MENU

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολύ παλιά, πριν από 23 χρόνια γεννήθηκε στο Ρότερνταμ ο Γκάρι Μέντες Ροντρίγκες. Οι γονείς του μετανάστες από το μακρινό Πράσινο Ακρωτήρι, τη πατρίδα της ξυπόλητης τραγουδίστριας, της Σεζάρια Εβόρα. Μια πατρίδα φτωχή, την οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν οι γονείς του για να προσφέρουν μια καλύτερη ζωή στα παιδιά τους. Αυτή την καλύτερη ζωή ονειρευόταν από παιδί ο Γκάρι. Και το ποδόσφαιρο ήταν ο τρόπος για να την κατακτήσει... 

Πιτσιρίκι άρχισε να παίζει μπάλα στις ακαδημίες της Φέγενορντ και στη συνέχεια στην Πορτογαλία στην Ρεάλ Σπόρτε. Τον Μάιο του 2012 υπέγραψε ερασιτεχνικό συμβόλαιο με την Ντεν Χάαγκ και δύο μήνες αργότερα δόθηκε δανεικός στην Ντόρντρεχτ με την οποία έκανε ντεμπούτο τον Αύγουστο του 2012. Αυτή ήταν η αρχή για την πραγματοποίηση του ονείρου του. Λίγες ημέρες μετά το ντεμπούτο του, πέτυχε και το πρώτο γκολ του στη νίκη με 4-2 επί της Ντεν Μπος. Συνολικά 20 συμμετοχές και πέντε τέρματα ήταν ο απολογισμός του όταν αποχώρησε από την Ντόρντρεχτ. 

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η Λέφσκι Σόφιας, με την οποία υπέγραψε διετές συμβόλαιο τον Φεβρουάριο του 2013. Ντεμπούτο στη νίκη κόντρα στην Τσερνομόρετς στις 3 Μαρτίου, πρώτο γκολ στο παιχνίδι με τη Λίτεξ για το Κύπελλο στις 13 Μαρτίου. Η Λέφσκι έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης με τον Ροντρίγκες να πετυχαίνει το γκολ που έστειλε το παιχνίδι κόντρα στην Μπερόε Στάρα Ζαγκόρα στην παράταση. Οι δύο ομάδες πήγαν και στα πέναλτι με τον Ροντρίγκες και τους συμπαίκτες του να φεύγουν τελικά ηττημένοι. 

Στο πρώτο μισό της σεζόν 2013-14, ο άσος από το Πράσινο Ακρωτήρι «έβγαλε μάτια» πετυχαίνοντας 14 γκολ και προκαλώντας το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων. Τον Ιανουάριο του 2014 έφτασε στα γραφεία της Λέφσκι πρόταση της Γουέστ Χαμ. Οι Βούλγαροι την αποδέχθηκαν, αλλά ο Ροντρίγκες την απέρριψε! Σαν να είχε ένα... προαίσθημα ότι κάτι... μεγαλύτερο θα βρισκόταν στο δρόμο του. Λίγες ημέρες αργότερα έφτασε μια άλλη πρόταση. Από την Primera Division αυτή τη φορά. Αυτό ήθελε. Είπε «ναι» και στις 27 Ιανουαρίου υπέγραψε με την Έλτσε, στην οποία δόθηκε δανεικός και με τον ισπανικό σύλλογο να διατηρεί οψιόν για την αγορά του. «Είναι η ευκαιρία της ζωής μου και δεν θα την αφήσω να πάει χαμένη» είπε στην παρουσίασή του. Έκλεισε τη σεζόν με οκτώ παιχνίδια, αλλά και μια γκολάρα από απόσταση 30 μέτρων στην εκτός έδρας νίκη επί της Μάλαγα. Οι άνθρωποι της Έλτσε δεν το σκέφτηκαν στιγμή. Έδωσαν τις 600.000 ευρώ στη Λέφσκι και έκαναν δικό τους τον Ροντρίγκες, τον οποίο «έδεσαν» πέρυσι το καλοκαίρι για τέσσερα χρόνια. 

H ομάδα από τη Βαλένθια έκανε μια εντυπωσιακή, για τα δικά της δεδομένα, σεζόν και τερμάτισε στη σεζόν που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο στην 13η θέση της Primera Division. Ο Ροντρίγκες ήταν βασικό και σχεδόν αναντικατάστατο στέλεχος της ομάδας του Φραν Εσκριμπά, παρά το γεγονός ότι έχασε περίπου ένα μήνα λόγω της παρουσίας του στο Κόπα Άφρικα. Ήταν σημείο αναφοράς στα άκρα της επίθεσης παίζοντας τόσο δεξιά όσο και αριστερά και κάνοντας, μάλιστα, πολλές φορές τους αντιπάλους του να τα χάνουν με τις εμπνεύσεις του ειδικά στο ένας εναντίον ενός, όπου θεωρείται... άπιαστος! Η Έλτσε κατάφερε μέσα στο γήπεδο να κερδίσει την παραμονή της στη μεγάλη κατηγορία, αλλά τα χρέη της αποδείχθηκαν αβάσταχτα και τελικά οδήγησαν την ομάδα στον υποβιβασμό και πολλούς παίκτες της σε αναζήτηση άλλης ομάδας. 

Αν και γεννημένος στην Ολλανδία, οι γονείς του τον ανέθρεψαν με την κουλτούρα της πατρίδας του. Αυτήν διάλεξε για να αγωνιστεί με την εθνική ομάδα λαμβάνοντας την πρώτη κλήση για το φιλικό με τη Γκαμπόν τον Αύγουστο του 2013. 

Ο μικρός Γκάρι έχει πια μεγαλώσει, υπηρετεί την εθνική ομάδα της χώρας του και είναι έτοιμος να αναλάβει και... οικογενειακά βάρη, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Δεν φοβάται,. Κρατάει στην αγκαλιά του τη μόλις λίγων ημερών κόρη του, την μικρή Ιλάινα, και καμαρώνει. Χαίρεται. Μπαίνει στο αυτοκίνητο και αρχίζει να σιγοτραγουδά στον ρυθμό του Κίνο Καμπράλ, τραγουδιστή από το Πράσινο Ακρωτήρι. Πιάνει την αγαπημένη του γιαγιά από τη μέση και χορεύουν παρέα στο σπίτι. Bιντεοσκοπεί τον μικρό αδερφό του να κάνει και αυτός κόπλα με τη μπάλα. Ζει το παραμύθι του και ονειρεύεται ότι στο τέλος θα ζήσουν όλοι καλά και αυτός καλύτερα... 

https://instagram.com/p/1vBJBtgx3V/embed/captioned/?v=4https://instagram.com/p/q9y0gEAx-Q/embed/captioned/?v=4
https://www.youtube.com/embed/X_Ck6xqcg6w
Γκάρι Ροντρίγκες: Mια φορά και ένα μωρό... (pics, vids)