MENU

Η Αρεζού ήρθε στη χώρα μας όταν ήταν έξι ετών, τον Ιανουάριο του 2019. Πήραν το δρόμο της προσφυγιάς από το Αφγανιστάν με την οικογένεια της όταν ήταν τριών και έπειτα από τρία χρόνια παραμονής στην Τουρκία, διέσχισαν το Αιγαίο Πέλαγος για να φτάσουν στην Λέσβο. Εκεί έμεινε για 6 μήνες σε σκηνή στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων της Μόριας και έπειτα σε διαμέρισμα με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η μητέρα της, Μαριάμ, η οποία εργαζόταν στο Αφγανιστάν για 15 χρόνια ως σύμβουλος εκπαίδευσης, έκανε τα πάντα ώστε τα παιδιά της να μην αποκοπούν από την γνώση γι' αυτό και κινήθηκε άμεσα για να εγγραφούν σε ελληνικό σχολείο. Δυστυχώς, η διαδικασία πήρε εννέα ολόκληρους μήνες, με την Αφγανή μάνα να μην πτοείται στο μεταξύ και να τα διδάσκει η ίδια στο σπίτι. Η Αρεζού ξεχώρισε αμέσως για τη φιλομάθεια της.

Μετά το πέρας της φοίτησής της στην ΣΤ' Δημοτικού του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, η Αρεζού συνέταξε μία επιστολή προς το σχολείο, στην οποία ανέφερε: «Αγαπητό μου σχολείο, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τη δυνατότητα που μου δώσατε αυτή τη σχολική χρονιά να μάθω μαζί με Έλληνες μαθητές και να ενταχθώ στη σχολική κοινότητα. Είμαι τόσο χαρούμενη που είχα την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσω το σχολείο, αλλά επίσης να προσαρμοστώ σε ένα νέο περιβάλλον παρά τα γλωσσικά εμπόδια. Η υποστήριξη των δασκάλων είναι πραγματικά αυτό που έκανε την εμπειρία μου τόσο μοναδική, γιατί οι δάσκαλοί μου, μού έδωσαν ξεχωριστό μάθημα για να μάθω τη γλώσσα».

Η περίπτωση της Αρεζού επιβεβαιώνει μία συνθήκη που θέλει τις προοπτικές των παιδιών να σταματούν εκεί που σταματούν τα όνειρα που κάνουν οι γονείς τους για εκείνα. Η Μαριάμ, η οποία σήμερα συνεργάζεται με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις ως διερμηνέας και πολιτισμική διαμεσολαβήτρια, είναι πλέον έτοιμη να στερηθεί την κόρη της προκειμένου να της δώσει τη δυνατότητα να ανοίξει νέους ορίζοντες στη ζωή της.
Η μικρή, θα περάσει τα επόμενα πέντε χρόνια στη Βοστώνη, φιλοξενούμενη σε μία οικογένεια, την οποία γνώρισαν οι γονείς της Αρεζού.  

Και τη στιγμή που σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μόλις το 34% των παιδιών προσφύγων σχολικής ηλικίας στον κόσμο είναι εγγεγραμμένα σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βουλευτής κοινοβουλίου Ευρωπαϊκής χώρας, στοχοποιεί παιδιά επειδή έκαναν το έγκλημα να εγγραφούν σε ελληνικό σχολείο.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θεώρησε το ατόπημά του ικανό για να τον θέσει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Ο Μπογδάνος εκφράζει τη σοβαρότερη Χρυσή Αυγή, που μας έλεγε κάποτε ο έτερος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Μπάμπης Παπαδημητρίου. Η Νέα Δημοκρατία θέλει αυτές τις ψήφους και ο Μπογδάνος είναι ο ιδανικός κράχτης!

Ας μην κλείσω όμως με κάτι τόσο απεχθές. Η Αρεζού θέλει να γίνει γιατρός. Ονειρεύεται να βοηθήσει τους ανθρώπους και εμείς υποκλινόμαστε στα παιδιά και τους γονείς τους που δεν άφησαν το δηλητήριο των ρατσιστών να τα μολύνουν.

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η παιδική αθωότητα και η πραγματική αριστεία, η απάντηση στους κράχτες ακροδεξιών
EVENTS