MENU

Οι καλύτερες ακαδημίες του ιταλικού μπάσκετ τίθενται αντιμέτωπες στα τελικά του πρωταθλήματος κάτω των 15 ετών και μια φωτογραφία προκαλεί εντύπωση.

Όταν το καλοκαίρι του 2000 ο Ρουμάνος γίγαντας Γκιόργκι Μουρεσάν με ύψος 2,31 άφηνε τους Νετς και το ΝΒΑ, λίγοι μπορούσαν να φανταστούν πως θα μπορούσε να βρεθεί άλλος Ρουμάνος μπασκετμπολίστας με ανάλογα φυσικά προσόντα. 

Κι όμως, την ίδια χρονιά, ο Ρόμπερτ Μπομπρότσκι γεννήθηκε στην χώρα καταγωγής του Μουρεσάν και 15 χρόνια μετά στο πρόσωπό του αντικρίζει κανείς τον διάδοχο του παλαίμαχου σέντερ.

Πριν καν κλείσει 15 χρόνια ζωής, ο Μπομπρότσκι βλέπει τον κόσμο από τα 2,26 και ασφαλώς είναι σε θέση να ισοπεδώνει κάθε συνομήλικο που θα βρεθεί μπροστά του. Το καλοκαίρι του 2014 αποφάσισε να αφήσει την πατρίδα και να μετακομίσει στην ιταλική Στέλα Ατζούρα, η οποία φημίζεται για την... παραγωγή ταλαντούχων παικτών με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Αντρέα Μπαρνιάνι. 

Ωστόσο, είναι δυνατόν ένα «θαύμα της φύσης» να μην απασχολήσει και τους κορυφαίους συλλόγους; Ασφαλώς όχι και αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα τον «κυνήγησαν» το περασμένο καλοκαίρι και, παρ' όλο που δεν κατάφεραν να τον αποκτήσουν, δεν παύουν να τον έχουν στα υπ' όψην τους.  «Τον παρατηρήσαμε σε ένα τουρνουά στην Βουδαπέστη και τον προσκαλέσαμε στη Ρώμη, και αν και είχε πολλές προτάσεις από την Ισπανία καταφέραμε να τον πείσουμε» τονίζει ο υπέυθυνος των ακαδημιών των Ιταλών, Τζιάκομο Ρόσι και προσθέτει: «Είναι ένα μοναδικό πρότζεκτ παγκοσμίως. Έχει την πρώτη ύλη και στόχος μας είναι να δουλέψουμε την αθλητικότητά του». 

To ύψος του είναι προφανώς αφύσικο, αλλά εν μέρει δικαιολογείται αφού και ο πατέρας του, Ζίγκμοντ, έχει ύψος 2 μέτρα και 18 εκατοστά και αγωνίστηκε επαγγελματικά στη Ρουμανία. Μάλιστα, ο ίδιος ήταν και ο προπονητής του στην ομάδα της Ρουμανίας από όπου ξεκίνησε πριν εντοπιστεί από τους σκάουτερς και καταλήξει στην ιταλική Στέλα Ατζούρα. 

Χωρίς να 'χει κοπιάσει, ο 15χρονος γίγαντας έχει αποκτήσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα, το οποίο όχι απλώς τραβά τα βλέμματα, αλλά δημιουργεί για εκείνον καλύτερες προϋποθέσεις ώστε να κάνει κάτι μεγάλο στο χώρο του μπάσκετ. Άλλωστε, ένας παίκτης με ύψος 2,26 που μάλιστα ακόμη... ψηλώνει, υπερτερεί έναντι σχεδόν όποιου αντιπάλου βρεθεί απέναντί του. 

Πάντως, ο Μπομπρότσκι έχει ένα λόγο να προβληματίζεται και αυτός αφορά τα κιλά του. Αν καταφέρει κάποια μέρα να φτάσει στον «μαγικό κόσμο» θα αποτελέσει έναν από τους πιο ψηλούς παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ, αλλά συγχρόνως θα αποτελεί και ένας από τους πιο αδύνατους. Οι άνθρωποι της ιταλικής ομάδας, στην οποία αγωνίζεται, το ξέρουν και έχουν φτιάξει ειδικό πρόγραμμα για την ενδυνάμωση του νεαρού που ενδέχεται να... απογειώσει την μελλοντική καριέρα του. «Προς το παρόν ακολουθεί εξειδικευμένο πρόγραμμα, διαφορετικό από αυτό των άλλων παιδιών» ξεκαθαρίζει ο γυμναστής της Στέλ Ατζούρα, Γκερμάνο Ντ' Αρκανγκέλι.  

Κι αν μπορεί να πει κανείς πως βιαζόμαστε να τον... στείλουμε στο ΝΒΑ, είναι δεδομένο πως ομάδες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού τον έχουν στο στόχαστρό τους για το μέλλον και τον παρακολουθούν, ενώ και ο ίδιος μιλά συνεχώς για τα παιδικά του όνειρα, τα οποία μονοπωλεί ο «μαγικός κόσμος».

Η φύση τού χάρισε απλόχερα πλούσια προσόντα, αλλά και ο ίδιος φροντίζει να μην επαναπαυτεί και να δουλέψει σκληρά για να αξιοποίησει όσα του έχουν δοθεί. «Έχει να βελτιώσει πολλά πράγματα, αλλά δουλεύει πάρα πολύ κάθε μέρα και μες στο παρκέ και εκτός. Αυτές είναι σωστές βάσεις και το μέλλον είναι όλο δικό του» τονίζει ο προπονητής του Κλαούντιο Καρντούτσι και αποκαλύπτει πως το πρότυπο του νεαρού είναι ένας άλλος γίγαντας που άφησε το στίγμα του στο ΝΒΑ, ο Γιάο Μινγκ. 

Τι λέει όμως ο ίδιος ο ταλαντούχος παίκτης; «Θέλω να πάιξω στην Ευρωλίγκα αρχικά και μετά να κερδίσω έναν τίτλο στο ΝΒΑ. Το μόνο δύσκολο σημείο στην πορεία μου μέχρι τώρα ήταν το γεγονός πως έχω αφήσει το σπίτι μου και μιλώ με τους δικούς μου ανθρώπους μέσω ίντερνετ».

Τελικά, ο Ρόμπερτ Μπομπόρτσκι είναι ένας 15χρονος σαν όλους τους άλλους. Με ύψος 2,26, τον κόσμο του μπάσκετ να τον περιμένει, αλλά με ίδια όνειρα και ανάλογες ανησυχίες με τους συνομηλίκους του. 

https://www.youtube.com/embed/oRmCqFbajls
Ένας γίγαντας στα χνάρια του Μουρεσάν! (pics + vids)