MENU
Χρόνος ανάγνωσης 8’

Τρία χρόνια SDNA!

Ανανεώθηκε: 18-12-2017 09:36
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
0

Φτάσαμε στο 2017. Και πόσα πράγματα έχουν αλλάξει από το 2014; Πόσα πράγματα είναι διαφορετικά; Κοσμογονία!! Ακόμα και η ίδια η «αλήθεια» όπως τη γνωρίζαμε και την προωθούσαμε πριν από τρία χρόνια, είναι πλέον διαφορετική. Είναι πιο αληθινή! Τρία χρόνια sdna.gr και σαν σήμερα, 17 Δεκεμβρίου, το πρώτο άρθρο ήταν στον… αέρα. Μετά από 1.095 μέρες θα τολμήσουμε την ερώτηση ξανά: Πόση αλήθεια αντέχεις;

Π ερηφάνια: Είναι η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό όσων έχουν μοχθήσει για την επιτυχία της ιστοσελίδας. Περηφάνια για το διαφορετικό, περηφάνια για το ασυμβίβαστο, περηφάνια για τον καθημερινό αγώνα, περηφάνια για τρία χρόνια από την πρώτη ημέρα που ανέβηκε η ιστοσελίδα στο παγκόσμιο δίκτυο!

Ο νομα: SDNA.GR. Ακούει και στο sportsdna.gr, αλλά μάλλον σαν τον Πελοπίδα που δεν θέλει να τον φωνάζουν Άκη. Ήταν μια δύσκολη επιλογή, ένα ρίσκο, όμως το όνομα έκρυβε εξ αρχής μια μεγάλη αλήθεια. Το sdna.gr θα ερχόταν για να αλλάξει τον γενετικό κώδικα της δημοσιογραφίας. Ή για να το ορίσουμε σωστότερα, θα προσπαθούσε να επανιδρύσει εκείνο που γνωρίζαμε ως γενετικό κώδικα.

Σ υνεντεύξεις: Απολαυστικές. Οι αληθινές συνεντεύξεις, εκείνες που ο… παθών έχει χρόνο και διάθεση για να ανακριθεί από το μέσο είναι ένας τομέας που το sdna.gr ξεχώρισε. Έβγαλε ειδήσεις, άνοιξε ολόκληρα κεφάλαια συζητήσεων και για να φρεσκάρουμε τη μνήμη σας, θα σας θυμίσουμε απλώς ποιο ήταν το ελληνικό μέσο που μίλησε με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκα από τη Φενερμπαχτσέ.

Η λεκτροσόκ: Αλήθεια τώρα, εσείς θα γράφετε αλήθεια; Αλήθεια τώρα, στ’ αλήθεια το έγραψαν; Δεν είναι απλώς ένα τεστ για να δούμε πόσες φορές μπορούμε να γράψουμε τη λέξη «αλήθεια» σε μια παράγραφο. Είναι μια αλήθεια που συνέβη. Το sdna.gr προκάλεσε ηλεκτροσόκ με την αληθινή του στάση από την πρώτη μέρα και συνεχίζει να προκαλεί ηλεκτροσόκ επιμένοντας στην αλήθεια, την οποία συνήθως διστάζουν να γράψουν οι υπόλοιποι. Στ’ αλήθεια, λοιπόν, συμβαίνει… (Για στατιστικούς λόγους να αναφέρουμε, εννέα! Εννέα φορές γράψαμε τη λέξη αλήθεια σε μια παράγραφο. Μόλις έγιναν δέκα!!).

Α δερφάκι: Αν μεγαλώνεις χωρίς να εξελίσσεσαι, δεν βελτιώνεσαι. Και μια από τις αρχικές δεσμεύσεις του sdna.gr είναι ότι θα προσπαθεί διαρκώς να προσθέτει ποιότητα, να προσθέτει ενότητες, να απευθύνεται σε μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό και να καλύπτει ευρύτερο φάσμα επικαιρότητας και ενδιαφερόντων. Το μικρό του αδερφάκι, «Men’s house», προσφέρει διασκέδαση, γνώσεις, εμπειρία ζωής, χιούμορ και ό,τι χρειάζεσαι για να χαλαρώνεις μετά από μια δύσκολη μέρα. Ή κατά τη διάρκειά της.

Λ ιβελλογράφημα: Είπε κανείς ότι η αλήθεια και το ηλεκτροσόκ έρχονται χωρίς κόστος; Αν πιστεύετε κάτι τέτοιο, κερδίζετε ένα δωρεάν δείπνο με κάποιον από τους δημοσιογράφους του site που έχουν όνομα, επώνυμο, υπογραφή, καμιά δεκαριά εξώδικα στο όνομά τους και καμιά πενηνταριά άρθρα να τους καθυβρίζουν για κάθε πιθανή και απίθανη πτυχή της ζωής τους. Γι’ αυτό και όταν έκλεισε ένα από τα site που είχε εργολαβία τις απειλές και τα λιβελλογραφήματα, ήταν μια νίκη της δημοσιογραφίας. Ναι, το sdna.gr σημαδεύτηκε και σημαδεύεται ακόμα. Ναι, υπάρχουν δημοσιογράφοι που στοχοποιούνται. Ναι, το κτήριο προφυλάσσεται. Όχι, δε θα σας πούμε πού θα το γιορτάσουμε!

Η μερησίως: Καλά είναι όλα τα υπόλοιπα που προηγούνται ή έπονται της έβδομης λέξης της ακροστιχίδας μας, αλλά το… ψωμάκι βγαίνει στο 24ωρο. Η κάλυψη των αγώνων, η αμεσότητα και η ταχύτητα στην είδηση, η διασταύρωση και η εγκυρότητα της είδησης, η αποκλειστικότητα σε πολλές περιπτώσεις (και ήταν πολλές μέσα στο 2017) και η ενδελεχής ανάλυση πολύπλοκων καταστάσεων (βλ. υπόθεση Παναθηναϊκού τον προηγούμενο Σεπτέμβριο) είναι σε εκείνα που σε καθιερώνουν στη συνείδηση του αναγνώστη. Κι εκείνα που κάνουν τους αναγνώστες να επιστρέφουν στο sdna.gr για την ενημέρωσή τους.

Θ έσφατο: Θα είναι σα να γράφουν την αλήθεια, αλλά δε θα γράφουν την αλήθεια! Ο Γέροντας Παΐσιος δεν πρόλαβε να δώσει χρησμό για όσα θα γίνονταν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά αν είχε προλάβει κάπως έτσι τον φανταζόμαστε. Ο χρησμός, όμως, δόθηκε πριν τρία χρόνια από το sdna.gr. Προανήγγειλε εξ αρχής την αλλαγή που έπεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έδωσε μάχη για το λεγόμενο - σε βαθμό γραφικότητας - «δώστε μας πίσω τις Κυριακές μας» και σε μια Κυριακή από αυτές, γιορτάζει τρία χρόνια ζωής!

Ε γκληματική οργάνωση:

- Ρε συ, μήπως είναι συμμορία;

- Όχι, όχι είναι εγκληματική οργάνωση.

- Σίγουρα; Αφού ακούγεται ότι είναι συμμορία.

- Ήταν εγκληματική οργάνωση που έγινε συμμορία, αλλά θα γίνει ξανά εγκληματική οργάνωση.

- Και γιατί δεν την λέμε κατευθείαν εγκληματική συμμορία;

Δεν είναι πραγματικός διάλογος του Βασίλη Παπαθεοδώρου με τον Άρη Ασβεστά, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι θα μπορούσε να είναι! Η ιστοσελίδα που πρόκρινε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο το δικαστικό θέμα και η ιστοσελίδα που επέμεινε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο ότι υπάρχει φωτιά εκεί που φαινόταν καπνός, δικαιώνεται. Ανεξαρτήτως – και αυτό είναι καλό να το επισημαίνουμε – ενοχής ή αθωότητας, θέμα υπήρξε.

Ι στορίες: Αν έχετε ανθρωπιά, σίγουρα θα έχετε δακρύσει ή έστω συγκινηθεί με κάποιες από τις ιστορίες που έχουν ανακαλύψει οι δημοσιογράφοι του sdna.gr. Ιστορίες από μακρινές χώρες, συνεντεύξεις με ανθρώπους που στέκονται στο πλευρό συνανθρώπων τους, ιστορίες πρωταγωνιστών, ιστορίες ομάδων, ιστορίες αναπάντεχων ηρώων στο χώρο του αθλητισμού. Γιατί δημοσιογραφία δεν είναι μόνο η είδηση του τώρα, αλλά και το… νοσταλγικό παραμύθι του πριν και του πάντα.

Α ποστολές: Για να μπορέσεις να γράψεις, πρέπει να ζήσεις. Μερικές φορές πρέπει να ζήσεις από πρώτο χέρι. Το sdna.gr συνέχισε μέσα και στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του να βρίσκεται σε μεγάλες διοργανώσεις, να ακολουθεί αποστολές ομάδων στο εξωτερικό, να δίνει το «παρών» σε σπουδαίες στιγμές του αθλητισμού, ακόμα κι αν φαινομενικά το ελληνικό ενδιαφέρον μπορεί να μοιάζει μειωμένο. Γιατί μπορεί τον Ελληνάρα του καναπέ να μην τον νοιάζει το Ρολάν Γκαρός (σ.σ. αναμφίβολα, πάντως, θα έχει άποψη για το δίλημμα Φέντερερ ή Ναδάλ), αλλά μιλάμε για μία από τις σπουδαιότερες στιγμές του παγκοσμίου αθλητισμού. Η χάρη μας έφτασε εκεί. Η χάρη μας έφτασε μέχρι και το Κλίβελαντ!

Α ποψη: Μισό λεπτό να τους καταγράψουμε: Μάνος Αντώναρος, Άρης Ασβεστάς, Γιάννης Αυλακιώτης, Δημήτρης Κοντός, Χρύσανθος Τσαλτίδης, Τόλης Κοτζιάς, Αλέξης Σπυρόπουλος, Κώστας Κετσετζόγλου, Σταύρος Κόλκας, Νικόλας Βασιλαράς, Νίκος Τζαντζαράς, Κώστας Κεφαλογιάννης, Κώστας Βασιλόπουλος, Αλέξανδρος Σόμογλου, Κώστας Κούσης, Σωτήρης Βετάκης, Χρήστος Σταθόπουλος, Σωτήρης Μήλιος, καμιά δεκαριά ακόμα που σίγουρα ξεχνάμε αυτή τη στιγμή και καμιά δεκαριά ακόμα που συνεργάστηκαν με το site μέσα στο χρόνο που πέρασε και τώρα εργάζονται αλλού. Μπορείς να συμφωνήσεις, μπορείς να διαφωνήσεις, αλλά δεν μπορείς να αμφισβητήσεις την ποικιλομορφία απόψεων που φιλοξενεί στις σελίδες του το sdna.gr.

Ν εωτερισμοί: Ισχύει ό,τι γράψαμε και πριν. Όποιος μεγαλώνει, οφείλει να βελτιώνεται. Μια από τις σπουδαιότερες προσθήκες στην ιστοσελίδα και μερικές από τις ομορφότερες δημοσιογραφικά στιγμές ήταν τα auditorium τα οποία επιμελήθηκαν οι συντάκτες του sdna.gr. Αν για κάποιο λόγο δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή σας, μπορείτε να τα απολαύσετε στα παρακάτω link.

Μοχάμεντ Άλι

Κανονισμοί μπάσκετ

Νέα Φιλαδέλφεια

Γιόχαν Κρόιφ

Τ ρία/Τέσσερα: Καλύτερα να κρατηθείτε και να μην γίνει το… αμαρτωλό τρία, αιτία παρεξηγήσεων και σεξουαλικών υπονοούμενων. Τρία είναι τα χρόνια που κλείνει σήμερα το sdna.gr (κάτι θα έχετε καταλάβει ως τώρα) και κατάφερε πριν καν σβήσει τα τρία κεράκια στην τούρτα του να έχει ξεπεράσει τα τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες μέσα σε ένα μήνα. Μέσα στον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η ιστοσελίδα κατέγραψε περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ξεχωριστούς χρήστες, οι οποίοι το λιγότερο που έκαναν ήταν να πληκτρολογήσουν τη διεύθυνση του σάιτ μας. Το περισσότερο ήταν να μας κάνουν την τιμή να μείνουν και μέσα στις σελίδες μας για λίγες ώρες.

Ε ξώδικα: Ζωή να έχουμε να μετράμε. Νομικό τμήμα να έχουμε για να τα αντικρούουμε και γερό στομάχι να έχουμε για να μην μας επηρεάζουν. Για όλα κάποιος φροντίζει (σ.σ. ειδικά για το γερό στομάχι έχει επιληφθεί η ηγεσία) και παρά τις κατά καιρούς αγωγές, τα συστημένα γράμματα και τα δικηγορίστικα αλισβερίσια, το sdna.gr συνεχίζει ακάθεκτο.

Χ ιούμορ: Βασική αρχή. Για να αντιλαμβάνεσαι το χιούμορ, πρέπει να έχεις χιούμορ. Αν όχι, θα σε προσβάλει κάθε ατάκα «Στις Γρήγορες», κάθε έξυπνο tweet που αναδημοσιεύεται στο site και κάθε κείμενο του Γιάννη Αυλακιώτη, κάθε βίντεο του Κοπτοράπτη, κάθε σκίτσο του Χρήστου Ζωίδη. Αν δεν έχεις χιούμορ, διάβασε τα ζώδια. Αν μη τι άλλο, υπάρχει ανελλιπώς κάθε βράδυ πλήρης ενημέρωση. Νέα Σελήνη, επανασυνδέσεις, πλανητικές ώρες, διαλέγεις και παίρνεις.

Ε ρευνα: Ομολογουμένως, γράφοντας τις λέξεις έρευνα και sdna στο google, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι κομματάκι διχαστικό. Ανάμεσα στο «πόσο σεξ κάνουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια» και το «γιατί οι άντρες πρέπει να αυνανίζονται πιο συχνά», θα επιλέξουμε την κουρτίνα τρία. Μέσα στο χρόνο που μας πέρασε, η ιστοσελίδα συνεργάστηκε με τον δημοσιογράφο Βασίλη Λαμπρόπουλο, ο οποίος έδωσε άλλη διάσταση σε πολύ σημαντικές υποθέσεις του ποδοσφαίρου, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.

Ι σχύς: Είναι εκείνο που παίρνουμε ως αντάλλαγμα από εσάς. Μαζί με περίπου 3,7 εκατομμύρια υβριστικά σχόλια την ημέρα, τα οποία πρέπει κάποιοι ήρωες να τα διαχειρίζονται, αλλά ας μην το ανοίξουμε το θέμα μέρες που είναι. Η δύναμη για να συνεχίσει να μάχεται το sdna.gr για την αλήθεια έρχεται από όλους εσάς που καθημερινά το επιλέγετε και πιθανόν εν αγνοία σας δίνεται μια μάχη μαζί του. Τη μάχη κόντρα στο κατεστημένο της ομερτά. Κάτι που πρόσφατα αποδείχθηκε περισσότερο από ποτέ.

Σ υνεχίζουμε, λοιπόν. Χωρίς άνω-κάτω τελεία στην τελευταία λέξη της ακροστιχίδας. 17 Δεκεμβρίου 2014 ως Δεκεμβρίου του 2017. Τρία χρόνια εδώ και συνεχίζουμε. Τέσσερα εκατομμύρια ξεχωριστοί χρήστες σε ένα μήνα και συνεχίζουμε. Καλά να ‘μαστε να τα λέμε…

Τρία χρόνια SDNA!
EVENTS