MENU

Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιων νομικών κενών, είναι αυτό που συμβαίνει με τις παράνομες ιστοσελίδες πώλησης αναβολικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων. Διεθνής εισαγγελική και αστυνομική έρευνα εντόπισε πάνω από 7,5 χιλιάδες παράνομες ιστοσελίδες που σπέρνουν το θάνατο σε ματαιόδοξους και αφελείς, οι οποίοι είτε θέλουν να κάνουν μεγάλη καριέρα στον αθλητισμό είτε πιστεύουν ότι θα λύσουν τα προβλήματα υγείας τους με γιατροσόφια. Στην Ελλάδα εντοπίστηκαν 27 ανάλογες ιστοσελίδες.

Σε όλο τον κόσμο αυτές οι ιστοσελίδες απενεργοποιήθηκαν αμέσως. Εκτός από τη χώρα μας! Συνεχίζουν να πωλούν αναβολικά και αμφιβόλου προέλευσης φάρμακα, παρότι έχει σχηματιστεί δικογραφία. Το ελληνικό νομικό πλαίσιο είναι απαρχαιωμένο και δεν προβλέπει την άμεση απενεργοποίηση παράνομων sites.

Με αυτό τον τρόπο διαιωνίζεται μια κατάσταση που είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και ανοίγουν φεγγίτες και παράθυρα ώστε ο κάθε επιτήδειος να συνεχίζει να προσπορίζεται υπερκέρδη-και μάλιστα αφορολόγητα. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν επί χρόνια και οι παράνομες στοιχηματικές ιστοσελίδες που έκλεισαν σπίτια και κατέστρεψαν οικογένειες.

Η ελληνική Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος την τελευταία πενταετία κάνει εξαιρετική δουλειά, χωρίς όμως το ανάλογο αντίκρυσμα. Κι αυτό γιατί η Πολιτεία δεν φροντίζει να ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και να νομοθετεί με βάση την ψηφιακή εποχή. Το ηλεκτρονικό delivery αναβολικών θα συνεχίζεται, όσο το νομοθετικό πλαίσιο παραμένει ελλιπές. Δικαίως αναρωτιέται κανείς αν αυτά τα νομικά κενά υπάρχουν από αδιαφορία ή από συνενοχή.

Κι αν η ευνομούμενη Πολιτεία επιχειρήσει να δικαιολογήσει την κατάσταση, να θυμάται μιά παλιά αγγλική παροιμία: "Αυτός που δικαιολογεί τον εαυτό του, τον κατηγορεί".

Αυτός που δικαιολογεί τον εαυτό του, τον κατηγορεί