MENU

Ήταν ένα άκρως ποδοσφαιρικό ντέρμπι. Με χυδαιότητες, ενίοτε ακρότητες, αλλά ήταν πάντα ποδοσφαιρικό. Το αυριανό εγκαινιάζει τη νέα εποχή. Και το sdna.gr παρουσιάζει το ντέρμπι του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Αντικατοπτρισμός (ο) ουσ.: αντανάκλαση, καθρέφτισμα/ Παρουσίαση εικόνας όπως σε καθρέφτη / οπτικό φαινόμενο που παρατηρείται συνήθως σε ερήμους, όπου, εξαιτίας ατμοσφαιρικής διαθλάσεως, μακρινά αντικείμενα σχηματίζουν είδωλα μετέωρα ή αναστραμμένα.

Το δωμάτιο με τους καθρέφτες ήταν ένα παιδικό παιχνίδι, ικανό να διεγείρει τη φαντασία και να προκαλέσει γέλιο. Στα πιο μικρά και περιοδεύοντα λούνα παρκ, κυρίως σε εκείνα που κατασκηνώνουν τα καλοκαίρια σε διάφορες μικρές πόλεις, το δωμάτιο εμφανίζεται ακόμα και σήμερα. Οι καθρέφτες είναι ειδικά φτιαγμένοι να παραμορφώνουν, να αλλοιώνουν τα πραγματικά χαρακτηριστικά και να αντανακλούν ένα διαφορετικό είδωλο. Λίγο πιο κοντός, λίγο πιο ψηλός, λίγο πιο αδύνατος, λίγο πιο χοντρός, ακόμα και πολλαπλός! 

Στον κόσμο των ενηλίκων το παιχνίδι μπορεί να έχει διδακτικό χαρακτήρα. Μπορείς να δεις εκείνο που δε θες να γίνεις. Ή να δεις το είδωλο του ανθρώπου που συνήθιζες να είσαι. Ο Γερμανός λογοτέχνης Έρμαν Έσσε στο έργο του Ντέμιαν είχε αποτυπώσει σε μια ρήση το παιχνίδι του αντικατοπτρισμού. «Αν μισείς ένα πρόσωπο, μισείς κάτι σε εκείνον που είναι μέρος του εαυτού σου. Ό,τι δεν είναι κομμάτι του εγώ μας, δεν μας ενοχλεί». Κι έτσι φτάνουμε στο δια ταύτα. Βαγγέλης Μαρινάκης εναντίον Δημήτρη Μελισσανίδη. Δημήτρης Μελισσανίδης εναντίον Βαγγέλη Μαρινάκη. Μια κόντρα γραφείου και συμφερόντων που μεταφέρθηκε στο χορτάρι. Μια ναυμαχία στόλων που προσάραξαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το sdna.gr παρουσιάζει το story της σχέσης τους και το - γνωστό και άγνωστο - παρασκήνιο που γέννησε μια κάθε άλλο παρά ποδοσφαιρική κόντρα.

Καλοκαίρι στα Ποσειδώνια!

Η μεγάλη γιορτή της ελληνικής ναυτιλίας. Η έκθεση, η χλιδή, τα πάρτι, οι καλεσμένοι, οι ανέκδοτες ιστορίες, οι μασκαρεμένες λυκοφιλίες, τα ψεύτικα χαμόγελα, τα ακριβά φορέματα, η επίδειξη πλούτου και ο ανομολόγητος διαγωνισμός για την πιο λαμπρή δεξίωση. Το φετινό καλοκαίρι η λίστα καλεσμένων θα είναι διαφορετική. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι από τους εφοπλιστές που μαζί με τον γιο του Γιώργο, διοργανώνουν μερικά από τα καλύτερα πάρτι. Η σύμπραξη της νέας γενιάς καλλιτεχνών, μοντέλων και celebrity που ακολουθεί τον υιό δίπλα στα τζάκια οικογενειών που συναναστρέφεται ο πατέρας του. 

Στη λίστα καλεσμένων υπήρχε πάντα τα προηγούμενα χρόνια ένα όνομα. Ευάγγελος Μαρινάκης! Από το περιοδικό της «Aegean news» που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2012 αλιεύσαμε τη φωτογραφία των δύο νυν ορκισμένων εχθρών να ποζάρουν όλο χαμόγελα και οικειότητα στο πάρτι του Μελισσανίδη στο «Balux Prive». Από την εφημερίδα «Espresso» βρίσκουμε λίγα χρόνια πιο πριν το ρεπορτάζ για τη δεξίωση του Βαγγέλη Μαρινάκη στο «Island», όπου ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ αναφέρεται στα πρώτα ονόματα των γνωστών καλεσμένων του προέδρου του Ολυμπιακού. 

Κι αν πάμε το χρόνο ακόμα πιο πίσω, θα βρούμε το ρεπορτάζ ναυτιλιακού περιοδικού για την χολιγουντιανή ιστορία του Δημήτρη Μελισσανίδη που κατόρθωσε από το μηδέν να φτιάξει μια αυτοκρατορία. Ανάμεσα στις γραμμές, βρίσκουμε και την εξής λεπτομέρεια: 

«Για κάτι που επίσης χαρακτηρίζεται ο Μελισσανίδης είναι οι σταθερές φιλίες του και η απλοχεριά του, όταν φίλοι του περνούν δύσκολα. Μεταξύ εκείνων που πίνουν καφέ μαζί του είναι ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Νίκος Μουνδρέας, ο Γιάννης Κούστας, ο Γιάννης Ξυλάς, ενώ διατηρεί και τις παλιές του φιλίες από την Νίκαια και τον Κορυδαλλό, καθώς ουδέποτε ξέχασε από πού ξεκίνησε».

Η κλιμάκωση των σχέσεών που περιγράφεται και από μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν παρόντες σε διάφορα περιστατικά. Από τον ένθερμο χαιρετισμό ένα τυχαίο βράδυ στα μπουζούκια πριν δύο χρόνια, στην ψυχρή συνύπαρξη σε διαφορετικά τραπέζια σε εστιατόριο της Βουλιαγμένης το καλοκαίρι του 2013 και στο επεισόδιο παρουσία του Μισέλ Πλατίνι στο Hilton ακριβώς πριν ένα χρόνο. 

Διαφορετικοί κόσμοι!

Το υπόβαθρο των δύο εφοπλιστών είναι εντελώς διαφορετικό. Και παρότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης δε θα δεχόταν ποτέ να το παραδεχτεί, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι εκείνος που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ και την ψυχοσύνθεση του Πειραιώτη. Όταν κύκλοι της ΠΑΕ Ολυμπιακός διέρρεαν τον Σεπτέμβριο του 2013 πως «ο κ. Μελισσανίδης δεν δικαιούται δια να ομιλεί. Άλλωστε και όταν το κάνει, τα ελληνικά του, που είναι επιπέδου Νηπιαγωγείου, ούτε καν Δημοτικού, δεν τον βοηθούν να γίνει κατανοητός», δεν αντιλαμβάνονταν ίσως πως ο σκεπτόμενος Πειραιώτης λογικά ταυτίζεται πιο εύκολα με το προφίλ του ανθρώπου που μεγάλωσε στη Νίκαια και με το ζόρι είχε τα προς το ζην, παρά με εκείνο του παιδιού που μεγάλωσε στη Μαρίνα Ζέας, πήγε στο κολέγιο Αθηνών, ζει στην Αραβαντινού και διαδέχτηκε τον πατέρα του στις επιχειρήσεις.

Αυτό το προφίλ του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει πολλάκις επιδιώξει να προβάλει ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Άλλοτε μιλώντας για εκείνους που «τα βρήκαν όλα έτοιμα. Μπούληδες ήταν και μπούληδες θα παραμείνουν. Μαμά είπε 20 χρονών» και άλλοτε επαναφέροντας το θέμα της στρατιωτικής θητείας. «Εγώ τα βάζω με άντρες όχι με αυτούς που φοράνε φουρό και δεν πήγαν στον ελληνικό στρατό». 

Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο που οι δύο ποδοσφαιρικοί ηγέτες αναπτύχθηκαν επιχειρηματικά είναι λίγο-πολύ γνωστοί. Ο Ευάγγελος Μαρινάκης ως μοναχογιός πήρε τα ηνία από τον Μιλτιάδη Μαρινάκη που είχε φτιάξει μια ναυτιλιακή εταιρία από το μηδέν. Στα χέρια του προέδρου του Ολυμπιακού η εταιρία γιγαντώθηκε, απέκτησε αδελφάκια και έχει δύο εταιρίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με ένα χαρτοφυλάκιο-αποτίμηση των μετοχών του της τάξης των 180 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι δυο εταιρίες είναι η Capital Product Partners, η Crude Carriers, ενώ μια άλλη εταιρία του η Capital ship Management διαχειρίζεται τα πλοία του. Η Capital Product Partners, στην οποία ελέγχει το 40% των μετοχών, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από τον Απρίλιο του 2007 και η κεφαλαιοποίησή της φτάνει στα 376 εκατ. δολάρια.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ξεκίνησε από το μικρό αυτοκίνητο που είχε ο πατέρας του και έκανε μαθήματα οδήγησης για να φτάσει να έχει στόλο πάνω από 70 δεξαμενόπλοια και μια αυτοκρατορία που αξίζει πάνω από 6 δις δολάρια. Έχει σταθμούς ανεφοδιασμού πλοίων από την Καραϊβική μέχρι το Γιβραλτάρ και πάνω από 600 πρατήρια βενζίνης «Aegean Oil» σε όλη την Ελλάδα. Η Aegean Marina είναι εισηγμένη - νωρίτερα από τις εταιρίες του Μαρινάκη - στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και οι επενδύσεις του επεκτείνονται ανά τον κόσμο, προσθέτοντας διαρκώς νέους σταθμούς, εξαγοράζοντας εταιρίες, ακόμα και τις εγκαταστάσεις της «Shell» στα Κανάρια Νησιά!

Η εφοπλιστική τους κόντρα βγάζει νικητή τον Ευάγγελο Μαρινάκη. Η λίστα Lloyd's με τους 100 κορυφαίους εφοπλιστές του κόσμου περιλάμβανε τα δύο ονόματα. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού βρίσκεται στην 73η θέση, ενώ ο ομόλογός του στην ΑΕΚ στην 94η. Αξίζει να σημειωθεί, αν και δεν είναι άμεσο με το θέμα, ότι η Ελλάδα της κρίσης κατορθώνει και συντηρεί 14 εφοπλιστές μέσα στους πρώτους εκατό!

«Γαλάζια» συμφέροντα!

Επιστρέφοντας στο παιχνίδι του αντικατοπτρισμού, ο πολιτικός καθρέφτης δείχνει το ίδιο είδωλο. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι το πολιτικό πρόσωπο που ενώνει τους δύο επιχειρηματίες, καθώς αμφότεροι έχουν κοινή ιδεολογία στη Νέα Δημοκρατία και προσωπική φιλία με τον πρώην πρωθυπουργό. Το σχίσμα και στα πολιτικά προέκυψε λόγω της στενής φιλίας του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Ισίδωρο Κούβελο και την Ντόρα Μπακογιάννη, που ήταν αντιπολίτευση στον Σαμαρά για περίπου δύο χρόνια, μετά τη διαγραφή της από τη Νέα Δημοκρατία τον Μάιο του 2010.

Ο Αντώνης Σαμαράς, που στην προσπάθεια που είχε κάνει να σώσει την Εθνική Τράπεζα με δωρεές επιχειρηματιών είχε απευθύνει πρόσκληση τόσο στον Δημήτρη Μελισσανίδη, όσο και στον Βαγγέλη Μαρινάκη, έδειξε ή τουλάχιστον έτσι θεωρούσε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, ξεκάθαρη εύνοια στον μεγαλομέτοχο της ΑΕΚ. Πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης ο Δήμος Πειραιά! Ο Μαρινάκης δεν συγχώρεσε ποτέ το δημόσιο ευχαριστώ του Βασίλη Μιχαλολιάκο στον Δημήτρη Μελισσανίδη για τη δωρεά 50.000 ευρώ, ώστε να ανακαινιστεί το Δημοτικό Θέατρο και στις εκλογές του προηγούμενου Ιουνίου το ψηφοδέλτιο για τον Δήμο Πειραιά ήταν αιτία να αναζωπυρωθεί η κόντρα.

Από τη μία ήταν ο Γιάννης Μώραλης και από την άλλη ο πρώην δήμαρχος του Πειραιά, ο οποίος είχε την στήριξη του Αντώνη Σαμαρά. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης προσεταιρίστηκε με ένα. ψαράκι τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Άννας Δούρου και το νυν κυβερνών κόμμα έμεινε αμέτοχο απέναντι στα τεκταινόμενα του δήμου, έστω κι αν είχε δικό του υποψήφιο. Τα συμφέροντα που αμφότεροι οι εφοπλιστές επεδίωκαν και επιδιώκουν είχαν να κάνουν με την αναδιανομή παραλιακού μετώπου στον Πειραιά και ΟΛΠ, ενώ σε δεύτερο πλάνο υπήρχε η ίδια κόντρα στην Δραπετσώνα με απώτερο στόχο την έκταση του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων, έκταση που θέλουν να ελέγξουν για να χρησιμοποιήσουν για ίδιον συμφέρον. Η κορυφή του παγόβουνου των σχέσεων των τριών αντρών, όμως, ήταν ο ΟΠΑΠ, το στοίχημα και όσα συνεπάγονται των τυχερών παιχνιδιών! 

Στα συμφέροντα που υπήρχαν στην αγοραπωλησία ποσοστού της εταιρίας στην Emma Delta ενεπλάκη και ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος μέσω της «Intracom» είχε ποσοστό στον ΟΠΑΠ, από το οποίο με εξώδικα προσπάθησε να απεμπλακεί ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης προφανώς και τάχθηκε στο πλευρό του πρώην μεγαλομετόχου του Ολυμπιακού κι ενώ στην πορεία επετεύχθη συμφωνία του Κόκκαλη με τον Μελισσανίδης, ο πόλεμος πέρασε εκεί που εύλογα υπάρχει η δύναμη. Στην τέταρτη εξουσία!

Ο έλεγχος των media!

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης βγαίνει ανοικτά και καταδικάζει. Δίνει συνεντεύξεις Τύπου, χρησιμοποιεί λαϊκή γλώσσα και ανάλογο προφίλ, όπως πολύ εύστοχα επικοινωνιακά τον έχουν συμβουλέψει και αναμετράται με δεκάδες non-paper, κύκλους που διαρρέουν, ανακοινώσεις, εξώδικα, απειλές και μόνο μία επίσημη επίθεση του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πρόσωπό του. Ο πόλεμος εξουσίας μεταξύ των δύο αντρών περνάει και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά, ο Δημήτρης Μελισσανίδης άρχισε να κινείται δυνατά σε όλα τα μέτωπα. Φυσικά και ο ΟΠΑΠ είναι το σπουδαιότερο εγχείρημά του, ακολούθησε η ΑΕΚ και λέγεται πως προσπαθεί να μπει σε έναν χώρο που δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις στο παρελθόν. Λέχθηκε ότι μπήκε με ποσοστό στις εφημερίδες «Δημοκρατία», «Espresso» και στο site «defencenet.gr», όμως η εγκυρότητα της είδησης ελέγχεται.

Ο λόγος; Η επίσημη πληροφόρηση ήρθε από τα «parapolitika.gr», ιστοσελίδα που ανήκει στον εξ απορρήτων του Μαρινάκη, τον Γιάννη Κουρτάκη, όπως φυσικά και η έκδοση της εφημερίδας. 

Ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού έχει πολλάκις προσπαθήσει να εμπλακεί στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είχε ποσοστό στο ΣΚΑΙ μαζί με τον Γιάννη Αλαφούζο, είχε κάνει πρόταση για αγορά της «Ελευθεροτυπίας», ενώ το προηγούμενο καλοκαίρι φημολογήθηκε το μπάσιμο του στο συγκρότημα εκδόσεων «Πήγασος». Μια πληροφορία που οκτώ μήνες μετά δεν έχει επιβεβαιωθεί, όπως κανένα από τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει (π.χ. η μετονομασία του σταθμού «Sentra fm» σε «Θρύλος fm»). 

Στο βάθος του τούνελ μιας τέτοιας συμφωνίας υπήρξε - χωρίς επίσης καμία επιβεβαίωση - και το γνωστό στοιχηματικό σάιτ «stoiximan», το οποίο προφανώς και αποτελεί ανταγωνισμό για τον ΟΠΑΠ, επιπλέον λόγος κλιμάκωσης της κόντρας. Μιας κόντρας που αργά ή γρήγορα θα έβρισκε βιτρίνα στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Ραντεβού στο γήπεδο

«Σε μένα, αλλά και στην ΑΕΚ πλέον, αυτές οι μαγκιές δεν περνάνε. Αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν. Τελειώσανε. Θα καθαρίσουμε το ποδόσφαιρο, όσο και να μην τους αρέσει. Ό,τι έκαναν τα τελευταία 15 χρόνια να τα ξεχάσουν. Κατέστρεψαν το ποδόσφαιρο. Θέλουμε δυνατό και τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ και με νέα δικά τους γήπεδα». Δεν υπάρχει καμιά βεντέτα, γιατί εγώ αρνούμαι να έρθω σε αντιπαράθεση με κάποιους που δεν έχουν εκπληρώσει την υποχρέωσή τους στην πατρίδα και δεν έχουν πάει στρατό. Με κάποιους που κρύβονταν για να μην πάνε στον στρατό. Τι δουλειά έχω εγώ με αυτούς; Δεν ασχολούμαι μαζί τους. Η πρόταση για χορηγία που έγινε, είναι πολύ καλή. Αν δεν την θέλουν, καλώς. Να μας το πούνε όμως γραπτώς κι επίσημα κι όχι με. τσίου τσίου και νεροπίστολα από εφημερίδες. Ποια βεντέτα; Μόνο με μάγκες ανοίγω εγώ κόντρες».

Το τσεκούρι του πολέμου έχει τη δική του ιστορία στα ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακού. Συνήθως, όμως, το ονοματεπώνυμό του ήταν ποδοσφαιρικό. Ντούσαν Μπάγεβιτς, Ντέμης Νικολαΐδης, Ντανιέλ Μπατίστα, Αλέκος Αλεξανδρής, Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, Τιμούρ Κετσπάγια και δεκάδες ακόμα ποδοσφαιριστές που έπαιξαν και στους δύο ή που προσπάθησε ο Ολυμπιακός να «κλέψει» από την ΑΕΚ. Ενίοτε είχαν και ονοματεπώνυμο διαιτητή ή επόπτη, αλλά ήταν πάντα ποδοσφαιρική υπόθεση. Πριν μερικούς μήνες, το τσεκούρι ξεθάφτηκε και η κόντρα αναβίωνε.

Στις 14 Νοεμβρίου ο Βαγγέλης Μαρινάκης με αφορμή τον ξυλοδαρμό του Χριστόφορου Ζωγράφου - κι ενώ έχει προηγηθεί η κόντρα για τη χορηγία του ΟΠΑΠ στον Ολυμπιακό και η ανταλλαγή επιστολών - επιτέθηκε στον Δημήτρη Μελισσανίδη. «Δυστυχώς το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει να αντιμετωπίσει μια δολοφονική ενέργεια. Είχα την ηθική υποχρέωση να έρθω στο Δ.Σ. με μεγάλη μου λύπη και προβληματισμό και να καταγγείλω με ονόματα και με επίθετα τι ακριβώς με έχουν ενημερώσει οι συνεργάτες μου για το τι έχει συμβεί αυτές τις μέρες και έχει άμεση σχέση με αυτόν τον ξυλοδαρμό. Να ανοίξουν τηλέφωνα για να δούμε ποιοι είναι οι νοικοκύρηδες και ποιοι οι τυχοδιώκτες και οι λαθρέμποροι, που έχουν μάθει να απειλούν παράγοντες, διαιτητές, ανθρώπους του ποδοσφαίρου, αλλά να έχουμε και δολοφονικά χτυπήματα, για να τους φοβίσουν, να τους φιμώσουν και να πετύχουν το σκοπό τους». 

Η - περιληπτικά αναφερθείσα δήλωσή του - απαντήθηκε μέσα σε μερικά λεπτά με γραπτή δήλωση του Δημήτρη Μελισσανίδη. «Τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας που ανακάλυψε σήμερα με αφορμή το θλιβερό και καταδικαστέο γεγονός του ξυλοδαρμού του Χριστόφορου Ζωγράφου, δείχνουν άνθρωπο σε κατάσταση πανικού. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του εν όψει του αναμενόμενου «πορίσματος» του Αθλητικού Εισαγγελέα. Αντιλαμβάνομαι επίσης την ανάγκη του να στρέψει την προσοχή του κοινού σε τρίτους. Με την μόνη διαφορά ότι ο ένοχος δεν μπορεί να δημιουργεί ενόχους. Μάλλον ψάχνει για πρόθυμους ηλίθιους ο υπό διπλή εισαγγελική δίωξη για εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο. Να δικαστεί η εγκληματική οργάνωση, να απελευθερωθεί το ποδόσφαιρο, να πάψει να είναι τσιφλίκι του ενός. Ας το χωνέψουν επιτέλους ότι το ποδόσφαιρο ανήκει σε όλους. Για μια ακόμη φορά καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση στον κ. Ζωγράφο. Την απάντηση στον συκοφάντη θα δώσουν τα Αρμόδια Ελληνικά Δικαστήρια».

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έκλεινε τη γραπτή του δήλωση με δέσμευση για προσφυγή στα δικαστήρια, κάτι που έπραξε λίγες ημέρες αργότερα και στις 20 Νοεμβρίου έκανε νέα επίθεση στον Βαγγέλη Μαρινάκη σε συνέντευξη Τύπου. «Αποδεικνύεται περίτρανα ποιος είναι ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης. Δεν υπάρχει χούντα στον πλανήτη που δεν έχει πέσει. Μπορείτε να μου πείτε πώς ο κ. Μαρινάκης τα γνωρίζει όλα χαρτί και καλαμάρι; Πώς είναι δυνατόν να του τα μεταφέρει αυτά ο κ. Ζωγράφος; Τι είναι, υπάλληλός του; Πώς είναι δυνατόν από το κρεβάτι του πόνου να τηλεφωνεί στον κ. Μαρινάκη, και σε χρόνο ρεκόρ να πηγαίνουν στο νοσοκομείο κι εκείνος και ο κ. Σαρρής»,έλεγε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΑΕΚ και η απάντηση ήρθε με ταχύτατα αντανακλαστικά. 

«Ακούσαμε προσεκτικά τον γελωτοποιό Δημήτρη Μελισσανίδη στην τελευταία του παράσταση και διαπιστώσαμε ότι με τα όσα είπε διευκολύνει το έργο των εισαγγελέων, αφού ομολόγησε πως μίλησε με το θύμα απόπειρας ανθρωποκτονίας εκ προμελέτης Χριστόφορο Ζωγράφο όχι μόνο μία φορά αλλά επαναλαμβανόμενα, και πριν από παιχνίδι της ομάδας του. Κατά τα άλλα, ο κύριος Μελισσανίδης κορύφωσε την παράσταση του με την αναφορά του στο λευκό ποινικό του μητρώο (με αυτό πρέπει να γέλασαν τα δικαστήρια και τα κάγκελα στις φυλακές της χώρας που τον έχουν φιλοξενήσει κατ' επανάληψη) και πέταξε και πάλι την ίδια λάσπη που εξαπολύει συστηματικά ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ. Σε αυτό, προφανώς, βοήθησε το χθεσινό ραντεβού (προετοιμασίας) στα γραφεία της εταιρείας του με τον κύριο Θωμαΐδη, με τον οποίο έχουν στενή συνεργασία. Φωτογραφίες για τα τετ-α-τετ τους υπάρχουν στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου».

Οι αλληλοκατηγορίες για ξυλοδαρμούς και απειλές δεν έδειχναν να σοκάρουν την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ούτε η ξεκάθαρη θέση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για παρακολούθηση του Δημήτρη Μελισσανίδη και του Κυριάκου Θωμαΐδη έκαναν κάποιον να κοκκινίσει. Προφανώς και θεωρήθηκε φυσικό και καθημερινό φαινόμενο. Οι δύο επιχειρηματίες και πρόεδροι ΠΑΕ δεν είχαν την παραμικρή κοινή συνισταμένη στο ποδόσφαιρο κι όμως έχουν μεταφέρει όλο το βάρος της αντιπαράθεσής τους εκεί. Ούτε στα δικαστήρια, ούτε στα πολιτικά γραφεία, ούτε στους ωκεανούς που τα καράβια τους - διαφορετικών συμφερόντων - σαλπάρουν. Στο ποδόσφαιρο. 

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, εκ Πόντου ορμώμενος, ασχολήθηκε με τα κοινά της ΑΕΚ από το 1992 ως το 1995 μαζί με τον Γιάννη Καρρά, πριν πουλήσουν τις μετοχές στον Μιχάλη Τροχανά. Ήταν η χρυσή τριετία της ΑΕΚ, που κατέκτησε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα κι έπαιξε στο Champions League. Στα κοινά της Ένωσης αναμείχθηκε και το 1998 υπό ιδιοκτησίας ΕΝΙΚ, όταν διετέλεσε πρόεδρος, αλλά αποχώρησε σε μικρό χρονικό διάστημα. Αντίπαλο δέος του ήταν στην πρώτη τριετία ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και αργότερα σε μικρότερο βαθμό ο Σωκράτης Κόκκαλης.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης εμφανίστηκε στο προσκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου το 2010, αγοράζοντας τον - όπως εμφανιζόταν τότε από τις εφημερίδες - καταχρεωμένο Ολυμπιακό από τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ως πρόεδρος των ερυθρολεύκων έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα και δύο κύπελλα, όμως το όνομά του έχει συνδεθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με. διαφόρων ειδών σκάνδαλα, με έναν φούρνο, μια δήλωση για «σκάνδαλο κατά της Ελλάδας», μια καφετέρια, με τη βραδιά που «διδάχτηκε ήθος» στο Καραϊσκάκη και με πολλά ακόμα μεμονωμένα επεισόδια επιθέσεων και άλυτων, ως τώρα, υποθέσεων. Γεγονότα που αναφέρονται ακόμα και στη wikipedia, αλλά σπανίως τυγχάνουν προβολής από τα ελληνικά μίντια. 

Στο δωμάτιο με τους καθρέφτες μπήκαν και οι δύο. Σταμάτησαν στον καθρέφτη που αντανακλούσε το μέλλον τους. Το είδωλό τους ήταν παραμορφωμένο, σχεδόν αγνώριστο. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης χαμογέλασε και προχώρησε στον επόμενο καθρέφτη. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης τρόμαξε όταν είδε τι θα μπορούσε να γίνει και γύρισε το πρόσωπό του από την άλλη πλευρά. Ο Έρμαν Έσσε είχε δίκιο. Αλλά μόνο εν μέρει. Γιατί αν μισήσεις ένα κομμάτι του «εγώ» σου, μπορείς να το αποξενώσεις. Ήταν η τελευταία πράξη της κόντρας. 

Οι καθρέφτες έσπασαν και χιλιάδες κομμάτια. Ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο γέμισε με γυαλιά. 

Φιλία που 'γινε δίκοπο μαχαίρι...