MENU

Τέσσερα μετάλλια σε οκτώ παρουσίες σε τελικούς, ένα ευρωπαϊκό και 17 πανελλήνια ρεκόρ συνιστούν την παρουσία της ελληνικής αποστολής στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 25άρας πισίνας. Η Άννα Ντουντουνάκη, ο Ανδρέας Βαζαίος, ο Απόστολος Χρήστου και ο Απόστολος Παπαστάμος ήταν τα μέλη της ομάδας που βρέθηκε στην όγδοη θέση του πίνακα των μεταλλίων. Μαζί τους ο ομοσπονδιακός προπονητής Αλέξανδρος Νικολόπουλος που πριν τη διοργάνωση σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ είχε εκφράσει τη σιγουριά του για διακρίσεις.

Το SDNA επικοινώνησε με τον έμπειρο προπονητή προκειμένου να καταθέσει την άποψή του για την ελληνική παρουσία: «Τώρα μας θυμούνται όλοι» ομολόγησε με περισσή ειλικρίνεια ο Έλληνας προπονητής: «Ξεκάθαρα σε κάθε επιτυχία των αθλητών υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον από τη δημοσιογραφική κοινότητα απλά πιστεύω ότι κανένας δημοσιογράφος δεν έχει παρακολουθήσει έναν αθλητή σε ολόκληρη την πορεία του. Τον παρακολουθεί κατά περιόδους και αυτό είναι ένα παράπονο που έχουν και οι αθλητές και έπρεπε να αλλάξει. Στον δικό μας τον χώρο στον υγρό στίβο γίνεται τα τελευταία χρόνια μία προσπάθεια από την πλευρά των δημοσιογράφων που πιστεύω ότι αποδίδει και βοηθά ακόμη περισσότερο κόσμο να αντιληφθεί την κολύμβηση».

Κάνοντας έναν απολογισμό της ελληνικής αποστολής σχολίασε: «Σε αυτό το ευρωπαϊκό είχαμε τέσσερα μετάλλια, είχαμε ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ, 16 πανελλήνια ρεκόρ και κάμποσους τελικούς. Πήραμε δύο χρυσά και δύο χάλκινα με τον Ανδρέα (σ.σ Βαζαίο) και την Άννα (σ.σ Ντουντουνάκη) και η ελληνική αποστολή είχε ακόμη τον Απόστολο Χρήστου και τον Απόστολο Παπαστάμο που ήρθε ως παγκόσμιος πρωταθλητής Εφήβων και μάλιστα με παγκόσμιο ρεκόρ. Κάτι αντίστοιχο είχαμε ζήσει στο ευρωπαϊκό του 2016 βέβαια η αποστολή ήταν μεγαλύτερη τότε όπου είχαμε και πάλι ένα χρυσό με τον Ανδρέα Βαζαίο στο 200άρι μεικτή αλλά δεν είχαμε ευρωπαϊκό ρεκόρ και αρκετούς τελικούς, σε 50άρα πισίνα βέβαια. Και τότε η ελληνική ομάδα ήταν μέσα στις 10 πρώτες ομάδες της Ευρώπης όπως είναι και τώρα».

Ειδικότερα για τον Ανδρέα Βαζαίο που προπονεί και που κατέκτησε δύο χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλιο τόνισε: «Αυτό που έγινε σε αυτό το ευρωπαϊκό είναι ότι ξεχώρισε ο Ανδρέας για τις επιδόσεις του, έκανε πράγματα που δεν έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε από Έλληνες αθλητές, έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε από αθλητές Ευρωπαίους ακόμη εκτός Ευρώπης. Αυτό δείχνει ότι ξεκινάει και πατάει περισσότερο τα πόδια του στο παγκόσμιο στερέωμα, όπου βρίσκεται εδώ και καιρό. Η πορεία του, γιατί οι επιδόσεις της 25άρας με την 50άρα πισίνα δεν μπορούν να συγκριθούν απόλυτα, δίνουν ένα καλό έναυσμα για την προετοιμασία και το τι μπορεί να πετύχει ο καθένας από αυτούς τους αθλητές στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο»

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον αφορά την προετοιμασία των αθλητών σημείωσε: «Οι επιτυχίες έρχονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Το πώς αντιμετωπιζόμαστε στην Ελλάδα είναι μία καθημερινότητα για εμάς. Τα προβλήματα δεν σταματούν. Οι συνθήκες είναι σαφώς υποδεέστερες από αυτές που προπονούνται αναλόγου επιπέδου αθλητές της χώρας τους»

Σε ερώτηση για το αν ταιριάζει η 25άρα πισίνα στον Ανδρέα Βαζαίο απάντησε: «Την ερώτηση αυτή την κάνουν πολύ συχνά και στον Ανδρέα. Ο Ανδρέας έχει την ικανότητα να κινείται πολύ γρήγορα κάτω από το νερό. Τα τελευταία 2,5 χρόνια σπουδάζει στις ΗΠΑ όπου κολυμπούν σε γιάρδες για τα πανεπιστημιακά τους πρωταθλήματα. Έχει πάει με υποτροφία σε πανεπιστήμιο της Αμερικής γι' αυτό το λόγο. Δηλαδή τα πανεπιστήμια εκεί διαθέτουν συγκεκριμένο μπάτζετ για τους ξένους αθλητές, εννοώ τους εκτός Αμερικής αθλητές στους οποίους προσφέρουν υποτροφία με σκοπό να ενδυναμώσουν την πανεπιστημιακή τους ομάδα για το πρωτάθλημά τους το πανεπιστημιακό το οποίο είναι πολύ μεγάλο γεγονός στην Αμερική. Εκεί λοιπόν η προπόνηση στις γιάρδες τον βοήθησε βελτιώσει ακόμη περισσότερο αυτό που ήδη είχε. Ήδη ήταν σε ένα πολύ καλό κολυμβητικό επίπεδο αφού ήταν ήδη πρωταθλητής Ευρώπης όταν πήγε εκεί. Ήδη σαν φτασμένος κολυμβητής μπόρεσε εκεί να δουλέψει περισσότερο και να εντρυφήσει ακόμη περισσότερο στα κομμάτια της μικρής πισίνας. Την χαίρεται περισσότερο την 25άρα πισίνα γιατί για έναν καλό αθλητή η 25άρα πισίνα είναι «παιχνίδι». Όχι υπό την έννοια ότι είναι εύκολο να καταφέρεις επιδόσεις υπό την έννοια ότι όπως για αθλητές σαν τον Ανδρέα να μείνει κάτω από το νερό είναι σχετικά εύκολο».

Όσο για το αν ανοίγει περισσότερο η όρεξη με δεδομένο ότι έρχεται Ολυμπιακή χρονιά δήλωσε: «Η όρεξη υπάρχει πάντα για την Ολυμπιακή επιτυχία και για ακόμη περισσότερα στους αθλητές αυτούς. Το θέμα είναι ότι όλα τα ατομικά αγωνίσματα αλλά και το κολύμπι περισσότερο είναι ένα πολυπαραγοντικό άθλημα. Παράγοντες που επηρεάζουν και αθλητές αλλά και προπονητές είναι πάρα πολλοί. Αυτό που προσπαθούμε δηλαδή όλοι είναι να έχουμε το μεγαλύτερο αυτό ποσοστό των παραγόντων αυτών με το μέρος μας να το πω έτσι απλά για να μπορέσουμε να βγάλουμε την καλύτερη εικόνα»

Τέλος, ρωτήθηκε για τις πιθανότητες κατάκτησης ενός Ολυμπιακού μεταλλίου για την ελληνική κολύμβηση: «Είναι μεγάλη κουβέντα και κάτι παρόμοιο είχε γίνει και το 2016. Το 2016 μετά την επιτυχία της ελληνικής ομάδας στο Πανευρωπαϊκό ξεκίνησαν όλοι να μιλάνε για μετάλλια, για τελικούς για οκτάδες. Το Ολυμπιακός μετάλλιο και η Ολυμπιακή παρουσία είναι κάτι τελείως διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο συναντάμε σε αθλητική διοργάνωση. Οι αθλητές εκεί, στους Ολυμπιακούς αγώνες, έχουν μία ευκαιρία κάθε τέσσερα χρόνια. Καταλαβαίνετε ότι το στρες, τα ψυχικά αποθέματα, η«αδηφαγία» που έχει κάθε αθλητής για να κερδίσει μία Ολυμπιακή διάκριση φέρνουν τους Ολυμπιακούς αγώνες ως ένα τελείως διαφορετικό γεγονός από άποψη ανταγωνισμού. Παρά του γεγονότος ότι ένας αθλητής μπορεί να είναι με πολύ υψηλές επιδόσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αυτό το έχουμε συναντήσει σε πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν. Δεν είναι ότι βλέπουμε στους Ολυμπιακούς αγώνες να έρχονται τα πάνω κάτω. Αθλητές οι οποίοι είναι με καλές επιδόσεις αλλά είναι πιο ήρεμοι ψυχολογικά και έχουν κατευνάσει τα εσωτερικά τους συναισθήματα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά και αθλητές που είναι φαβορί και είναι πάρα πολύ καλοί να μην μπαίνουν τελικό ή να χάνουν μετάλλια. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να δώσουμε ποτέ προβλέψεις. Υπάρχουν πράγματα που αν καταφέρουν και βελτιώσουν και κολυμπήσουν τις καλύτερες επιδόσεις από αυτές που έχουν, θα μπορούν να έχουν είσοδο στον τελικό. Από και πέρα ο τελικός είναι τελικός».

Νικολόπουλος στο SDNA: «Πάντα υπάρχει η δίψα για την Ολυμπιακή επιτυχία»