MENU

Γάμοι, κηδείες, διαφημίσεις με σκυλάκια και νεογέννητα (ή με νεογέννητα σκυλάκια). Κάποτε το κλάμα επιτρεπόταν σε συγκεκριμένες περιστάσεις και με την πάροδο των χρόνων κυρίαρχο σλόγκαν γύρω από τα συναισθήματα είχε γίνει το «Οχι πια δάκρυα». Σύμφωνα, όμως, με την Jodi De Luca, κλινική ψυχολόγο στο Boulder του Κολοράντο, τα δάκρυα επηρεάζουν σημαντικά την υγεία. Βγάλε τα συναισθήματά σου, λοιπόν, με τη συντροφιά ανθρώπων που σε κάνουν να νιώθεις άνετα (και σου προσφέρουν και κάνα χαρτομάντιλο αντί να σε κοιτάζουν αμήχανα) κι άσε τα πλεονεκτήματα να σε πλημμυρίσουν.

Διάθεση στα Υψη

Περίπου το 50% των ανθρώπων νιώθουν πιο χαρούμενοι αφότου κλάψουν, σύμφωνα με τον Ad Vingerhoets, ψυχολόγο στο Tilburg University στην Ολλανδία. Τα δάκρυα κάνουν τον εγκέφαλο να αυξάνει την έκκριση ενδορφινών κι αυτό σου φτιάχνει τη διάθεση. Πες: «Ευχαριστώ, βιολογία!».

Πνίξε το Αγχος

Εχεις νιώσει ποτέ πλήρη ηρεμία μετά το ξέσπασμα; Είναι πιθανό πως, όταν κλαις, ενεργοποιείς το τμήμα του νευρικού συστήματος, που προωθεί τη χαλάρωση και την επαναφορά, λέει ο Vingerhoets. Η ωκυτοκίνη, ορμόνη που αποτελεί το φυσικό χαλαρωτικό του σώματος, αυξάνεται μετά από κάθε λυγμό. (Bonus: Η ωκυτοκίνη, που αποκαλείται και «ορμόνη της αγάπης», θα σε κάνει να νιώσεις πολύ πιο οικεία με το άτομο που σε παρηγορεί.)

Επιπλέον Υποστήριξη

Οι πρωτόγονοι χρησιμοποιούσαν τα δάκρυα για να ενημερώσουν τους άλλους πως βρίσκονται σε σύγχυση, να τραβήξουν την προσοχή τους και, κατά συνέπεια, να λάβουν τη βοήθειά τους. Αυτό ισχύει και για εμάς, τα εξελιγμένα μοντέλα. Μελέτη αποκάλυψε πως οι άνθρωποι που κοιτούσαν μια φωτογραφία ενός δακρυσμένου προσώπου είχαν αυξημένη ενσυναίσθηση σε σχέση με αυτούς που κοίταζαν την ίδια φωτογραφία, όπου τα δάκρυα είχαν αφαιρεθεί ψηφιακά.

Κολύμπα στα Λεφτά

Η σκέψη και μόνο να σε πετύχει ένας ανώτερός σου να κλαις μπορεί να φαίνεται τρομακτική, ακόμα και αντιπαραγωγική. Αν όμως δουλεύεις στενά με το αφεντικό σου σε καθημερινή βάση, είναι πιο πιθανό να πάρεις αύξηση εάν δακρύσεις εν ώρα διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οπως εξηγεί η Judith Orloff, ψυχολόγος στο Ψυχιατρικό Τμήμα του UCLA: «Οταν σου δίνουν αυτό που θέλεις, νιώθουν ότι χρησιμοποιούν ευεργετικά την εξουσία τους κι αυτό τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα».

ΞΑΝΑ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

«Κάτι μπήκε στο μάτι μου». Δεν είναι πάντα δικαιολογία. Ορίστε δύο άλλα είδη δακρύων και τα οφέλη τους.

> Βασικά Δάκρυα: Απελευθερώνονται όποτε ανοιγοκλείνεις τα μάτια. Η αποστολή τους: συντηρούν ένα λεπτό προστατευτικό στρώμα, χωρίς το οποίο τα μάτια σου θα ξεραίνονταν.

> Ανακλαστικά ή Ερεθιστικά Δάκρυα: Περιέχουν ένα αντιβακτηριακό στέλεχος που ονομάζεται λυσοζύμη και βοηθάει στην εξόντωση δυνητικά επικίνδυνων μικροβίων ξεπλένοντας τους εισβολείς.

Κατακόκκινα μάτια; Οι σταγόνες με τετραϋδροζολίνη ή με φαινιραμίνη μπορούν να περιορίσουν το πρόβλημα. Επίσης, μια δροσερή κομπρέσα για πέντε λεπτά αρκεί για να ξεπρηστούν.

Σταμάτα τη Ροή: Όσο καθαρτήρια κι αν λειτουργεί, μερικές φορές απλώς συμβαίνει τη λάθος στιγμή (π.χ. όταν σε χωρίζει και δεν θέλεις να του δώσεις αυτήν την ικανοποίηση). Τσίμπα δυνατά το δέρμα ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη σου. Ο πόνος θα αποσπάσει στιγμιαία το μυαλό σου, επιτρέποντάς σου να συγκεντρωθείς και να συνέλθεις- μέχρι να βρεθείς με την κολλητή σου και να αφεθείς.

Πηγή: womenshealth

Κλάψε, κάνει καλό