MENU

Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει στο παρελθόν αναφορικά με την ΕΡΤ. Κατά πόσο θα έπρεπε να δίνει χρήματα για να παίρνει δικαιώματα συγκεκριμένων ομάδων για παράδειγμα. Παρότι το προϊόν που αγόραζε με αυτό τον τρόπο η κρατική τηλεόραση, ίσως και να είχε απόσβεση αλλά και κέρδος. Έτσι, η Ελληνική Ραδιοτηλεόραση έγινε ουσιαστικά το… κουτί των εξυπηρετήσεων του κάθε υφυπουργού ή της κάθε κυβέρνησης. 

Ο ένας έταζε, ο άλλος «έκοβε», ο τρίτος απαξίωνε και πάλι απ’ την αρχή. Ένα συνολικό μπάχαλο. Την εποχή που διανύουμε, η ΕΡΤ είχε και έχει μια τεράστια ευκαιρία. Λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος απ’ τις συνδρομητικές πλατφόρμες ή άλλων ιδιωτικών καναλιών, η δημόσια τηλεόραση βρήκε στο… πιάτο της πρωταθλήματα φιλέτα για τη χώρα μας. Ειδικά για τα δεδομένα της, σε επίπεδο τηλεθεάσεων, ευκαιρία για να εκτοξευτεί σε σημεία που ίσως και η ίδια δε θα περίμενε. Εκμεταλλευόμενη τόσο την οικονομική συγκυρία, όσο και την αύξηση του οπαδικού ενδιαφέροντος κατακόρυφα! 

Με λίγα χρήματα για το προϊόν, η ΕΡΤ έχει κεντρική διαχείριση την Α1 του μπάσκετ. Πήρε με 15.000 ευρώ(!) και την Α2 μπάσκετ. Παράλληλα, έχει πάρει επίσης με ελάχιστα χρήματα μια διευρυμένη Super League 2, στην οποία μετέχουν για πρώτη φορά οι ομάδες Β του Big 4 του Ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Συν τοις άλλοις, η ΕΡΤ έχει σχεδόν όλη την Α1 βόλεϊ ανδρών. Θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τα πρωταθλήματα μπάσκετ και βόλεϊ γυναικών. Με λίγα λόγια, είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, που η δημόσια τηλεόραση έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί ΟΛΟ τον Ελληνικό αθλητισμό, πλην Super League 1. Και μάλιστα με ελάχιστα για τα δεδομένα των διοργανώσεων, χρήματα. 

Για πολλοστή φορά, αυτό που κάνει η ΕΡΤ είναι να… πυροβολεί τα πόδια της. Χωρίς να φταίει η ίδια, χωρίς να φταίνε οι εργαζόμενοι σε αυτή φυσικά. Αλλά οι πολιτικοί της προϊστάμενοι. Όσοι συνεχίζουν να βλέπουν την δημόσια τηλεόραση ως ευκαιρία για εξυπηρετήσεις. Με τη λογική αυτή, επικρατεί το «χάρη σας κάνω» που βιώνουν οι λίγκες ή οι ομάδες των πρωταθλημάτων αυτών. 

Στο μπάσκετ τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Η μεγάλη εικόνα είναι το πρόσφατο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός με τη μετάδοση που… χάθηκαν τα ριπλέι. Που δεν υπήρχε εκπομπή πριν ή μετά το ματς. 

Σοβαρότερα προβλήματα είναι ο τρόπος μετάδοσης αναμετρήσεων που έχουν μία κάμερα, ή προβάλλονται μόνο μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας (ERTFLIX), την ώρα που τα κανάλια της ΕΡΤ μεταδίδουν εκπομπές για επιδρομές ακρίδας στις πεδιάδες της Αυστραλίας. 

Για τα… πιο κάτω, δεν το συζητάμε καν. Αν η αντιμετώπιση σε ένα ντέρμπι που ήθελαν να δουν όλοι οι Έλληνες είναι αυτή, τι μπορεί να περιμένει κανείς για το βόλεϊ; Ή πώς μπορεί να περιμένει την αξιοποίηση και σωστή αξιολόγηση αθλημάτων που προκλητικά αγνοούνται. Τη στιγμή που η μετάδοση του SDNA στο Παναθηναϊκός-Πολκοβίτσε είχε 175.000 προβολές! Αριθμούς που η ΕΡΤ δεν τους πλησιάζει καν… Αλλά η ίδια η απάντηση της δημόσιας τηλεόρασης στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, όπου ουσιαστικά του ζητά να πληρώνει και τις παραγωγές των μεταδόσεων για να προβάλει τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του, δείχνει την συνολική αντιμετώπιση προς αναμετρήσεις με τεράστιο ενδιαφέρον κόσμου. 

Η ΕΡΤ είχε μπροστά της ένα τεράστιο… καζάνι, γεμάτο με διοργανώσεις που της προσφέρθηκαν σχεδόν τσάμπα. Με διοργανώσεις τεράστιου οπαδικού ενδιαφέροντος. Αγώνες που χωρίς άγχος θα απέφεραν τηλεθεάσεις και διαφημιστικά έσοδα, που η ΕΡΤ δεν τα έχει ονειρευτεί καν! Κι όμως, αποφάσισε να το κλωτσήσει με μανία κιόλας. Η «απάντηση» είναι μονοκάμερες ιντερνετικέςμεταδόσεις, ή πλήρης αδιαφορία προς το προϊόν, ή ξεχασμένα ριπλέι. 

Η ΕΡΤ είχε στα χέρια της τα πάντα και αποφάσισε να κάνει το απονενοημένο διάβημα: Να κλείσει το ΕΡΤ Sports! Ενώ θα μπορούσε να το γεμίζει 24/7 με σειρά αθλητικών μεταδόσεων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ. Με εκπομπές που θα απασχολεί τόσους ανθρώπους που τώρα κάθονται περιμένοντας πότε θα τους στείλουν σε κανένα παιχνίδι. 

Μήπως θα απολογηθεί κανείς για την απόφαση να κλείσει το ΕΡΤ Sports? Ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Ζούλας τι λέει για όλα αυτά; Ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Γαμπρίτσος; (Αριστερά και δεξιά αντίστοιχα στη σχετική φωτογραφία)

Δυστυχώς η ΕΡΤ ενώ έχει την ευκαιρία της ιστορίας της από τότε που άνοιξε το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα με ιδιωτικά κανάλια και συνδρομητικές πλατφόρμες, ποτέ δεν έδειξε να την ενδιαφέρει η απλή αξιοποίησή της. Δείχνοντας πως λειτουργεί απλά και μόνο για την εξυπηρέτηση των πολιτικών θέλω γύρω απ’ τον αθλητισμό. 

Και σε πολλές περιπτώσεις δείχνει να μισεί ακόμα και τα προϊόντα που κατέχει, με αποκορύφωμα το μπάσκετ. Δεν έχει διάθεση να στηρίξει έμπρακτα τον ελληνικό αθλητισμό δίνοντας του την ανάλογη προβολή. Να δώσει μια οικονομική βοήθεια μέσω του κράτους σε εκατοντάδες ομάδες που στηρίζουν αθλητές και αθλήτριες, να τις ωθήσουν σε ευρωπαϊκές διακρίσεις. Θέλει να μεταδίδει ΤΖΑΜΠΑ βόλεϊ ανδρών και γυναικών ενώ δίνει 4,3 εκατ ευρώ στη Super League 2 για να κατεβαίνουν ομάδες όπως η Καβάλα με παίκτες του ράγκμπι. Σε ποιους πάνε τα λεφτά, θα αναρωτηθεί κανείς. Μήπως δίνουν λογαριασμό; 

Όλα αυτά τη στιγμή που ολόκληρο το πρωτάθλημα της Α2 μπάσκετ, κόστισε και 4.840 ευρώ λιγότερα, απ’ όσο ένα ταξίδι του Λευτέρη Αυγενάκη στο Τόκιο. Για να πετάγονται τα παιχνίδια στο ERT Flix φυσικά. Καταλαβαίνετε για τί ευκαιρία μιλάμε, η οποία πετάχτηκε στα σκουπίδια ή αντιμετωπίζεται ως… αγγαρεία. 

Η θέση του SDNA.

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Βρέχει» αθλητικές ευκαιρίες και η ΕΡΤ κρατά ομπρέλα
EVENTS