MENU

Η έννοια της «συνέργειας των τροφίμων» πρεσβεύει ότι συγκεκριμένες φυτοθρεπτικές ουσίες μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα στον οργανισμό μας όταν βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη. Ενώ η βάση της έννοιας αυτής είναι καθαρή βιολογία, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ακριβώς πώς και πού μας βοηθούν να ενισχύουμε το διατροφικό προφίλ των συνδυασμών. Η μυστική επιστήμη της συνέργειας των τροφίμων δεν απογειώνει μόνο τη γεύση μας αλλά μπορεί να μετατρέψει ένα υγιεινό τρόφιμο σε διατροφική «βόμβα» ενάντια σε διάφορες ασθένειες.

Παρακάτω, το itrofi.gr σας προτείνει μερικούς από τις ισχυρότερους συνδυασμούς τροφίμων που είναι σήμερα γνωστοί στην επιστήμη:

Ψάρια + μπρόκολο

Οι έρευνες δείχνουν ότι το σελήνιο από τα ψάρια και η σουλφαραφάνη του μπρόκολου μαζί είναι 13 φορές πιο αποτελεσματικά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων από ό,τι όταν τρώγονται μόνα τους.

Μπανάνες + γιαούρτι

Η καύση της ινουλίνης από τις μπανάνες αυξάνει την ανάπτυξη των υγιών βακτηρίων του γιαουρτιού, που βοηθά στη ρύθμιση της πέψης και την ενίσχυση της ανοσίας.

Ντομάτες + ελαιόλαδο ή τυρί

Οι ντομάτες είναι πλούσιες στο καροτενοειδές λυκοπένιο που καταπολεμά τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες. Επειδή είναι λιποδιαλυτό, είναι πιο διαθέσιμο όταν καταναλώνεται με λίπη όπως ελαιόλαδο ή μοτσαρέλα.

Ξύδι + ρύζι

Το ξίδι μειώνει την ικανότητα του ρυζιού να αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 20% έως 40%.

Μήλα + cranberries

Πλούσια σε μια μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών, όπως η κερσετίνη και οι ανθοκυανιδίνες, όταν καταναλώνονται μαζί η αντιοξειδωτική τους δραστηριότητα αυξάνεται σημαντικά.

Σοκολάτα + βατόμουρα

Η κερσετίνη στα βατόμουρα μαζί με την κατεχίνη της σοκολάτας είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά στην αραίωση του αίματος και τη βελτίωση της καρδιακής υγείας.

Βατόμουρα + Καρύδια

Οι ανθοκυανίνες των βατόμουρων και τα καλά λιπαρά ω3 των καρυδιών συνεργάζονται και ενισχύουν αποτελεσματικότερα τη μνήμη και βελτιώνουν την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ψωμί ολικής αλέσεως + φυστικοβούτυρο

Μαζί περιέχουν και τα εννέα από τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να χτίσει οστά, μυς και ορμόνες.

Κοτόπουλο + καρότα

Το κοτόπουλο περιέχει ψευδάργυρο, που είναι αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να μεταβολίσει αποτελεσματικά το β-καροτένιο στα καρότα σε βιταμίνη Α, ένα θρεπτικό συστατικό που χρειαζόμαστε για υγιές δέρμα, καλή όραση και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Σκόρδο + κρεμμύδι

Οι οργανοσουλφικές ενώσεις στο σκόρδο και τα κρεμμύδια είναι πιο ισχυρές σε συνδυασμό βοηθώντας στην απομάκρυνση της πλάκας από τις αρτηρίες και διατηρώντας τα αγγεία ευέλικτα και υγιή.

Δενδρολίβανο + μπριζόλα

Μαρινάρετε το κρέας με δεντρολίβανο πριν από το μαγείρεμα καθώς τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο βότανο αυτό βοηθούν στην εξουδετέρωση των καρκινογόνων ενώσεων που σχηματίζονται κατά το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες.

Αυγά + τυρί ή γάλα

Η βιταμίνη D στους κρόκους αυγού κάνει το ασβέστιο των γαλακτοκομικών περισσότερο διαθέσιμο για τον οργανισμό

Πλιγούρι βρώμης + πορτοκάλια

Οι φαινόλες στο πλιγούρι μαζί με τη βιταμίνη C βελτιώνουν τη χοληστερόλη και προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις κατά τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι το κάνουν χωριστά.

Σολομός + κόκκινο κρασί

Οι πολυφαινόλες στα σταφύλια δεν προωθούν μόνο την καλή κυκλοφορία αλλά βοηθούν παράλληλα τον οργανισμό να απορροφήσει περισσότερα υγιή ωνέγα-3 από το σολομό.

Σκόρδο + ψάρια

Και ο συνδυασμός σκόρδου και ψαριών μειώνει την LDL χοληστερόλη αποτελεσματικότερα.

Λεμόνι + σπανάκι

Η βιταμίνη C βοηθά στη απορρόφηση περισσότερου σιδήρου από το σπανάκι, ενός μετάλλου που εμποδίζει τις μεταβολές της διάθεσης.

Κόκκινο κρασί + αμύγδαλα

Μαζί, η αντιοξειδωτική ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί και η βιταμίνη Ε στα αμύγδαλα, ενισχύουν την ικανότητα αραίωσης του αίματος και βελτιώνουν την υγεία των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων.

Παντζάρια + ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, η οποία βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει το μαγνήσιο που περιέχεται στα παντζάρια .

Μπρόκολο + κουκουνάρι

Η βιταμίνη C στο μπρόκολο διατηρεί και ενισχύει τη βιταμίνη Ε στα κουκουνάρια.

Σολομός + μπρόκολο

Ο οργανισμός χρειάζεται υψηλά επίπεδα βιταμίνης D για να απορροφήσει το ασβέστιο, οπότε ο συνδυασμός αυτών των δύο τροφών είναι η τέλεια απάντηση.

Αυγά + σπανάκι

Η προσθήκη ολόκληρων αυγών σε μια σαλάτα από σπανάκι δεν αυξάνει απλά την πρόσληψη πρωτεΐνης. Χάρη στον λιπαρό κρόκο, τα αυγά ενισχύουν επίσης την απορρόφηση της βιταμίνης Ε, μιας λιποδιαλυτής θρεπτικής ουσίας που χρειάζεται για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και για το δέρμα και τα μάτια.

Κινόα + κόκκινη πιπεριά

Εκτός από αρκετές ίνες και πρωτεΐνες, η κινόα είναι επίσης μια καλή πηγή σιδήρου. Το πρόβλημα, με τον μη-αιμικό σίδηρο των φυτικών τροφίμων είναι ότι δεν απορροφάται τόσο εύκολα όσο ο σίδηρος στο κρέας. Η προσθήκη ενός τροφίμου υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, όπως η κόκκινη πιπεριά , μπορεί να προσφέρει τετραπλάσια ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου.

Φωτεινή Πουρνάρα

ΠΗΓΗ: itrofi.gr

Συνέργεια των τροφίμων, το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή