MENU

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσία του γγΑ, Γιώργου Μαυρωτά, συναντήθηκε επί δίωρο με αντιπροσωπεία, από αθλητές και προπονητές, των διοργανωτών της συγκέντρωσης της Παρασκευής 5/2, στο Σύνταγμα, για την άρση των περιορισμών στις αθλητικές δραστηριότητες, την οποία αποτελούσαν οι Γιάννης Γκαγκαλούδης, Νίκος Μπουντούρης, Σωτήρης Τσάτσος, Λευτέρης Τσαουσίδης και Γιάννης Αχιλλεόπουλος.

Η αντιπροσωπεία εξέθεσε τα σοβαρά προβλήματα (οικονομικά, αγωνιστικά, ψυχολογικά) που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες ερασιτέχνες αθλητές και αθλήτριες, κάθε ηλικίας, έπειτα από τη συμπλήρωση τριών μηνών απραξίας, λόγω των έκτακτων μέτρων για τη πανδημία. Ο Νίκος Μπουντούρης, μάλιστα, αναφέρθηκε και στην ανάγκη συγχρονισμένης λειτουργίας των τμημάτων υποδομών των σωματείων και των Ακαδημιών με τις αντίστοιχες σχολικές βαθμίδες.

Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε αναλυτικότατα για τις ενέργειες του Υφυπουργείου, κατά τη διάρκεια αυτού του 2ου λοκντάουν, προκειμένου να μην υπάρξει –αρχικώς- ολική διακοπή της αθλητικής δραστηριότητας και κατόπιν να εγκρίνεται, σταδιακά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η επιστροφή σε προπονήσεις και αγώνες.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Αυγενάκης τους επισήμανε: «Αντιλαμβανόμαστε και συμμεριζόμαστε την αγωνία και την απογοήτευση της αθλητικής οικογένειας για την παρατεταμένη περίοδο αναστολής δραστηριοτήτων των ερασιτεχνικών αθλημάτων. Αισθανόμαστε τα ίδια με εσάς. Καταλαβαίνω την κόπωση, την αγωνία και το θυμό πολλές φορές. Λαμβάνω, άλλωστε πάρα πολλά μηνύματα καθημερινά. Αλλά όλοι πρέπει να οπλιστούμε με περισσότερη υπομονή και αλληλεγγύη. Υπάρχει, όπως ξέρετε, μια συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία στις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή η δομή συγκροτήθηκε από τον Πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι αυτή τη δομή οφείλουμε άπαντες να τη σεβόμαστε. Όπως γνωρίζετε, το Υφυπουργείο Αθλητισμού, βάσει των αιτημάτων των διοργανωτριών αρχών και της επεξεργασίας τους από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ, εισηγείται στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων τα αθλήματα και τους όρους με τους οποίους δύναται να επανεκκινήσουν κι εκείνοι εισηγούνται θετικά ή αρνητικά στην Κυβέρνηση».

Η αντιπροσωπεία εξήγησε ότι η συγκέντρωση της Παρασκευής 5/2 στο Σύνταγμα δεν γίνεται στο κτίριο του Υφυπουργείου, επειδή η αθλητική οικογένεια καταλαβαίνει ότι η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού δεν είναι απέναντι, αλλά μαζί τους και κάνει ότι μπορεί στο πλαίσιο της δομής των αποφάσεων που αφορούν όλη την ελληνική κοινωνία. Πληροφορήθηκαν, μάλιστα και τις εισηγήσεις που κάθε εβδομάδα, κατατίθενται, εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα, στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, με αιτήματα επανέναρξης αγωνιστικών δραστηριοτήτων, όπως:

- Άνοιγμα των κολυμβητηρίων, με αυστηρούς περιορισμούς στα άτομα που θα βρίσκονται μέσα στις πισίνες. Αφορά και στους υποψηφίους της Γ’ Λυκείου που θα δώσουν αγωνίσματα για ΣΕΦΑΑ και Σώματα Ασφαλείας

- Να διεξαχθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου (πρόκριση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα) και άλλοι αγώνες (π.χ. Πάλη) εν όψει Προολυμπιακής πρόκρισης

- Να ξεκινήσουν Ποδοσφαιρικές προπονήσεις με εβδομαδιαία τεστ σε: Football League, Γ’ Εθνική, Α’ Εθνική Γυναικών, Ποδόσφαιρο Σάλας, πρωταθλήματα υποδομών ΠΑΕ.

- Να ξεκινήσουν Προπονήσεις στην Α2 μπάσκετ Ανδρών

- Να ξεκινήσουν Προπονήσεις οι αθλητές χιονοδρομιών

- Να επιτραπούν Αγώνες για τις πρώτες κατηγορίες πρωταθλημάτων σε εκείνα που ήδη επιτράπηκαν από 1/1/2021 οι προπονήσεις. Δηλαδή σε: χάντμπολ ανδρών και γυναικών, μπάσκετ γυναικών, πόλο ανδρών και γυναικών.

Στο 0.55% ο δείκτης θετικότητας το τελευταίο τρίμηνο

Υπήρξε, επιπλέον, απόλυτη συμφωνία ότι για οποιαδήποτε επανεκκίνηση, όποτε κι αν δίδεται «πράσινο φως», πρέπει να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα με τεστ, που διασφαλίζουν στον οργανωμένο αθλητισμό χαμηλούς δείκτες θετικότητας, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του τελευταίου 3μήνου.

Συνάντηση Αυγενάκη, Μαυρωτά με διαμαρτυρόμενους αθλητές - Στο 0.55% ο δείκτης θετικότητας