MENU

Η «Τορπίλη», όπως ήταν το παρατσούκλι του 40χρονου πια θρύλου της κολύμβησης, ο οποίος κατέκτησε πέντε χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ και της Αθήνας δεν μάσησε τα λόγια του: «Είναι ένα περίπλοκο θέμα αλλά δεν αρνούμαι ότι προσωπικά αντιτίθεται στη θέση που πήρε η FINA στο θέμα. Είμαι υπέρ του να υπάρχει δικαιοσύνη στον αθλητισμό, αλλά επίσης είμαι υπέρ της ισότητας στον αθλητισμό. Και σε αυτήν την περίπτωση έκαναν λάθος».

Η απόφαση αποκλεισμού των διεμφυλικών αθλητών από τη FINA, ελήφθη μετά τις καταιγιστικές αντιδράσεις που υπήρξαν όταν νικήτρια στο Αμερικανικο Κολλεγιακό Πρωτάθλημα αναδείχθηκε η Λία Τόμας, η οποία δύο χρόνια νωρίτερα αγωνίζονταν ως άνδρας.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που θεσμοθετήθηκαν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, τα διεμφυλικά άτομα δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής εκτός και αν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία φυλομετάβασης τους από την ηλικία των 12 ετών.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι αποφάσεις άλλων διευθυντικών οργάνων άλλων αθλημάτων. Συγκεκριμένα η Διεθνής Λίγκα του Ράγκμπι απαγόρευσε σε τρανς γυναίκες να αγωνίζονται, ενώ επανεξετάζονται οι κανόνες συμμετοχής των διεμφυλικών ατόμων σε ποδόσφαιρο, νέτμπολ και στίβο.

Στον αντίποδα η απόφαση της FINA έγινε δεχτή με ικανοποίηση από τις «χρυσές» Ολυμπιονίκες του Τόκιο, Κέτι Κάμπελ και Έμιλι Σίμπομ, οι οποίες είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με το πόσο δίκαιη είναι η συμμετοχή διεμφυλικών αθλητών με δεδομένες τις διαφορές που υπάρχουν στη σωματοδομή ανδρών και γυναικών.

Η συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από το θέμα, είναι ωστόσο, σύμφωνα με τον Θορπ υπερβολική με δεδομένο ότι στους Ολυμπιακούς αγώνες έχουν λάβει μέρος μόλις δύο διεμφυλικές αθλητές. Η πρώτη ήταν η Νεοζηλανδή, αρσιβαρίστρια, Λόρελ Χούμπαρντ, η οποία κατετάγη τελευταία στην κατηγορία της και η Αμερικανίδα ποδηλάτρια στα BMX, Τσέλσι Γουλφ, η οποία ήταν αναπληρωματική και δεν αγωνίστηκε.

«Όταν ανατρέχει κάποιος στους αριθμούς, βλέπει ότι κάποιος που έχει περάσει από τη σκληρή διαδικασία φυλομετάβασης είναι μάλλον απίθανο να καταφέρει ποτέ να κερδίσει ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο», σημείωσε ο Θορπ, ο οποίος επεσήμανε ότι η απόφαση της FINA είναι μία «προσωρινή λύση» που απέτυχε να λάβει υπόψιν τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην κοινότητα των διεμφυλικών.

«Όταν πρόκειται για ελίτ αθλητές, πρέπει να γίνει μία λογική συζήτηση η οποία θα συμπεριλαμβάνει ενδοκρινολόγους, ψυχολόγους, φυσιολόγους και όλους όσοι ίσως έχουν άποψη πάνω στο πεδίο. Αν κάποιος παραπονιέται για κάποιον άλλον που είναι τρανς όταν είναι 10 ετών είναι περίεργο. Μπορώ σχεδόν να δεσμευτώ ότι ένα παιδί δεν θα συνεχίσει να αγωνίζεται ως ενήλικος».

Θυμίζουμε ότι ο Θορπ αποσύρθηκε οριστικά από την αγωνιστική δράση, το 2012 όταν είχε κάνει μία προσπάθεια να επιστρέψει, έχοντας στηρίξει ενεργά στο μεταξύ την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο με αφορμή ένα θρησκευτικό νομοσχέδιο είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση ισχυριζόμενος ότι στη χώρα του τα διεμφυλικά άτομα είναι περιθωριοποιημένα και μη προνομιούχα.

Ο Ίαν Θορπ κατά της απόφασης της FINA να αποκλείσει τους διεμφυλικούς αθλητές
EVENTS