MENU

Μην ξεχνάμε ότι και στη Βέροια οι Πράσινοι δεν βλέπονταν. Θα μπορούσε να μπει και η εμφάνιση στο Περιστέρι αλλά εκεί προηγήθηκε το χέρι βοηθείας του Δασκαλόπουλου. Τις πταίει;

Να φταίει η διακοπή; Γιατί να φταίει η διακοπή; Σάμπως είχε ρυθμό πριν ο Παναθηναϊκός; Τον ρυθμό τον άφησε στα αποδυτήρια του Παγκρήτιου πριν ένα μήνα. Τότε που έκανε το τελευταίο καλό ημίχρονο. Και αυτό ήταν για ένα 45λεπτο.

Να φταίει η καλή ομάδα του Αστέρα Τρίπολης; Σίγουρα όπως φάνηκε και στις δύο αναμετρήσεις των ομάδων φέτος, ο Αστέρας έχει βρει τρόπο να περιορίζει τον Παναθηναϊκό και να «τρυπάει» την γραμμή άμυνας του. Στην Τρίπολη έκανε περισσότερες ευκαιρίες, στη Λεωφόρο ισοπέδωσε το Τριφύλλι. Άλλο όμως ότι ο Αστέρας βάζει δύσκολα στους Πράσινους και άλλο ότι ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί καν να κυκλοφορήσει τη μπάλα, δεχόμενος 15 τελικές στην εστία του.

Να φταίει η κούραση; Ποια κούραση; Οι προπονήσεις ήταν χαλαρές το προηγούμενο διάστημα. Από τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων ίσως. Το θέμα είναι ότι η ενέργεια που έβγαλαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν μηδενική. Δεύτεροι πάντα στις διεκδικήσεις μπάλας, αδυναμία να πρεσάρουν, ατολμία να πάρουν πρωτοβουλίες.

Να φταίει ότι η ομάδα έχει καταρρεύσει ψυχολογικά μετά την αφαίρεση βαθμών και την ήττα στο Περιστέρι; Φαίνεται ότι έχουν αδειάσει οι μπαταρίες. Αλλά η χρονιά δεν έχει τελειώσει αγωνιστικά. Όχι τυπικά. Ουσιαστικά. Υπάρχουν παιχνίδια της κανονικής περιόδου που κρίνουν τη βαθμολογία με την οποία θα μπουν οι ομάδες στα πλέι οφ. Και βέβαια υπάρχουν μετά οι αγώνες των πλέι οφ που θα κρίνουν εάν ο Παναθηναϊκός θα διεκδικήσει με τον εύκολο δρόμο τα πολλά – πλέον μετά τα νέα μπόνους της UEFA- χρήματα ή θα πάει από τα αγκάθια.

Ακούγονται ήδη χαχανητά από τους οπαδούς του Ολυμπιακού και επιχειρήματα του τύπου «αυτή είναι η καλύτερη ομάδα που λέγατε;», «σας ενοχλούν οι διαιτησίες και το παρασκήνιο που βρίσκεστε στο -8 και πάτε για διψήφιο;». Αστεία επιχειρηματολογία. Ένα πρωτάθλημα κρίνεται αγωνιστική την αγωνιστική. Είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία εξελίσσεται κάθε εβδομάδα και μαζί μεταβάλει τα δεδομένα για όλες τις ομάδες που διαγωνίζονται. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε στο γήπεδο τον Ολυμπιακό. Και εκτός γηπέδων του αφαιρέθηκαν οι βαθμοί με απόφαση δύο μέτρα και δύο σταθμά αφού ο Ολυμπιακός ουδέποτε την «πλήρωσε» για όσα έκανε ο κόσμος του στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Δεν έχουν νόημα τα «αν» και τα «ίσως». Απλά να ξέρουμε τι λέμε.

Όλα αυτά αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να απασχολούν καθόλου τον Αναστασίου και τους παίκτες του. Κρίνονται πάρα πολλά μέχρι τα μέσα Μαΐου. Κυρίως οικονομικά. Εάν δεν το κατανοήσουν γρήγορα, οι απώλειες για τον Παναθηναϊκό θα είναι μεγάλες και πιθανώς δίχως δυνατότητα αναπλήρωσης, κάτι που θα στιγματίσει την επόμενη και ίσως γενικά τα επόμενα χρόνια. Το πρόγραμμα του Τριφυλλιού δεν είναι δύσκολο. Δύσκολο το κάνουν οι Πράσινοι με την εικόνα τους. Εικόνα ομάδας που τα έχει παρατήσει. Το ξαναγράφω: όσες ομάδες λίγο πριν την έναρξη των πλέι οφ, χαλάρωσαν και τα παράτησαν στο τέλος της κανονικής περιόδου, δεν βρήκαν ποτέ τον τρόπο να γυρίσουν το μοχλό.

Ύπνος βαθύς και επικίνδυνος