MENU

Το πρόγραμμα "Σχολικά Γεύματα" σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι εδώ και 2 έτη σε πιλοτική φάση, αλλά κάθε χρόνο εντάσσονται σε αυτό όλο και περισσότερες σχολικές μονάδες. Για την τρέχουσα σχολική χρονιά 2019-2020 το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτει συνολικά 1227 Δημοτικά σχολεία σύμφωνα με τη ανακοίνωση των Υπουργείων "Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης &' Κοινωνικής Αλληλεγγύης" και "Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων". Για το περασμένο σχολικό έτος, 2018-2019, το σύνολο των σχολείων που συμμετείχαν ήταν 954 καλύπτοντας ανάγκες σίτισης 153.367 μαθητών.

Δείτε εδώ ποια Δημοτικά σχολεία εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Τι είναι τα Σχολικά Γεύματα

Τα «Σχολικά Γεύματα» παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές, που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί. Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς κατά την προμήθεια, διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων. Μοιράζονται στις αίθουσες ακριβώς πριν την έναρξη της σίτισης δηλαδή με το τέλος της 6ης διδακτικής ώρας, ώστε να παραμένουν μέχρι τότε, στις ασφαλείς θερμοκρασίες συντήρησης. Το κάθε γεύμα είναι ατομικά συσκευασμένο ανά είδος σε πλαστικούς περιέκτες μιας χρήσεως, που κλείνουν αεροστεγώς. Το ψωμί είναι συσκευασμένο σε κλειστές ατομικές συσκευασίες. Κάθε συσκευασία συνοδεύεται από χαρτοπετσέτες και κατάλληλα πλαστικά πιρούνια ή κουτάλια καθώς και μαχαίρια (χωρίς προεξοχές και ανωμαλίες) μιας χρήσεως. Σε κάθε συσκευασία αναγράφεται η ημερομηνία παρασκευής και τα συστατικά του γεύματος (π.χ. σαλάτα εποχής και κυρίως ζεστό πιάτο). Τα γεύματα είναι τοποθετημένα σε ειδικούς θερμοθαλάμους μεταφοράς τροφίμων με τον ασφαλή ενδεδειγμένο τρόπο και οι σαλάτες μεταφέρονται σε ψυκτικούς θαλάμους..

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών των επιλεγμένων σχολείων (με τη συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων των παιδιών) και καλύπτει τις 5 εκπαιδευτικές ημέρες κάθε εβδομάδας, στοχεύοντας στις ανάγκες σίτισης ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι γονείς θα πρέπει να συμπληρώσουν την ανάλογη φόρμα που θα δοθεί στους μαθητές και να την επιστρέψουν στη διεύθυνση του σχολείο υπογεγραμμένη αναφέροντας προβλήματα αλλεργίας σε τροφές του παιδιού, αν υπάρχουν.

Ποιο είναι το ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής

Παρακάτω εμφανίζεται ο πίνακας του ημερήσιου προγράμματος των γευμάτων, χωρισμένος σε χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες

Σε κάθε σχολική μονάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», είναι απαραίτητη η σύσταση τριμελούς Επιτροπής Παραλαβής των γευμάτων. Πρόεδρος της Επιτροπής αναλαμβάνει ο Διευθυντής/Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας, ενώ τις άλλες δυο θέσεις καταλαμβάνουν ο Υποδιευθυντής της σχολικής μονάδας, όπου προβλέπεται η θέση ευθύνης και ένας εκπαιδευτικός. Αν η Επιτροπή Παραλαβής κρίνει ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες και τα παραδοτέα δεν ανταποκρίνονται πλήρως στους όρους της Σύμβασης, συντάσσεται πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής, που αναφέρει τις παρεκκλίσεις που διαπιστώθηκαν και γνωμοδοτεί αν οι αναφερόμενες παρεκκλίσεις επηρεάζουν την καταλληλότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και παραδοτέων και συνεπώς αν μπορούν οι τελευταίες να καλύψουν τις σχετικές ανάγκες.Ποια είναι η διαδικασία παραλαβής από τον προμηθευτή

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα "Σχολικά Γεύματα" εδώ.

ΠΗΓΗ: itrofi.gr

Καλή αρχή με «πρόγραμμα σίτισης» στα δημοτικά σχολεία