MENU

Έτσι, με την υπογραφή των Δ.Σ των 132 σωματείων–μελών της, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της Γ.Γ.Α., η διοίκηση της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας απέστειλε επιστολή στον Υφυπουργό Πολιτισμού αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, με μοναδικό στόχο την αναλυτική ενημέρωσή του και την συμβολή του στην προσπάθεια πολιτικής επίλυσης του προβλήματος.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους αρχηγούς τους, ενώ θα ενημερωθούν από τους ομίλους οι κατά τόπους βουλευτές.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΕΙΟ, άκουσε με προσοχή τι ακριβώς συμβαίνει και πρότεινε ως μοναδική λύση την πολιτική.

Η διοίκηση της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και τα ερασιτεχνικά σωματεία περιμένουν την ανταπόκριση και των άλλων κομμάτων.

Ήδη την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον Γ.Γ.Α. Γιώργο Μαυρωτά.

Η επιστολή της ΕΙΟ στον κ. Αυγενάκη, που κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό και στα πολιτικά κόμματα, αναφέρει τα εξής:


 


 

Προς:

Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

κ. Λευτέρη Αυγενάκη

Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Κοιν:

Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Αρχηγούς πολιτικών κομμάτων

Βουλευτές

Κύριε Υφυπουργέ,

Όπως σας είναι γνωστό, τα ερασιτεχνικά σωματεία που ασχολούνται με τον ναυταθλητισμό και ειδικότερα με την ιστιοπλοΐα, αντιμετωπίζουν προβλήματα νομιμότητας των εγκαταστάσεών τους που έχουν κατασκευαστεί, όπως είναι φυσικό, κοντά στην θάλασσα για να μπορούν να ασκούν τις ναυταθλητικές τους δραστηριότητες.

Τα προβλήματα αυτά είναι πολύ δύσκολο να εξειδικευτούν και να ομαδοποιηθούν γιατί αποτελούν για κάθε ερασιτεχνικό σωματείο διαφορετική περίπτωση, παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και εμπλέκονται διαφορετικές υπηρεσίες που τελούν υπό την εποπτεία του κράτους.

Συνέπεια αυτού είναι τα σωματεία να διώκονται είτε με την επιβολή οικονομικών προστίμων που αδυνατούν να καταβάλουν με ότι συνεπάγεται αυτό, είτε με αποβολή από τον παραχωρηθέντα χώρο, είτε με καταστροφή εγκαταστάσεων οι οποίες αποτελούν περιουσία της Γ.Γ.Α. όπως αναφέρεται στο ακροτελεύτιο άρθρο των καταστατικών τους, είτε με νομικές κυρώσεις των εθελοντών μελών των διοικητικών συμβουλίων.

Ας σημειώσουμε ότι τα σωματεία κατά την διάρκεια της πολύχρονης δραστηριότητάς τους έχουν αποκτήσει από τις εισφορές και τις δωρεές των μελών τους σημαντική περιουσία σε ναυταθλητικό υλικό. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις εγκαταστάσεις αυτές αθλούνται σήμερα 37,993 μικροί και μεγάλοι ναυταθλητές.

Κατά την διάρκεια της τελευταίας 20ετίας έχουν δοθεί από την Πολιτεία πάμπολλες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις για την επίλυση του προβλήματος αυτού που απειλεί την ίδια την ύπαρξη των σωματείων και ειδικά για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, αλλά όλες δυστυχώς έμειναν στα λόγια και δεν υπήρξε πολιτική βούληση για την κατάθεση και ψήφιση ενός νόμου που θα επιλύει οριστικά το ζήτημα.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η μοναδική λύση που μπορεί να δοθεί είναι η πολιτική λύση μέσω της κατάθεσης και ψήφισης ενός νόμου που θα ρυθμίζει τα θέματα των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων των σωματείων και θα σταματά τις διώξεις ώστε να επιτρέπεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους. Ταυτόχρονα η Γ.Γ.Α. θα πρέπει να καταρτίσει μητρώο των υφιστάμενων ναυταθλητικών εγκαταστάσεων οι οποίες - σημειωτέον - υπάγονται κατά περίπτωση σε ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς.


 

Κύριε Υφυπουργέ,

Πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσετε ευνοϊκά το διαχρονικό πρόβλημά μας και θα δώσετε οριστική και μόνιμη πολιτική λύση ώστε να μην υπάρχει ο βραχνάς των διώξεων από τις κρατικές υπηρεσίες για τα σωματεία και τα μέλη τους, τα οποία μόνο εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά παρέχουν στην Πολιτεία, υπηρετώντας τον ναυταθλητισμό.

Η παρούσα επιστολή την οποία υπογράφουν τα διοικητικά συμβούλια των 132 σωματείων - μελών της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της Γ.Γ.Α., θα κοινοποιηθεί στον Πρωθυπουργό, σε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους αρχηγούς τους και θα επιδοθεί από τα σωματεία στους κατά τόπους βουλευτές με την παράκληση να σας συνδράμουν στην προσπάθεια της πολιτικής επίλυσης του προβλήματος.

Υπογραμμίζουμε ότι μοναδική λύση για εμάς αποτελεί η πολιτική βούληση για την νομοθετική ρύθμιση που θα σταματά τις διώξεις ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα τα σωματεία.

Είμαστε βέβαιοι για την ευνοϊκή αποδοχή του αιτήματος μας και την οριστική λύση του, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παραμένουμε στην διάθεσή σας.


 

Mε εκτίμηση,


 

Η Πρόεδρος                                                  Ο Γεν. Γραμματέας

Ανδρονίκη Αναστασίου                                 Γεώργιος Καμνής»


 


 


 

Επιστολή της ΕΙΟ στον Πρωθυπουργό για το πρόβλημα νομιμότητας των εγκαταστάσεων των ομίλων