MENU

Σε ελεύθερη μετάφραση από τα ουκρανικά το επίθετο του σημαίνει «σπίνος». Αυτό το οδικό πτηνό που με το κελάηδημα του προαναγγέλλει τον ερχομό του χιονιού. Είναι νέος, ωραίος, χιουμορίστας, η μούρη του γράφει καλά στο γυαλί, είναι ότι πιο φανταχτερό έχει να επιδείξει το ουκρανικό ποδόσφαιρο. Ο Γεβγέν Κονοπλιάνκα έχει αυτή την αστερόσκονη που τον κάνει να ξεχωρίζει από χιλιόμετρα πως δεν πρόκειται για κάτι συνηθισμένο.

Θα μπορούσε σήμερα να μετράει… νταν. Πρώτα πάτησε σε ταπί και μετά σε χορτάρι. Ο πατέρας του, τον έγραψε στο καράτε και ο μικρός έφτασε μέχρι την μπλε ζώνη. Σύντομα κατάλαβε την τέχνη που μεταφράζεται ως «άδειο χέρι» για να ασχοληθεί με τα κάτω άκρα. Μεγάλωσε ως οπαδός της Γιουβέντους, γεμίζοντας με πόστερ του Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο το παιδικό του δωμάτιο, μεγάλωσε κοπιάροντας τα κόλπα του του Λιονέλ Μέσι, αλλά για τους συμπατριώτες του, θεωρείται ο Ουκρανός Κριστιάνο Ρονάλντο!

Άφησε το πατρικό του Κίροφγκραντ στα 16 του και το πρώτο του μηνιάτικο στην Ντνίπρο ισοδυναμούσε με σημερινά 300 δολάρια. Για τα δικά του μάτια, εκείνη την εποχή ήταν μυθικά λεφτά. Σήμερα, ο… Ευγένιος έφτασε στο σημείο να μετρά τις προτάσεις που έχει σε εκατομμύρια ευρώ.

Για χρόνια κυκλοφορούσε με ένα παμπάλαιο mazda, είχε ντεμοντέ χαίτη-λασπωτήρα και μερικά περιττά κιλάκια. Τα πάντα άλλαξαν όταν ο Ολέγκ Μπλαχίν τον κάλεσε για πρώτη φορά στην Εθνική Ουκρανίας λίγο μετά τα 20ά του γενέθλια. Ο «σπίνος» κατάλαβε ότι εδώ το πράγμα αρχίζει να σοβαρεύει. Μέσα σε μερικούς μήνες, το κορμί του γέμισε από γράμμωση. Το κούρεμα του έγινε πιο μοντέρνο. Το τζελ άρχισε να γίνεται ολοένα και περισσότερο. Τα ρούχα του πιο μοντέρνα. Το παλιό mazda αντικαταστάθηκε από μία πολυτελή λευκή Mercedes.

Είναι το ίδιο αέρινος με τον μεγάλο Αντρέι Σεβτσένκο, αρκετά φαντεζί για να φέρνει στην ποδοσφαιρική αλητεία του Ολεγκ Μπλαχίν και τόσο θρασύς ώστε να απαιτήσει να πάρει την φανέλα με το «10» της Ντνίπρο. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2012 έκανε ένα τόσο μεγάλο ματς στο «Γουέμπλεϊ» στο 1-1 με την Εθνική Αγγλίας που υποχρέωσε το BBC να του αφιερώσει μία ολόκληρη εκπομπή για να εκθειάσει το ταλέντο του.

Ο (πρώην τεχνικός του στην Ντνίπρο) Χουάντε Ράμος δεν δίστασε να δηλώσει πως: «όποιος θέλει να τον αγοράσει πρέπει να δώσει 50-60 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο τόσο τον πουλάμε». Κατά καιρούς οι προτάσεις από Άρσεναλ, Τότεναμ, Ρόμα, Ιντερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων. Η Ντνίπρο δεν κεφαλαιοποίησε ποτέ τον 25χρονο franchise player της και το καλοκαίρι θα τον χάσει τσάμπα. Δεν γίνεται αλλιώς.

Μαζί του θα χάσει και την Βικτόρια. Είναι μαζί με τον Γεβγέν τα τελευταία δύο χρόνια και ουδείς στην Ουκρανία δεν γνωρίζει, αν έχουν ενωθεί με τα ιερά δεσμά του γάμου, αφού κάθε λεπτομέρεια για την προσωπική τους ζωή είναι επτασφράγιστο μυστικό. Τηρουμένων των αναλογιών το ζευγάρι του Γεβγέν με την Βικτόρια είναι η ουκρανική απάντηση σε αυτό του Κριστιάνο με την Ιρίνα. Λίγο πριν αποδημήσει σε άλλες πολιτείες και πιο θερμά κλίματα, ο «σπίνος» θέλει να προαναγγείλει τον ερχομό της ποδοσφαιρικής άνοιξης για την ομάδα που τον ανέδειξε. Αν ο Ολυμπιακός τον κάνει να σιγήσει, θα είναι σαν να έχει κόψει την Ντνίπρο στα δύο…

Δείτε τον Γεβγέν και την Βικτόρια σε μερικές πιο αποκαλυπτικές στιγμές τους

Ο «Ουκρανός Κριστιάνο» και η Ιρίνα του (pics)