MENU

Ήταν απλώς μια εμπορική επιλογή του ΟΤΕ, ο οποίος ξέρει ότι ο Ολυμπιακός διαθέτει τους περισσότερους οπαδούς στην Ελλάδα και άρα δεν θέλησε να ρισκάρει τη σχέση του με τη συγκεκριμένη πελατειακή βάση για το χατίρι ενός δημοσιογράφου. Συμβαίνουν αυτά στην ελεύθερη αγορά. Πράγματι, συμβαίνουν. Αλλά όχι στην ελεύθερη αγορά. Συμβαίνουν μόνο σε μια αγορά που έχει αποφασίσει να αλυσοδεθεί στις διαταγές του "Μεγάλου Αδελφού" και κυρίως στις επιθυμίες των κρετίνων!

Ποιοι είναι οι κρετίνοι;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Κρετίνοι είναι όσοι παράγοντες ασκούν πιέσεις προκειμένου να απολυθούν οι επαγγελματίες που δεν ακολουθούν την επίσημη γραμμή. Οι μικροί δικτατορίσκοι που επιχειρούν να φιμώσουν κάθε αντίθετη φωνή, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το δικό τους, ελάχιστο μέγεθος.

Κρετίνοι είναι και όσοι υποκύπτουν στις πιέσεις. Όσοι δεν καταλαβαίνουν ή δεν τους νοιάζει πως σε δημοσιογραφικό επίπεδο με τέτοιες πράξεις, δεν απολύουν απλώς τον Σπυρόπουλο αλλά «παραλύουν» ταυτόχρονα και τους υπόλοιπους δημοσιογράφους τους. Όσοι, για να μην χαλάσουν τις σχέσεις τους με ένα ισχυρό επιχειρηματία, δέχονται να ξεπουλήσουν την αξιοπρέπεια της δικής τους εταιρείας, σα να μη σημαίνει απολύτως τίποτα. Και δεν σκέφτονται ότι σε μια ελεύθερη αγορά, προφανώς απολύεις και προσλαμβάνεις όποιον θέλεις, όμως αν χάσεις την αξιοπιστία σου, αργά ή γρήγορα θα το πληρώσεις. Και εμπορικά.

Κρετίνοι είναι όσοι θεωρούν «προκλητική» ή «αντι - ολυμπιακή» μια περιγραφή που απλώς λέει τα γεγονότα με το όνομα τους. Όσοι ακούνε τον Σπυρόπουλο να παίρνει θέση για το χέρι του Μανιάτη στον περιβόητο τελικό του κυπέλλου με τον Αστέρα Τρίπολης ή το πέναλτι απέναντι στον Φωστήρα και τον βρίσκουν «ενοχλητικό», «μεροληπτικό», «τσάτσο του Αλαφούζου» ή «πράσινο γιουσουφάκι» (σε άψογα πιθηκίστικα) επειδή επισημαίνει το αυτονόητο. Όσοι προτιμούν δουλοπρεπείς περιγραφές, γεμάτες σάλια, φόβο και ρεζιλίκι.

Κρετίνοι είναι και όσοι πιστεύουν ότι ο Σπυρόπουλος και κάθε Σπυρόπουλος που περιγράφει τηλεοπτικά την ομαδάρα τους, οφείλει και όταν αρθρογραφεί να δίνει διαπιστευτήρια ολυμπιακοφροσύνης! Έγραψε ο Αλέξης ότι ο Ολυμπιακός παίζει την παρτίδα του ελληνικού πρωταθλήματος με ζάρια που φέρνει από το σπίτι του και έχει μετά την απαίτηση να πάει ξανά στο «Καραϊσκάκης»; Όχι φίλε, ούτε απ' έξω δεν θα περάσει. Βασικά, ούτε έξω από τον ΟΤΕ δεν θα περάσει ξανά.

Κρετίνοι είναι όσοι απαιτούν από τους δημοσιογράφους να υπηρετούν την δική τους, οπαδική πραγματικότητα . Και θεωρούν αυτομάτως εχθρούς τους εκείνους που επιμένουν να τους λένε ενοχλητικά πράγματα, που τους ξεβολεύουν, που τους υποχρεώνουν να έρθουν κατάφατσα με ορισμένες , άβολες αλήθειες. Οι καλομαθημένοι κρετίνοι που έχουν εκπαιδευτεί να ακούνε μόνο ό,τι τους αρέσει. Ό,τι είναι ευχάριστο στο αυτί τους. Είναι αυτό το κομμάτι των Ελλήνων που δρα με τον ίδιο τρόπο, είτε πρόκειται για ποδόσφαιρο , είτε πρόκειται για πολιτική. Και που εφόσον πιστεύει ότι έξω νύχτωσε και εσύ του επισημάνεις ότι ο ήλιος του μεσημεριού λάμπει ακόμα, δεν μπαίνει καν στον κόπο να τραβήξει την κουρτίνα για να διαπιστώσει αν λες την αλήθεια. Απλώς σε κατατάσσει στους τσάτσους του ήλιου, στους υπαλλήλους της ημέρας, στους εχθρούς της νύχτας, και συνεχίσει να κοιμάται μακάριο, ζώντας στο λατρεμένο του σκοτάδι. Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μη μας πει κανένα.

Κρετίνοι, μέγιστοι κρετίνοι, είναι οι δημοσιογράφοι που πράγματι υπηρετούν την οπαδική πραγματικότητα των "πελατών" τους. Και τους μαθαίνουν σε έναν τρόπο σκέψης που τελευταία μοιάζει όλο και περισσότερο με λοβοτομή.

Κρετίνοι είναι τέλος όσοι δεν αντιλαμβάνονται κάτι τόσο απλό και τόσο θεμελιώδες σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου. Την αδιαπραγμάτευη αξία της ελευθερίας της γνώμης.

Έστω ότι η αντίθετη άποψη δεν είναι σωστή. Έστω ότι όσοι γράφουμε και υποστηρίζουμε πως ο Ολυμπιακός παίρνει τα πρωτάθλημα -και - επειδή έχει υπέρ του όλες τις εξωαγωνιστικές παραμέτρους κάνουμε λάθος. Έχουμε το δικαίωμα σε αυτό το λάθος; Έχουμε το δικαίωμα να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό, χωρίς να κινδυνεύουμε να χάσουμε τη δουλειά μας; Έχουμε το δικαίωμα να καταθέτουμε τη γνώμη μας , χωρίς να φοβόμαστε μήπως μας περιμένουν κάτω από το σπίτι μας τα γνωστά παιδάκια με το τετράπαχο σβέρκο και την κάτισχνη ηθική; Έχω το δικαίωμα βρε αδελφέ να γράφω όσα γράφω και να πάω στο «Καραϊσκάκη» την Τετάρτη για να δω Ολυμπιακός - Μπάγερν;

Σε μια κανονική χώρα, φυσικά θα το είχα. Στην Ελλάδα των κρετίνων δεν το έχω. Στην Ελλάδα των κρετίνων, ο Αλέξης Σπυρόπουλος απολύθηκε. Και αυτό, για ορισμένους, μοιάζει με λογική, εμπορική επιλογή.

Οι κρετίνοι στην εξουσία