MENU

Η αμφισβήτηση πήγαζε από το γεγονός ότι δεν έχει πείρα σε πάγκο ομάδας με βαριά φανέλα και απαιτητικό κόσμο, καθώς κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει τις προπονητικές του ικανότητες με δεδομένο ότι δεν γνωρίζαμε τη δουλειά του και το μικρό διάστημα παραμονής του στην Χάιντουκ Σπλιτ, δεν αποτελεί δείγμα που μας έδινε το δικαίωμα να κρίνουμε έναν προπονητή στην αφετηρία της καριέρας του.

Ο Κροάτης κατάφερε σε λίγες μόνο μέρες να πείσει όσους κινούνται γύρω από το ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΟΚ (σαφώς και δεν αναφέρομαι στους συνεργάτες που επέλεξε ο ίδιος) και τους κυρίως τους παίκτες του Δικεφάλου, ότι ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Με όπλο την ισχυρή προσωπικότητα που απέκτησε στα χρόνια που αγωνίστηκε στο «Καμπιονάτο», τη μεθοδικότητα, την επαγγελματική νοοτροπία που διακρίνει κάθε του υπόδειξη, την ευγένεια, την οργάνωση των προπονήσεων μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, έδωσε το δικαίωμα στο περιβάλλον του ΠΑΟΚ, να αισθανθεί ασφάλεια.

Όπως πολλές φορές έχω γράψει, συμβόλαιο με την επιτυχία δεν έχει κανείς. Ούτε μπορούμε να προβλέψουμε με ασφάλεια την καριέρα που θα διαγράψει σε μια ομάδα ένας προπονητής ή ένας ποδοσφαιριστής. Η επιτυχία απέχει μόλις λίγα εκατοστά από την αποτυχία. Δεν προδικάζω λοιπόν –για να προλάβω τους κακόβουλους- ότι ο Τούντορ θα μακροημερεύσει στην Τούμπα. Δεν μπορώ να το ξέρω και νομίζω ότι κανένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου δεν θα ρίσκαρε μια τέτοιου είδους πρόβλεψη, γνωρίζοντας ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που καθορίζουν την τύχη ενός προπονητή σε μια ομάδα.

Ούτε την αγιογραφία του Τούντορ παρουσιάζω. Καταγράφω τα πρώτα συμπεράσματα όσων παρακολουθούν την προετοιμασία του Δικεφάλου και κινούνται γύρω από την ομάδα. Ο Κροάτης κατάφερε με να τους χαλαρώσει καθώς διαπίστωσαν ότι μπορεί να τους λείπει η εμπειρία –ακόμα και σε επίπεδο προετοιμασία- αλλά όχι οι γνώσεις του αντικειμένου και η καλή πληροφόρηση γύρω από το κάθε θέμα που έχει σχέση με την ευαίσθητη αυτή περίοδο, που σε πολλές περιπτώσεις καθορίζει την πορεία μιας ομάδας μέχρι το τελευταίο της παιχνίδι.

Αυτό που επισημαίνω σήμερα, είναι ότι ο Τούντορ παρουσιάζει την εικόνα ένας σύγχρονου προπονητή, με αντιλήψεις που αρέσουν στους παίκτες. Η επίπονη καθημερινή προσπάθεια στις προπονήσεις κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, γίνεται πιο ευχάριστη όταν, αντί οι να καταπίνουν χιλιόμετρα, βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση ακολουθώντας ένα εντατικό μεν αλλά ευχάριστο δε, πρόγραμμα με μπάλα. Δεν σκοπεύω να το αναλύσω περισσότερο. Αυτό που διδάχθηκα τόσα χρόνια, είναι πως όταν οι παίκτες χαμογελούν σε περίοδο προετοιμασίας, όχι γιατί… λουφάρουν αλλά γιατί γουστάρουν την προπόνηση παρά τα… βάσανα, ο προπονητής έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

Ξέρω πολύ καλά ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα. Πολύ νωρίς. Δεν είναι όμως νωρίς για να διαπιστώσω ότι οι αμφιβολίες που γεννήθηκαν με την ανακοίνωση της συνεργασίας του ΠΑΟΚ με τον Τούντορ, ανήκουν στο παρελθόν.

Όπως άλλωστε έγραψε και πριν λίγες ημέρες, ο Κροάτης έχει ένα μεγάλο ατού. Τον Φράνκ Αρνεσεν. Μπαρουτοκαπνισμένος ο Δανός ξέρει, πώς να καθοδηγήσει έναν προπονητή και πώς να τον στηρίξει όταν και αν χρειαστεί.

Έτσι είναι οι άπειροι;
EVENTS