MENU

Το Super Final World Series καλλιτεχνικής κολύμβησης, ξεκινά στις 20 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 22, ενώ οι προηγούμενες διοργανώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Γαλλία και virtual σε Αυστραλία, ΗΠΑ και Καναδά. 

«Περιμένουμε 24 εθνικές αποστολές με τις ελίτ αθλήτριες, ανάμεσα τους ολυμπιονίκες και παγκόσμιες πρωταθλήτριες. Δυστυχώς λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, Ρώσοι και Λευκορώσοι έχουν αποκλειστεί από τη διοργάνωση. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα εδραιωθεί η ειρήνη στην περιοχή και όχι μόνο και θα έχουμε ξανά κοντά μας όλους τους αθλητές. 
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα φιλοξενήσουμε μία διοργάνωση επιπέδου παγκοσμίου πρωταθλήματος, στην οποία συμμετέχουν ομάδες απ' όλες τις ηπείρους. 
Η χώρα μας έχει διοργανώσει ξανά στο παρελθόν αγώνα του World Series όμως είναι η πρώτη φορά που φιλοξενείται ο τελικός», τόνισε η Δέσποινα Καράμπελα και πρόσθεσε αναφορικά με τις προετοιμασίες που έχουν γίνει: «Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό καταδυτήριο του ΟΑΚΑ και πραγματικά στα στάνταρντς που τηρήθηκαν είναι πολύ υψηλά. Θα πω μόνο ότι το backdrop της εξέδρας από την οποία ξεκινούν οι αθλήτριες το πρόγραμμα τους είναι ένα video wall 21ός μέτρων, το οποίο θα δώσει ξεχωριστό χρώμα στους αγώνες. Επίσης έχουμε προετοιμάσει μία φαντασμαγορική τελετή έναρξης στις 20/5, για την οποία δεν θέλω να αποκαλύψω  περισσότερα».

Η προσπάθεια της νέας διοίκησης να επαναφέρει τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη των υγρών σπορ, με τη διοργάνωση μεγάλων events αποτελεί ουσιαστικά μία επένδυση για τους νέους αθλητές: «Είναι γεγονός ότι στα πλάνα της ΚΟΕ είναι να αναβαθμίσει το άθλημα να φέρουμε στους κόλπους μας νέα παιδιά και ταυτοχρόνως να δώσουμε κίνητρα στις αθλήτριες που ήδη ασχολούνται ώστε να μην τα παρατήσουν. Δυστυχώς, επειδή μιλάμε για ένα από τα πιο απαιτητικά αθλήματα παρατηρείται το φαινόμενο, ενασχόλησης μεγάλου όγκου παιδιών στις μικρές ηλικίες, τα οποία μετά από λίγα χρόνια τα παρατούν.

Σαφώς, αναφορικά με το τελευταίο δεν φταίει μόνο η φύση του αθλήματος, αλλά και η έλλειψη κινήτρων από την Πολιτεία τα τελευταία χρόνια, όμως αυτό είναι άλλη συζήτηση. Από την πλευρά της ομοσπονδίας, η διοργάνωση αγώνων υψηλού επιπέδου έχει διπλή στόχευση, αφενός να δουλεύουν οι αθλήτριες μας σε συνθήκες ανταγωνισμού, αφετέρου οι μικρότερες να έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα πρότυπα τους. Θέλουμε να καθιερωθούν υψηλού επιπέδου διοργανώσεις και να εκμεταλλευτούμε τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, οι οποίες είναι πρότυπο σε διεθνές επίπεδο. Έτσι, θα κερδίσουμε
το στοίχημα ανάληψης μεγάλων διοργανώσεων ευρωπαϊκού και παγκοσμίου επιπέδου». 

Αναφορικά με τους στόχους της εθνικής μας ομάδας, η Δέσποινα Καράμπελα υπογράμμισε: «Στόχος είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, όπως τα καταφέραμε και στο Τόκιο, παρά τις ατυχίες που χτύπησαν την ομάδα (σ.σ.: νόσησαν με κορωνοϊό)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διοργάνωση για πρώτη φορά υπάρχει αγώνισμα σόλο ανδρών, με τη συμμετοχή του Πο Ρίμπες, ο οποίος με παρτενέρ την Έμμα Γκαρσία έχει διακρίσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο στο μικτό ντουέτο. Υπενθυμίζεται ότι το μικτό ντουέτο έχει προταθεί να ενταχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΔΟΕ να εξισώσει τον αριθμό ανδρών και γυναικών στην διοργάνωση.

Παράλληλα με το Super Final World Series θα διεξαχεί και το Hellas Open, «Μία διεθνής διοργάνωση στα πρότυπα του κολυμβητικού αγώνα Acropolis, ο οποίος υπάρχει η φιλοδοξεί να καθιερωθεί τα επόμενο χρόνια. Έχουμε κανει αγώνα δρόμου για να είματε πανέτοιμοι, αφού η ανάληψη του τελικού έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου. Νομίζω όμως ότι με σκληρή δουλειά καταφέραμε να προετοιμαστούμε στο απόλυτο», επισημαίνει η έφορος καλλιτεχνικής κολύμβησης. 

Το ημερήσιο εισιτήριο είναι 10 ευρώ, ενώ αυτό του τριημέρου κοστίζει 20 ευρώ, με την ΚΟΕ να έχει εξασφαλίσει συγκεκριμένο αριθμό δωρεάν θέσεων για σχολεία και ιδρύματα. 

Καράμπελα στο SDNA: «Super Final World Series, μία διοργάνωση επιπέδου παγκοσμίου πρωταθλήματος»
EVENTS