MENU

Μπορείς να δεις την συναρπαστική ιστορία του στο ντοκιμαντέρ που ακολουθεί.

O Andrzej Bargiel και τα μέλη της ομάδας του για το Karakoram Ski Expedition δεν έχασαν καθόλου χρόνο. Με το που έφτασαν στις πλαγιές του όρους Yawash Sar ΙΙ στην επιβλητική οροσειρά του Πακιστάν, άρχισαν να σκαρφαλώνουν προς την απάτητη κορυφή των 6.178 μέτρων.

Πλέον μπορείς να παρακολουθήσεις την φοβερή αυτή ιστορία στην Doo Sar μέσω του εντυπωσιακού φίλμ που πραγματεύεται την ανάβαση και κατάβαση με σκι σε μια απάτητη κορυφή στο Karakoram μέσα από το παρακάτω video.

Ο Bargiel και ο σύντροφος του Jedrzej Baranowski πέρασαν την νύχτα τους στο Base Camp σε υψόμετρο 5.100 μέτρων και από εκεί ο Bargiel επιτέθηκε με επιτυχία στην απάτητη κορυφή και κατάφερε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που πατά το πόδι του στην Yawash Sar ΙΙ. Στη συνέχεια κατέβηκε όλη την διαδρομή μέχρι το Base Camp με τα σκι του. ¨Όπως ήταν αναμενόμενο από τον πρώτο άνθρωπο που κατέβηκε με σκι από την κορυφή K2 η ταχύτητα και το στυλ του κατά την κατάβαση ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά, ως συνήθως.

Η αποστολή -στην οποία συμμετείχαν ο Bargiel, o Jedrek Baranowski, o Darek Zaluski, ο Kuba Gzela και ο Bartolomiej Pawlikowski- έφτασε στην περιοχή του Karakoram μόλις 10 μέρες νωρίτερα. Ταξίδεψαν αεροπορικώς μέχρι το Πακιστάν, στην συνέχεια πήραν το λεωφορείο από το Islamabad μέχρι το Gilgit, από εκεί επιβιβάστηκαν σε τζιπ προκειμένου να φτάσουν στο Shimshal -την ψηλότερη πόλη στη περιοχή Hunza- και τέλος χρειάστηκαν μερικές μέρες περπάτημα μέχρι τη βάση του Yawash Sar II.

Ο Bargiel με τον Baranowski έφυγαν από το base camp την Πέμπτη το πρωί και πέρασαν την βραδιά τους σε camp που έστησαν 1.000 μέτρα πριν από τη κορυφή. Από εκεί ο Bargiel ξεκίνησε την ανάβαση του στις 04:00 τα ξημερώματα και μετά από μερικές ώρες απαιτητικού σκαρφαλώματος έφτασε στην κορυφή. Τότε είχε έρθει η ώρα για την σύντομη κατάβαση του.

Η αποστολή στο Yawash Sar ΙΙ -το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα Πακιστάν, Ινδίας και Κίνας στην περιοχή Hunza- έγινε πραγματικότητα με την αμέριστη βοήθεια του Πολωνού σκιέρ και ορειβάτη, Janusz Majer, ο οποίος μαζί με τον Jerzy Wala ολοκλήρωσαν την μελέτη για την συγκεκριμένη κορυφή μερικά χρόνια νωρίτερα.

Ο Bargiel είναι έτοιμος να κατέβει με σκί από την κορυφή

Ο Bargiel είναι έτοιμος να κατέβει με σκί από την κορυφή

© Jakub Gzela

“Θεωρητικά κάθε τι στην γη έχει ήδη εξερευνηθεί και έχουμε γνώσεις επ' αυτού, ωστόσο υπάρχουν κάποια βουνά στην Ασία που δεν έχουν επισκεφθεί τουρίστες ούτε έχουν κατακτηθεί από ορειβάτες ακόμα,” είχε δηλώσει ο Majer μερικά χρόνια πριν.

Ο Majer αναμφισβήτητα είναι αυθεντία σε ότι έχει να κάνει με ορεινές περιοχές που δεν έχουν ακόμη εξερευνηθεί και ο Bargiel είναι ένας από αυτούς που έδειξαν ενδιαφέρον ώστε να πάρουν μέρος στο μεγάλης διάρκειας project που ακούει στο όνομα Sunt Leones (το όνομα προέρχεται από το λατινικό 'Hic Sunt Leones' που το χρησιμοποιούσαν για να δηλώσουν άγνωστες περιοχές σε αρχαίους χάρτες).

Έχοντας ολοκληρώσει την ανάβαση

Έχοντας ολοκληρώσει την ανάβαση

© Bartłomiej Pawlikowski

Επιπλέον στις 1/5/2021 ο Andrzej Bargiel, μαζί με τον Jedrek Baranowski, σκαρφάλωσαν την κορυφή Laila Peak (με υψόμετρο 6.096 μέτρα) που βρίσκεται στην Hushe Valley στο Karakoram και στη συνέχεια κατέβηκαν παρέα με σκι.

Στις 2:30 τα ξημερώματα η ομάδα ξεκίνησε από την προωθημένη βάση τους και στις 4:30 ξεκίνησαν την επίθεση τους στην κορυφή. Τους έμεναν 1.800 μέτρα υψομετρικής ανάβασης ακόμη και τελικά πάτησαν στην κορυφή στις 1:00 το μεσημέρι. Εξαιτίας των πολύ κακών καιρικών συνθηκών όμως υποχρεώθηκαν να αφήσουν τα σκι τους πριν την κορυφή κι έτσι μπορεί να πάτησαν την κορυφή, ωστόσο φόρεσαν τα σκι τους και ξεκίνησαν την κατάβαση 150 μέτρα πιο χαμηλά. Για την κατάβαση τους με τα σκι χρειάστηκαν δύο ώρες και τριάντα λεπτά.

Αυτή ήταν η δεύτερη κορυφή την οποία πάτησαν και στη συνέχεια κατέβηκαν με σκι, σύμφωνα με το πλάνο του Karakoram Ski Expedition.

Παρακολούθησε την υπέροχη αυτή ιστορία στο Doo Sar: A Karakoram Ski expedition film, στο video που βρίσκεται στην αρχή της σελίδας και στη συνέχεια μάθε περισσότερα για την εκπληκτική πρώτη κατάβαση του Bargeil από το Κ2 στο video που ακολουθεί.

Ανάβαση σε απάτητη κορυφή και στη συνέχεια κατάβαση με σκι;
EVENTS