MENU

Πριν τρεις δεκαετίες, στην εποχή την οποία οι επιλογές που σου έδινε η κρατική τηλεόραση ήταν λιγοστές, μεγάλοι κωμικοί ήταν εκείνοι που κατόρθωναν να σπάνε τη μονοτονία των ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών. Ποιος δεν θυμάται τον ολίγον πονηρό και ηδονοβλεψία Μπένι Χιλ που έφερνε το χιουμοριστικό γυμνό στη μικρή οθόνη ή τον γκαφατζή Λουί Ντε Φυνές, που από τη θέση του χωροφύλακα κυνηγούσε τον Φαντομά; Η επιτυχία του ήταν τέτοια που το έργο έγινε τριλογία και ο σπουδαίος Γάλλος κωμικός ταυτίστηκε με τον ρόλο του επιθεωρητή Ζιβ! Εκείνη την εποχή είχες δύο επιλογές. Είτε θα ταυτιστείς με τον επιθεωρητή, είτε θα νιώσεις πως είσαι ο Φαντομάς!

Ο Γιάννης Κομπότης δεν είχε πάντα αυτό το ατημέλητο look, με το πουκάμισο να καλύπτει τα παχάκια της ηλικίας και το μπουφάν ένα με δύο νούμερα μεγαλύτερο να ολοκληρώνει τη στιλιστική άποψη. Στα πρώτα χρόνια ενασχόλησής του με τον Λεβαδειακό ήταν μελαχρινός, είχε λίγο πιο κοντά μαλλιά και ενίοτε φορούσε κοστούμι. Ορμώμενος από την Ιταλία, το στυλ του όφειλε να έχει επιρροές από τη γειτονική χώρα όπου σπούδασε φαρμακευτική, πριν επιστρέψει στη γενέτειρά του για να δράσει επιχειρηματικά. Στη Λιβαδειά άνοιξε το δικό του φαρμακείο, το οποίο πλέον δεν το… τρέχει ο ίδιος, αφού έχει ασχοληθεί με το εμπόριο βαμβακιού. Η «Βαμβάξ» είναι το καμάρι του, μια βιομηχανία εκκοκκισμένου βάμβακος, με τζίρο περίπου 5 εκ. ευρώ ετησίως, που βρίσκεται στο 82ο χιλιόμετρο της παλαιάς Εθνικής οδού Αθήνας-Θηβών. Το δεύτερο καμάρι του είναι ο Λεβαδειακός!

Στον ευρύτερο νομό Βοιωτίας το όνομα δεν ήταν άγνωστο. Ο Θοδωρής Κομπότης, που έφυγε από τη ζωή το 2012, είχε διατελέσει επί χρόνια σύμβουλος του υφυπουργού επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Αριστείδη Τσιπλάκου. Ο Γιάννης φαίνεται πως διαχωρίστηκε από τη θέση του πατέρα του, αλλά και του πρώην βουλευτή, όταν στις προ εξαετίας εκλογές της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να ψηφίσει τον Αντώνη Σαμαρά αντί της Ντόρας Μπακογιάννη. Δε διαχωρίστηκε, ωστόσο, από τον Λεβαδειακό. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 1999, ο Γιάννης Κομπότης αναλαμβάνει την επαρχιακή ομάδα. Από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες, όπου είχε βρεθεί το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, χάνοντας στο μπαράζ παραμονής από τον Ατρόμητο, ο καινούργιος ιδιοκτήτης βάζει στόχο να την ανεβάσει και πάλι στα σαλόνια.

Η διαδρομή ήταν δύσκολη. Πιο δύσκολη και από το Διόνυσος-Λιβαδειά, αφού ο Κομπότης έχει επιλέξει το εύπορο προάστιο στα βόρεια της Αττικής για να μένει με τη σύζυγό του και την κόρη του. Σε Εθνική κατηγορία, ο Λεβαδειακός θα επιστρέψει το 2002 και νικώντας στο μπαράζ την Καβάλα θα ανέβει κατευθείαν στη Β’ Εθνική. Ο Γιάννης Κομπότης αρχίζει να εμφανίζεται στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και η άνοδός του ταυτίζεται με την άνοδο ενός ακόμα παράγοντα. Ο Βασίλης Γκαγκάτσης θεωρείται αδελφικός φίλος του προέδρου του Λεβαδειακού, που το 2005 θα πανηγυρίζει την επιστροφή της ομάδας στα μεγάλα σαλόνια. «Ήταν μία τεράστια επιτυχία και με αυτή την επιτυχία δώσαμε χαρά στον κόσμο μας που τα τελευταία χρόνια έβλεπε την ομάδα να φτάνει στα διάλυση», θα πει σε μια από τις ελάχιστες συνεντεύξεις που έχει δώσει και στην οποία αναφέρθηκε και στα πέτρινα χρόνια. «Για να το επιτύχουμε χρειάζονταν πολύς κόπος, αρκετός χρόνος και υπομονή και φυσικά να δαπανηθούν πολλά χρήματα. Ωστόσο, μπορώ να πω ότι άξιζαν όλες αυτές οι θυσίες για τις ευτυχισμένες στιγμές που έζησα και συνεχίζω να ζω».

Στη σχεδόν βρεφική ακόμα Super League, ο Γιάννης Κομπότης ήταν άμαθος και πρωτάρης. Ο Λεβαδειακός υποβιβάστηκε κατευθείαν και παρότι στηρίχτηκε από τον Σωκράτη Κόκκαλη και τον Ολυμπιακό στην αλησμόνητη βραδιά που ο Τροντ Σόλιντ έγινε πιο σοφός, δεν κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία. Έχασε μια χρονιά, αλλά κέρδισε έναν φίλο καθώς έκτοτε τα συμφέροντα του πρώην προέδρου των ερυθρολεύκων με εκείνα του Λεβαδειακού ταυτίζονταν με αντίτιμο μερικές μεταγραφές και μια Maserati. Το πολυτελές αυτοκίνητο είναι σήμα κατατεθέν του Γιάννη Κομπότη, ο οποίος πολλάκις το παρκάρει προκλητικά και αυθαίρετα σε πεζόδρομο της Λιβαδειάς και για το οποίο έχει γίνει πολλή κουβέντα.

Ο μύθος το θέλει να είναι δώρο του Κόκκαλη στο πλαίσιο της μεταγραφής του Μίρνες Σίσιτς τον Δεκέμβριο του 2008. Προφανώς επειδή τα 500 χιλ. ευρώ για τον Σλοβένο… Κριστιάνο Ρονάλντο δεν ήταν αρκετά. Ο Κομπότης άφησε τον μύθο να διαιωνιστεί και μόνο πρόσφατα αποφάσισε να το διαψεύσει. «Μα τι γράφουν; Ποιος Σίσιτς και ποιο 2008; Τη Maserati την πήρα το 2009 ή το 2010 και πριν από εμένα για λίγο καιρό το είχε ο Φίλιππου, που έχει τη ΦΑΓΕ. Και δεν είναι το μοναδικό πολυτελές αυτοκίνητο που έχω. Υπάρχουν κι άλλα. Δεν είναι δώρο από κανέναν, ήταν δώρο στον εαυτό μου από εμένα. Δώρο αυτοκίνητο κάνουν στις γκόμενες, δεν κάνουν τέτοια δώρα οι άντρες μεταξύ τους!».

Το φροντιστήριο της πρώτης του χρονιάς στη Super League είχε πιάσει τόπο… Ο Λεβαδειακός επιστρέφει στη Β΄Εθνική, ο Γιάννης Κομπότης εκλέγεται πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β΄ και Γ΄ Εθνικής και το καλοκαίρι επιστρέφει στη μεγάλη κατηγορία. Αυτή τη φορά θα μείνει τρεις σεζόν στην κατηγορία και θα υποβιβαστεί το 2010. Το επόμενο καλοκαίρι, όμως, είναι εκείνο που θα τον καθιερώσει στο παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το καλοκαίρι του 2011, όπου κάθε νόμος μπορούσε να καταπατηθεί, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα που το αφεντικό επιθυμούσε. Το πρώτο συμφέρον ήταν να μείνει ο Αστέρας Τρίπολης στην κατηγορία και ο Λεβαδειακός πλήρωνε τη φωτογραφική διάταξη με την οποία υποβιβαζόταν μεν ο Ηρακλής, αλλά δεν προβιβαζόταν επιπλέον ομάδα από την δεύτερη την τάξει κατηγορία.

Αργότερα, οι διατάξεις τον ευνόησαν. Ο υποβιβασμός λόγω του σκανδάλου με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας έφεραν στη ζωή μας την «ομάδα Α» και την «ομάδα Β». Ο Λεβαδειακός… βαφτίστηκε στις 22 Οκτωβρίου και ένα μήνα μετά άρχισε τον μαραθώνιο Τετάρτη-Κυριακή στη Super League. Ο Γιάννης Κομπότης είχε, πλέον, τη σημερινή του μορφή. Επιεικώς φαρδύ πουκάμισο, αλλά πάντα μέσα από το παντελόνι, τεράστιο μπουφάν, ενίοτε πουλόβερ, δύο μπράβους να τον συνοδεύουν, ένα κομπολόι στο χέρι και ένα φιλήδονο χαμόγελο σαν εκείνο του Φαντομά κάθε φορά που ο επιθεωρητής Ζυλ αποτύγχανε να τον συλλάβει.

Το όνομα του Γιάννη Κομπότη έχει απασχολήσει την επικαιρότητα δεκάδες φορές τα τελευταία χρόνια. Κι όμως πάντα βρίσκει έναν τρόπο να ξεγλιστρά… Μετά από έναν αγώνα του Παναθηναϊκού στη Λιβαδειά το 2009 είχε πει παρουσία μαρτύρων «να δούμε τώρα τι θα πει αυτή η αδερφή στη συνέντευξη Τύπου» και όταν τον είχε αυτεπάγγελτα καλέσει ο αντιεισαγγελέας θυμήθηκε πως «δεν έχω τίποτα με τον Τεν Κάτε. Θεωρώ πως είναι οικογενειάρχης και έχει μία υπέροχη κόρη». Το 2010 είχε κατηγορηθεί από τον Χρήστο Πουρή και τον Βαγγέλη Πλεξίδα για απόπειρα δωροδοκίας του γκολκίπερ των Τρικάλων – με ποσό 20.000 ευρώ – ωστόσο δικαιώθηκε από τη δικαιοσύνη.

Στο ενεργητικό του υπάρχουν αξιοσημείωτες εκφράσεις όπως «πιο εύκολα θα πάρει ο Λεβαδειακός τον Μπλάνκο, παρά η ΑΕΚ τον Λεονάρντο», παρότι φυσικά στην πορεία η Ένωση είχε αποκτήσει τον Βραζιλιάνο μέσο, κρατώντας παράλληλα και τον… Αργεντινό επιθετικό. Με την Ένωση, στην οποία δηλώνει ότι έχει… συμπάθεια, έχει ανοικτούς λογαριασμούς εξαιτίας μια προ διετίας ατάκα του ότι «αν δεν σας ρίξω, να με γα... Είστε ανύπαρκτοι. Θα σας γα... Φέρατε 2.000 κόσμο στη Λιβαδειά και με έβριζαν συνέχεια». Φυσικά και το διέψευσε, όπως και τη φημολογούμενη επίθεσή του πέρυσι στον Μάνθο Πουλινάκη. «Αν ξανά παίξεις Α' Εθνική, θα μου σφυρίξεις».

Ο Γιάννης Κομπότης στο ρόλο του σύγχρονου Φαντομά έχει χιούμορ. Είναι δεδομένο ότι θα έκλεβε την παράσταση από τον ατζαμή επιθεωρητή, όσες γκάφες κι αν έκανε ο τελευταίος. Θα αρκούσε μια ατάκα, όπως εκείνη που είπε στους οπαδούς του Παναθηναϊκού. «Ο Μαρινάκης θέλει να με ρίξει»! Κι αν δεν έπιανε, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το άλλο, το καλό που κάποτε είπε ότι δεν έχει στοιχηματίσει ποτέ στη ζωή του σε αθλητικό γεγονός! Ιδανικός μάρτυρας υπεράσπισης θα ήταν ο Σεμπάστιαν Πριτσόφσκι που τον περιέγραψε ως έναν «καλό πατέρα για τους παίκτες» για να αντικρούσει τις κατηγορίες του Ολιβιέ Καπό για όπλα, στοιχήματα και απειλές. Κατηγορίες που επανελήφθησαν φέτος δια στόματος Εμάνουελ Κονέ, ωστόσο και πάλι δεν βρέθηκε ευθύνη του Κομπότη πουθενά.

Ο Φαντομάς έχει πολλά πρόσωπα και γεννάει θρύλους. Κάποτε ακούστηκε ότι θα αγοράσει την Καβάλα από τον Μάκη Ψωμιάδη, κάποτε ότι θα κατέβει στην πολιτική! «Όταν σταματήσω να ασχολούμαι με τον Λεβαδειακό, δε θα ασχοληθώ με τίποτε άλλο». Άντε το πολύ-πολύ να παίξει κάνα στοίχημα… Αρκεί να του δείξει κάποιος πώς γίνεται!

Ο φαντομάς της Λιβαδειάς με τη Maserati!