MENU

Το “σχέδιο Αυγενάκη” έχει τρεις πυλώνες. Ο πρώτος ήταν η νομοθέτηση ηλικιακών ορίων για τους υποψήφιους προέδρους και γενικούς γραμματείς των ομοσπονδιών σε συνδυασμό με όρια στις θητείες, ώστε να “απαλλαγεί” από πρόσωπα όπως ο Βασιλακόπουλος, ο Διαθεσόπουλος, ο Σεβαστής κ.α.

Ο δεύτερος είναι το “μητρώο αθλητικών σωματείων” της ΓΓΑ, η οποία, βάσει νόμου, θα συντάσσει τους εκλογικούς καταλόγους με τους οποίους θα γίνονται οι εκλογές των ομοσπονδιών. Με άλλα λόγια, στις εκλογές θα ψηφίζουν μόνο τα αναγνωρισμένα από τη ΓΓΑ σωματεία, μέσω διαδικασίας, που έχει χαρακτηριστεί άκρως γραφειοκρατική και αποθαρρυντική.

Ο τρίτος πυλώνας είναι οι αθλητές. Ασφαλώς δεν υπάρχει επί της αρχής τίποτα αρνητικό στο να διεκδικούν αθλητές θέσεις διοίκησης στις ομοσπονδίες. Το θέμα εν προκειμένω είναι ο τρόπος, η ταύτιση και εν τέλει η εξυπηρέτηση του «υπουργικού σχεδίου».

Ο Αυγενάκης προκειμένου να διεισδύσει στο εκλογικό σώμα των ομοσπονδιών, έκανε άνοιγμα σε αθλητές τους οποίους χρησιμοποιεί εργαλειακά για να πετύχει τους στόχους του.

Ως εκ θαύματος, πρώην και νυν αθλητές, που στήριξαν δημόσια τον περασμένο Οκτώβριο το νομοθέτημα του υφυπουργού Αθλητισμού για το όριο ηλικίας των 70 ετών στο εκλέγεσθαι και τους περιορισμό στις θητείες, λίγο μετά εμφανίστηκαν ως υποψήφιοι για τις επερχόμενες εκλογές των ομοσπονδιών έχοντας άμεσα ή μη την ευλογία του.

Μερικά παραδείγματα:

Ο Χανιώτης Ανδρέας Γλυνιαδάκης αναμένεται να είναι υποψήφιος με το Φασούλα στην ΕΟΚ. Ο Γλυνιαδάκης είναι πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του «Ζήσε Αθλητικά», που είναι πρόγραμμα της ΓΓΑ. Όπως η ίδια η ΓΓΑ υποστηρίζει υπάρχει “αθρόα συμμετοχή Ολυμπιονικών, Πρωταθλητών, αθλητικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και στοχεύει να φέρει την κοινωνία και ειδικότερα τη νέα γενιά ακόμα πιο κοντά στις αξίες του αθλητισμού”. 

Στο ΣΕΓΑΣ, μετά την κομματική υποψηφιότητα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Οικονόμου, που αποσύρθηκε άρον – άρον, εμφανίστηκε αυτή της Τασούλας Κελεσίδου η οποία μαζί με τους  Σπύρο Γιαννιώτη, Παύλο Καγιαλή, Σοφία Μπεκατώρου, Γρηγόρης Πολυχρονίδης,  Όλγα Βασδέκη,Τασούλα και Ανδρέα Γλυνιαδάκη, Λευτέρη Πετρούνια, Άννα Κορακάκη, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που στήριξαν δημόσια το νόμο Αυγενάκη, που θα επιφέρει «μεγάλες αλλαγές στις αθλητικές ομοσπονδίες».

Στις 17 Οκτωβρίου ο Σπύρος Γιαννιώτης συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αθλητισμού και αμέσως μετά ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΚΟΕ. «Συναντήθηκα σήμερα με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη με σκοπό να του ανακοινώσω επίσημα την υποψηφιότητα μου για τη θέση του προέδρου της ΚΟΕ στις προσεχείς εκλογές. Μου ευχήθηκε καλή επιτυχία και  συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα θέματα του υγρού στίβου και του αθλητισμού γενικότερα», δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντηση.

Στην ομοσπονδία ιστιοπλοΐας υποψήφιος πρόεδρος θα είναι ο  Γιάννης Παπαδημητρίου (πρόεδρος Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά), που, μάλλον όχι συμπωματικά, κατά την προεκλογική του περιοδεία, έδωσε το παρών σε  συνάντηση με τους δέκα ιστιοπλοϊκούς ομίλους της Περιφέρειας Κρήτης που κάλεσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, για το μέλλον του αθλήματος, η οποία έγινε στις αρχές Οκτωβρίου.

Υποψηφιότητες αθλητών ή άλλες υποψηφιότητες που θα στηριχθούν δημόσια από αθλητές με την «σφραγίδα Αυγενάκη», αναμένεται να υπάρξουν στο τένις, τη γυμναστική, ακόμα και στην ομοσπονδία των ΑμεΑ.

Μόνο το ποδόσφαιρο έχει ξεφύγει, αν και είναι «βασικός στόχος» του υφυπουργού, επειδή υπό την απειλή κυρώσεων από τη FIFA εξαιρέθηκε του νόμου όσον αφορά το εκλογικό σύστημα. Ωστόσο ο υφυπουργός δεν το βάζει κάτω και μπορεί να κάνει όνειρα, ερυθρόλευκων αποχρώσεων βεβαίως - βεβαίως, όταν ακούει τον Αντώνη  Νικοπολίδη, να δηλώνει πρόσφατα ότι «υπάρχουν ποδοσφαιριστές με μεγάλο backround και μεγάλη τεχνογνωσία και θέληση να διεκδικήσουν την προεδρία της ΕΠΟ».

Η εργαλοιοποίηση των αθλητών από τον Αυγενάκη με στόχο την άλωση των ομοσπονδιών
EVENTS