MENU

Γεννημένος στη Δράμα στις 9 Αυγούστου 1979 και μεγαλωμένος στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης, ο Τάσος Σιδηρόπουλος υπήρξε αθλητής, φοιτώντας σε αθλητικό σχολείο και ασχολούμενος με τον στίβο, το τρίαθλο, αλλά και το ποδόσφαιρο στη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων.

Σταμάτησε τον αθλητισμό εξ αιτίας ενός τραυματισμού και επειδή εισήχθη στη σχολή της αστυνομίας και αποφάσισε να αφοσιωθεί στις σπουδές και τη δουλειά του. Εδώ και μερικά χρόνια ζει στη Ρόδο, όπου και εργάζεται, γι’ αυτό και ως διαιτητής ανήκει στην ΕΠΣ Δωδεκανήσου.

Έχει –μεταξύ άλλων- θητεύσει στο γραφείο εγκληματολογικών ερευνών της Ρόδου με την ιδιότητα του προϊσταμένου της περιφερειακής μονάδας EURODAC Νοτίου Αιγαίου, αντικείμενο της οποίας είναι η λαθρομετανάστευση.

Η διαιτησία ήρθε ως χόμπι, παράλληλα με την υπηρεσία του. Ως διαιτητής, φημίζεται για το αθλητικό του στιλ, ενώ χάρη στην ενασχόλησή του με τον αθλητισμό, είναι πάντα από τους πρώτους στα αγωνιστικά τεστ, τα οποία και βγάζει εύκολα και σε υψηλές ταχύτητες.

 Τα ντέρμπι του Σιδηρόπουλου

Ο Σιδηρόπουλος θα σφυρίξει για δεύτερη φορά στην καριέρα του ντέρμπι «αιωνίων», καθώς ήταν και στο περσινό 0-3 του Παναθηναϊκού στο «Γ.Καραϊσκάκης». Γενικότερα, όπως θα δείτε και στους παρακάτω πίνακες, είναι ιδιαίτερα έμπειρος σε μεγάλα παιχνίδια μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Μετά την περιπλάνησή του στα «αλώνια» της Γ’ και της Β’ Εθνικής, ανήλθε στη Super League τη σεζόν 2009-2010 και μόλις στη δεύτερή του χρονιά (2010-2011) ορίστηκε να σφυρίξει σε τρία ντέρμπι.

Στα περισσότερα τα έχει πάει σε γενικές γραμμές καλά, χωρίς όμως να αποφεύγει τα λάθη και τις διαμαρτυρίες των ομάδων. Τον θυμόμαστε κυρίως για δύο ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.

Τη σεζόν 2010-2011 στη νίκη της Ένωσης με 1-0 με γκολ του Μπλάνκο στο 90’, δεν είχε δώσει καθαρό πέναλτι στην ΑΕΚ στο 88’ (Πάντελιτς στον Γκέντζογλου) και δύο λεπτά αργότερα που μπήκε το γκολ, προκάλεσε τις φωνές του Ολυμπιακού διότι την ώρα που εξελισσόταν η φάση υπήρχε ένα αναμμένο καπνογόνο μέσα στην περιοχή των «ερυθρολεύκων». Στη συνέχεια κράτησε αδικαιολόγητα 7,5 λεπτά καθυστέρηση (ενώ είχε δείξει 4).

Τη σεζόν 2012-13, με την ΑΕΚ διαλυμένη στην τελευταία θέση, την αφήνει με δέκα παίκτες από το 22’ (μάλλον δικαιολογημένα), αλλά στη συνέχεια, με το σκορ στο 0-1 υπέρ του Ολυμπιακού, δεν της δίνει δύο κλασσικά πέναλτι (χέρι Χολέμπας στο 38’ και ανατροπή Κατίδη από τον Παπάζογλου στο 45’). Το τελικό αποτέλεσμα έγραψε 0-4…

Είναι εντυπωσιακό ότι στην καριέρα του ο Σιδηρόπουλος έχει διευθύνει 15 ματς του Παναθηναϊκού και 15 ματς του Ολυμπιακού! Από αυτά, οι «πράσινοι» έχουν κερδίσει τα 9, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» τα 11. Οι 2 ήττες που έχει ο Ολυμπιακός με τον Σιδηρόπουλο, είναι κόντρα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, δηλαδή σε ντέρμπι. Κάτι παρόμοιο ισχύει και με τον Παναθηναϊκό: οι 4 ήττες που έχει με τον Σιδηρόπουλο, είναι σε δύο ντέρμπι με την ΑΕΚ και σε ένα με τον ΠΑΟΚ, ενώ ηττήθηκε και φέτος από την Ξάνθη για το Κύπελλο.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

 Ο ΤΑΣΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ: 2014-15:

Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός 1-0

Ολυμπιακός Βόλου-Παναθηναϊκός 0-1 (κύπελλο)

Παναθηναϊκός-Ξάνθη 0-1 (κύπελλο)

 2013-14:Καλλονή-Παναθηναϊκός 0-4

Παναθηναϊκός-Πλατανιάς 1-0

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-3

Παναθηναϊκός-ΟΦΗ 3-0 στην παράταση (κύπελλο)

 2012-13:Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1

 2011-12:Κέρκυρα-Παναθηναϊκός 0-2

Παναθηναϊκός-Αστέρας Τρίπολης 3-1

Παναθηναϊκός-Άρης 1-0

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-0 (πλέι οφ)

 2010-11:Παναθηναϊκός-Ξάνθη 1-1

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-0

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 2-1 (πλέι οφ)

ΣΥΝΟΛΟ (σε 15 αγώνες): 9 νίκες, 2 ισοπαλίες, 4 ήττες, 22-9 τέρματα

 Ο ΤΑΣΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ: 2014-15:Ολυμπιακός-ΟΦΗ 3-0

 2013-14:Παναιτωλικός-Ολυμπιακός 0-0

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-3

Ολυμπιακός-Απόλλων Σμύρνης 1-0

Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 0-1 (κύπελλο)

 2012-13:ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-4

Ολυμπιακός-Άρης 2-1

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-0

 2011-12:Άρης-Ολυμπιακός 2-3

 2010-11:Πανσερραϊκός-Ολυμπιακός 0-1

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0

Άρης-Ολυμπιακός 1-2

Ολυμπιακός-Καβάλα 3-1

 2009-10:Ολυμπιακός-Πανθρακικός 3-0

Ολυμπιακός-Λεβαδειακός 5-1

ΣΥΝΟΛΟ (σε 15 αγώνες): 11 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες, 28-10 τέρματα

 Η παράτυπη διεθνοποίηση 

Χρειάστηκε να περάσουν έξι ολόκληρα χρόνια (από το 2008 και τον Κύρο Βασάρα) ώστε να αποκτήσει η χώρα μας διαιτητή που η UEFA έκρινε ότι είναι ικανός να διευθύνει αγώνες των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Σιδηρόπουλος ανήκει στην πρώτη κατηγορία (First Division) της UEFA και είναι ο μοναδικός Έλληνας αυτή τη στιγμή που έχει προοπτική να ανέβει στην κατηγορία «ελίτ» και να φτάσει κάποια στιγμή να διευθύνει αγώνες Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ή Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ωστόσο, για να γίνει διεθνής ο ρέφερι της ΕΠΣ Δωδεκανήσου, χρειάστηκε μια μικρή… παραβίαση των κανονισμών (κάτι διόλου πρωτότυπο για την ΕΠΟ)! Συγκεκριμένα, στις 13 Δεκεμβρίου 2010 και ενώ ο Τάσος Σιδηρόπουλος βρισκόταν στον πίνακα της Super League μόλις για ενάμισι χρόνο, η ομοσπονδία ανακοίνωσε την διεθνοποίησή του, αντικαθιστώντας τον Γιώργο Δαλούκα που είχε καθαιρεθεί προηγουμένως, λόγω των γεγονότων στο Άρης-Παναθηναϊκός 0-1 στην αρχή της σεζόν. Μόνο που ο κανονισμός διαιτησίας προέβλεπε ρητά ότι για να γίνει διεθνής ένας διαιτητής έπρεπε να είχε συμπληρώσει υποχρεωτικά δύο έτη στη Super League. Η UEFA, ωστόσο, τον ενέκρινε και έτσι το θέμα ξεχάστηκε…

Ο Σιδηρόπουλος άρχισε να ανεβαίνει σιγά-σιγά τις κατηγορίες της διεθνούς διαιτησίας και έφτασε πέρσι να σφυρίζει σε 8 παιχνίδια του Europa League! Πέραν των όποιων ικανοτήτων του, θεωρείται βέβαιο ότι η συμμετοχή του Χιου Ντάλας στην ελληνική ΚΕΔ, συνετέλεσε στο να προωθηθεί ακόμη περισσότερο ο Έλληνας ρέφερι και να φτάσει φέτος να σφυρίζει σε αγώνες των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αρχικά, ορίστηκε στο Αθλέτικ Μπιλμπάο-Σαχτάρ 0-0 (όπου τα πήγε καλά) και στη συνέχεια στο Μάντσεστερ Σίτι-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1-2, όπου τα έκανε θάλασσα και βρέθηκε στο στόχαστρο των «πολιτών». Συγκεκριμένα, έδειξε κίτρινη κάρτα σε λάθος παίκτη, ενώ θα έπρεπε να τη δείξει σε άλλον που θα ήταν η δεύτερη και θα αποβαλλόταν. Οι Άγγλοι μίλησαν για «διαιτητική πανωλεθρία» η οποία –σύμφωνα με αγγλικά δημοσιεύματα- οφειλόταν εν πολλοίς στην κακή συνεργασία της ελληνικής διαιτητικής ομάδας. Επιπρόσθετοι βοηθοί του Σιδηρόπουλου σε εκείνο τον αγώνα ήταν ο Ηλίας Σπάθας και ο Σταύρος Τριτσώνης…

 Ο ξυλοδαρμός στον Άγιο Κοσμά 

Στις 19 Ιανουαρίου 2011, οι διαιτητές έδιναν αγωνιστικά τεστ στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Όταν τα τεστ ολοκληρώθηκαν και ενώ οι περισσότεροι είχαν αποχωρήσει, έξω από τα αποδυτήρια υπήρχαν δύο άτομα με κουκούλες, που μπροστά στα μάτια του Κάκου και του Κουκουλάκη, χτύπησαν με γροθιές τον Σιδηρόπουλο (που λίγες ημέρες πριν είχε σφυρίξει ένα Ολυμπιακός Βόλου-ΠΑΟΚ 0-3) και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή με μοτοσυκλέτα.

Οι μάρτυρες της επίθεσης κράτησαν τον αριθμό της πινακίδας (όπως προέκυψε η μηχανή δεν ήταν κλεμμένη), ενώ οι δράστες καταδιώχθηκαν έως την περιοχή του Κορυδαλλού, όπου και εξαφανίστηκαν. Όπως έγινε γνωστό αργότερα, η αστυνομία προχώρησε σε μία προσαγωγή υπόπτου και κάλεσε τον Σιδηρόπουλο για αναγνώριση. Όμως η υπόθεση δεν εξιχνιάστηκε ποτέ…

 «Να τον κρατήσουμε για σένα…» 

Στις 23 Ιουνίου 2011, η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου εκδίδει 15 εντάλματα σύλληψης και ασκεί ποινικές διώξεις σε 83 πρόσωπα για το μεγάλο σκάνδαλο των στημένων αγώνων. Η δικογραφία διαρρέει και οι συνομιλίες που κατέγραφε η ΕΥΠ βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. Σε μία από αυτές, δύο πρόεδροι ΠΑΕ (που διώκονται για την υπόθεση) συνεννοούνται μεταξύ τους και συμφωνούν ο Σιδηρόπουλος να μην οριστεί σε αγώνα ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκού της σεζόν 2010-11, αλλά να χρησιμοποιηθεί σε άλλο παιχνίδι αργότερα.

«Καλύτερα να βάλει τον Παμπορίδη ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός», λέει ο ένας, για να του απαντήσει ο άλλος «βέβαια, βέβαια είναι καλύτερα». Για να κλείσει ο διάλογος με την φράση: «Και να σου κρατήσει τον Σιδηρόπουλο για την άλλη βδομάδα, για σένα»…

Όπως προαναφέραμε, οι δύο πρόεδροι διώκονται, όχι όμως και ο Σιδηρόπουλος, καθώς ο ίδιος δεν εμφανίζεται σε καμία συνομιλία ενώ η εμπλοκή του δεν προέκυψε από πουθενά…

 Ένα ποτηράκι παραπάνω… 

Τον Αύγουστο του 2013 η εκπομπή «Δίκη» στον ΣΚΑΪ αποκαλύπτει ότι ο Τάσος Σιδηρόπουλος νοσηλεύτηκε σε κατάσταση μέθης στο κρατικό νοσοκομείο Καρδίτσας, όταν βρέθηκε στο διάστημα 5-7 Ιουλίου στη θεσσαλική πόλη για να παρακολουθήσει το σεμινάριο διαιτησίας της ΚΕΔ!

Λέγεται ότι στο περιθώριο του σεμιναρίου, ο Σιδηρόπουλος και ορισμένοι συνάδελφοί του διαιτητές αποφάσισαν να το ρίξουν έξω και εκείνος ήπιε… λιγάκι παραπάνω με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μεταβεί στο νοσοκομείο.

Φημολογείται, ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Γιώργος Καραμελίδης παραδέχτηκε το συμβάν ενώπιον των υπολοίπων διαιτητών, χρησιμοποιώντας τη φράση «αναγκάστηκα να πω ψέματα για να σας καλύψω»…

 Τηλεφωνικές απειλές… από το Σουδάν! 

Η εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου, αποκάλυψε στις 23 Απριλίου 2014 ότι ο Τάσος Σιδηρόπουλος δεχόταν απειλητικά μηνύματα στο κινητό του τηλέφωνο πριν από το ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού 0-3. Ο ίδιος μάλιστα υπέβαλλε μήνυση κατ’ αγνώστων στο αστυνομικό τμήμα της Ρόδου. Τα απειλητικά μηνύματα δεν αφορούσαν μόνο τον διαιτητή αλλά και την οικογένεια του!

Στη μήνυσή του ανέφερε συγκεκριμένα: «Είμαι διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου και την Κυριακή 2/3 ορίστηκα από την ΚΕΔ στον αγώνα της Super League μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Από τις 28/2 και περί ώρα 14:26 μέχρι και την 12:43 ώρα της σήμερον, έλαβα γραπτά μηνύματα στο κινητό τηλέφωνό μου με αριθμό ………., το οποίο από την αρχή της τηλεφωνικής σύνδεσης χρησιμοποιώ εγώ αν και είναι στο όνομα του πεθερού μου. Τα μηνύματα αυτά τα οποία έχει αποστείλει σε μένα ο αριθμός …………, έχουν απειλητικό και υβριστικό περιεχόμενο τόσο για εμένα όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μου και αφορούν τον ορισμό μου ως διαιτητή στον ανωτέρω ποδοσφαιρικό αγώνα. Για όλα τα παραπάνω επιθυμώ την ποινική δίωξη του αγνώστου δράστη που με τον ανωτέρω τηλεφωνικό αριθμό μου απέστειλε τα απειλητικά και υβριστικά μηνύματα».

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μετά από σχετική έρευνα που έγινε, ο αριθμός από τον οποίο εστάλησαν τα απειλητικά μηνύματα, ανήκει σε αλλοδαπό υπήκοο Σουδάν, όμως στο αρχείο αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας δεν βρέθηκε κανένας καταχωρημένος με τα ίδια στοιχεία…

 Οι υπόλοιποι του ντέρμπι… 

Βοηθοί του Σιδηρόπουλου στο ντέρμπι των «αιωνίων» θα είναι ο Αλέξανδρος Γρεβένης από τη Χαλκιδική και ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, επίσης από τα Δωδεκάνησα.

Ο Γρεβένης έχει πλέον ένα μοναδικό ρεκόρ: έχει οριστεί στα τέσσερα τελευταία ντέρμπι των «αιωνίων», καθώς ήταν και στα δύο περσινά και στο φετινό του α’ γύρου! Είναι διεθνής από πέρσι, ενώ στο πρόσφατο Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-1 για το Κύπελλο ανέκοψε τον Αραβίδη με ανύπαρκτο οφσάιντ…

Ο Φραγκιαδάκης δεν είναι διεθνής και τον θυμόμαστε για το περσινό Παναθηναϊκός-Πανθρακικός 1-2 στη Λεωφόρο: έδωσε ένα ανύπαρκτο οφσάιντ σε βάρος του «τριφυλλιού», με αποτέλεσμα ο Κουκουλάκης που ήταν διαιτητής να πάρει πίσω το πέναλτι που μόλις είχε δώσει υπέρ των γηπεδούχων! Πέρσι, στο Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 0-1 για το Κύπελλο, είχε ακυρώσει ως οφσάιντ καθαρό γκολ που είχαν σημειώσει οι γηπεδούχοι…

Τέταρτος διαιτητής στο ντέρμπι θα είναι ο Μιχάλης Βοσκάκης από το Ρέθυμνο, ο οποίους είναι κουμπάρος με τον Σιδηρόπουλο (ο Δωδεκανήσιος έχει βαφτίσει τον γιο του Κρητικού)!

Παρατηρητής διαιτησίας ορίστηκε ο Χρήστος Γενναίος από την Αθήνα, ο οποίος δεν είναι διεθνής παρατηρητής…

Τάσος Σιδηρόπουλος, η ζωή του όλη