MENU

Όχι μόνο δεν είμαι φαν του debate με τον τρόπο που διεξάγεται στην Ελλάδα, αντιθέτως θεωρώ ντροπή για την πολιτική σκηνή της χώρας το «ξύλινο» προστατευτικό προκατασκεύασμα και απαξίωση για (την ήδη απαξιωμένη) δημοσιογραφική οικογένεια την αποδοχή συμμετοχής της σε κάτι τέτοιο.

Παρόλα αυτά, πρέπει να ομολογήσω ότι το χθεσινό debate με έκανε κάποιες στιγμές να στρέψω το βλέμμα από την παρακολούθηση των εξαιρετικών play off της Ευρωλίγκας. Κι αυτό χάρη στην ΚΥΡΙΑ Ράνια Τζίμα, η οποία έπραξε το αυτονόητο, το οποίο όμως για να το συναντήσεις πρέπει να ψάξεις πολύ (και αν…) στη σημερινή Ελλάδα: Υπερασπίστηκε με το δημοσιογραφικό της λόγο τον πολίτη. Άσκησε το έλεγχο στην εξουσία  όπως επιτάσσει το λειτούργημα.

Η κυρία Τζίμα δεν λειτούργησε ως «σταρ» της δημοσιογραφίας, δεν πήρε ύφος δημόσιου κατήγορου, δεν ήταν «εισαγγελέας τα ξέρω όλα», φυσικά δεν έκανε δημόσιες σχέσεις, αλλά με σημαία την ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ στάθηκε απέναντι σε όλους το ίδιο.

Οι δικές της ερωτήσεις για το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών, για το έγκλημα στα Τέμπη, για τις (22) μειώσεις στις συντάξεις και το ξύλο των ΜΑΤ στους συνταξιούχους, ήταν εκείνες που κόλλησαν στον τοίχο τον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η κυρία Ράνια Τζίμα λειτούργησε στο debate ως η φωνή και η σκέψη του πολίτη. Ρώτησε -στα ίσα, κατά πρόσωπο, χωρίς ροζ περιτύλιγμα- αυτά που θα ρωτούσε καθένας εξ ημών τους ανθρώπους που τα τελευταία 8 χρόνια «εξουσίαζαν» τις ζωές μας. Αυτούς που «αύριο» πιθανότατα ένας εκ των δύο θα βρεθεί ξανά στην ίδια καρέκλα εξουσίας.

Δεν στέκομαι στην αποθέωση που γνώρισε η κυρία Τζίμα στο τουίτερ και γενικά στα social media. Στέκομαι, επαναλαμβάνω, στην δημοσιογραφική της ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ       .

Η κ.Τζίμα είναι σύζυγος του κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη, πρώην υπουργού (κυβερνητικού εκπροσώπου) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είδατε την κ. Τζίμα να κάνει σκριν υπέρ του κ. Τσίπρα στο debate; Η κ. Τζίμα εργάζεται στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ιδιοκτησίας του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος παρά το γεγονός ότι το τελευταίο καιρό για ποδοσφαιρικά θέματα ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση, ουδέποτε έχει κρύψει πως πάντοτε (υπο)στήριζε τη Νέα Δημοκρατία. Είδατε την κ. Τζίμα να κάνει σκριν υπέρ του κ. Μητσοτάκη στο debate;  

Γι αυτό αναφέρομαι στη δημοσιογραφική ακεραιότητα και στο «σκριν» που έκανε ΜΟΝΟ στον Έλληνα πολίτη και στην ΑΛΗΘΕΙΑ.

Όχι σταριλίκι, όχι δηθενιά. Ερωτήσεις οι οποίες (ήταν σα να) προέρχονταν από τον Γιάννη, τον Γιώργο, τον Δημήτρη, τον Κώστα, τη Μαρία, την Ελένη, την Παναγιώτα, την Κατερίνα, από ΟΛΟΥΣ τους απλούς πολίτες, των οποίων «φωνή» στο debate ήταν η δημοσιογράφος. Από όλους όσοι θέλουν από τον Τύπο να ασκεί έλεγχο στην εξουσία όχι να πορεύεται αγκαλιά μαζί της.

Η κυρία Ράνια Τζίμα πρόσφερε μια σημαντική ανάσα στην ελληνική δημοσιογραφία, μια ακτίδα φωτός για την κουρασμένη από τον πολυετή πολιτικό εμπαιγμό ελληνική κοινωνία, όμως αυτό δεν αρκεί. Για να φύγει ο χώρος από τον βούρκο της 107ης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη ελευθερίας του Τύπου και να ξαναγίνει «Δημοσιογραφία για τον πολίτη» χρειάζονται πάρα πολλά. Ας ξεκινήσουμε με το απλό: το βίντεο του debate και τις ερωτήσεις της ακέραιης Θεσσαλονικιάς!

Η ΚΥΡΙΑ Ράνια Τζίμα είναι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ για τον πολίτη, όχι για την εξουσία!