MENU
Χρόνος ανάγνωσης 3’

Η χρονιά της ελληνικής κολύμβησης

0

Ξεπέρασαν τον εαυτό τους οι Έλληνες κολυμβητές κατά τη διάρκεια του 2019. Οι αθλητές και οι αθλήτριες της πισίνας, παρά τις δυσκολίες στην προετοιμασία τους και την ελλειπή προβολή από τα ΜΜΕ, κατάφεραν να ξεχωρίσουν την χρονιά που πέρασε. Με αρχή το 2016 η ελληνική κολύμβηση σημειώνει διαρκή άνοδο.

Χάρη στο ταλέντο, τη δουλειά αλλά και την επιμονή των ανθρώπων του αθλήματος, η κολύμβηση βγήκε στον αφρό, έναν χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Όπως είναι λογικό δημιουργούνται αυξημένες προσδοκίες εν όψει της μεγάλης γιορτής του καλοκαιριού στην Ιαπωνία.

Το πρώτο μεγάλο μπαμ έγινε το καλοκαίρι του 2018 στους Μεσογειακούς αγώνες της Ταραγόνα. Η ελληνική κολύμβηση με απολογισμό πέντε χρυσά, ένα αργυρό και οκτώ χάλκινα μετάλλια άρχισε να δείχνει τη δυναμική της. Τα δύο μετάλλια λίγους μήνες αργότερα στο ευρωπαϊκό της Γλασκόβης ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι η επιτυχία στην ισπανική πόλη μόνο τυχαία δεν ήταν.

Το 2019 ξεκίνησε ιδανικά για τους Έλληνες κολυμβητές. Ο Απόστολος Χρήστου και ο Κριστιάν Γκολομέεβ εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς αγώνες στα 100 μέτρα ύπτιο και τα 50 μέτρα ελεύθερο αντίστοιχα.

Ήταν το καλύτερο ορεκτικό για την ελληνική παρουσία στο παγκόσμιο της πόλης Γκουαντζού. Την τελευταία μέρα των αγώνων ο Κριστιάν Γκολομέεβ απέδειξε πόσο σπουδαίος αθλητής είναι όταν κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 50 μέτρα ελεύθερο.

Ήταν το δεύτερο μετάλλιο για την Ελλάδα σε αγώνισμα πισίνας μετά το χρυσό του Άρη Γρηγοριάδη στα 50 μέτρα ύπτιο το 2005 στο Μόντρεαλ. Ο αθλητής του Εθνικού τερμάτισε μαζί με τον Βραζιλιάνο Μπρούνο Φράτους με τον οποίο μοιράστηκαν το ασημένιο μετάλλιο, πίσω από τον Κέιλεμπ Ντρέσελ από τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα είχε ακόμη ένα αθλητή, τον Απόστολο Χρήστου στον τελικό των 100 μέτρων ύπτιο. Ο αθλητής του Παναγιώτη Βελέντζα τερμάτισε στην όγδοη θέση βελτιώνοντας παράλληλα το πανελλήνιο ρεκόρ. Ο Απόστολος Χρήστου πρωταγωνίστησε στις μικρές ηλικίες όπου μάλιστα είχε σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ και πλέον είναι έτοιμος για σπουδαία πράγματα και στην κατηγορία των ανδρών.

Μέσα στον Αύγουστο ήρθε και η σπουδαία επιτυχία του Απόστολου Παπαστάμου για να δείξει ότι υπάρχει και η επόμενη μέρα για την ελληνική κολύμβηση. Ο αθλητών του Ναυτικού Ομίλου Χανίων κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων - νεανίδων στα 400 μέτρα μεικτή ατομική. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 4.11.93 στον τελικό του έδινε μετάλλιο και στην κατηγορία των ανδρών αφού ο Νεοζηλανδός Λιούις Κλάρεμπερτ που κατέκτησε το χάλκινο στο παγκόσμιο της Γκουαντζού τερμάτισε σε 4:12.07.

Ο Παπαστάμος εξασφάλισε τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο τόσο στα 400 όσο και στα 200 μέτρα μεικτή ατομική. Στα 200 μέτρα μεικτή εξασφάλισε τη συμμετοχή του στη μεγάλη γιορτή του Τόκιο και ο Ανδρέας Βαζαίος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης.

Ο κολυμβητής από τα Χανιά αναδείχτηκε και πρωταθλητής Ευρώπης στην κατηγορία των Νέων στα 200 και τα 400 μέτρα μεικτή στο Καζάν. Στην ίδια διοργάνωση στα 50 μέτρα πρόσθιο ο Αρκάδιος Ασπρουγαλής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Άξιο αναφοράς και το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε ο Αλέξανδρος Κάχρης στα 400 μέτρα ελεύθερο στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων στο Μπακού.

Τα καλύτερα όμως για την ελληνική κολύμβηση δεν είχαν έρθει ακόμη. Λίγο πριν εκπνεύσει το 2019 οι Έλληνες κολυμβητές τα «έσπασαν» στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 25άρας πισίνας που διεξήχθη στη Γλασκόβη. Με τέσσερις αθλητές (Ανδρέας Βαζαίος, Απόστολος Παπαστάμος, Απόστολος Χρήστου, Άννα Ντουντουνάκη) η Ελλάδα έγραψε ιστορία κατακτώντας τέσσερα μετάλλια και καταρρίπτοντας 17 πανελλήνια ρεκόρ.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Ανδρέας Βαζαίος που κατέκτησε δύο χρυσά στα 200 μέτρα πεταλούδα και τα 200 μέτρα μεικτή σημειώνοντας παράλληλα νέο ρεκόρ Ευρώπης. Ο κολυμβητής του ΟΦ Νέας Ιωνίας πρόσθεσε στη συλλογή του και το χάλκινο στα 100 μέτρα μεικτή, γεγονός που τον καθιστά μετρ της μικρής πισίνας αφού έχει κατακτήσει μετάλλια και το 2015 στη Νετάνια και το 2017 στην Κοπεγχάγη.

Μεγάλη επιτυχία και για την Άννα Ντουντουνάκη που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μέτρα πεταλούδα. Η κολυμβήτρια του ΠΑΟΚ ξεπέρασε τον εαυτό της στη διοργάνωση ενώ παρουσία σε τελικό είχε και ο Απόστολος Χρήστου που τερμάτισε στην όγδοη θέση στα 50 μέτρα ύπτιο.

Η συγκομιδή αυτή δημιουργεί τεράστιες προσδοκίες εν όψει και των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο το 2020. Η Ολυμπιακή επιτυχία είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο ωστόσο είναι δεδομένο ότι οι επιτυχίες της κολυμβήσης θα μας απασχολήσουν κι άλλο στο μέλλον.

* Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΚΟΕ οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες κατέκτησαν συνολικά 144 μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις μέσα στο 2019. Η πλειοψηφία αυτών είναι στην τεχνική κολύμβηση που δεν είναι Ολυμπιακό αγώνισμα.

photo credits: Getty/ideal images

Η χρονιά της ελληνικής κολύμβησης
EVENTS