MENU

Μέσα από ένα ευφάνταστο video για τα social media, αναδεικνύουν την άμεση σύνδεση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) με το κάπνισμα, επισημαίνοντας τα οφέλη της διακοπής του για την γενική υγεία αλλά και το προσδόκιμο ζωής.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία νόσος των πνευμόνων, που οφείλεται στο κάπνισμα σε ποσοστό 90% σε προηγμένες χώρες όπως η Ελλάδα. Συχνά αναφέρεται ως η νόσος των καπνιστών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι μη καπνιστές δεν μπορούν να νοσήσουν. Η νόσος στην προχωρημένη της μορφή καταστρέφει την ποιότητα ζωής των ασθενών, τους καθηλώνει να ζουν στο σπίτι με τη βοήθεια οξυγόνου και τους οδηγεί σε συχνές λοιμώξεις, γνωστές ως παροξύνσεις της νόσου.

Η νόσος αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας της εποχής μας και ταξινομείται σταθερά στην πρώτη πεντάδα των νοσημάτων με την μεγαλύτερη θνησιμότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα κατέταξε την ΧΑΠ σε μία από τις πέντε πιο επικίνδυνες αρρώστιες και συντονίζει προσπάθειες για την αντιμετώπισή της.

Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση της ΧΑΠ όμως, τόσο πιο καλή η πρόγνωσή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 80% με 90% των κρουσμάτων της ΧΑΠ προκαλούνται από το κάπνισμα τσιγάρων. Οι τοξίνες από τον καπνό του τσιγάρου αποδυναμώνουν την άμυνα των πνευμόνων απέναντι σε λοιμώξεις, στενεύουν τις διόδους του αέρα, προκαλούν διόγκωση στους αεραγωγούς και καταστρέφουν τους θύλακες. Σημειώνεται επίσης ότι οι γυναίκες καπνίστριες είναι σχεδόν 13 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από ΧΑΠ από ότι οι γυναίκες που δεν καπνίζουν.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video εδώ.

Τα διαγνωστικά κέντρα Affidea είναι στελεχωμένα με ιατρικό προσωπικό υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και λειτουργούν σε πρότυπους ιατρικούς χώρους. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός της Affidea είναι ο νεότερος στην Ευρώπη, καθώς διαθέτει τα πιο εξελιγμένα συστήματα μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας, ψηφιακής μαστογραφίας 3D και υπερηχοτομογραφίας, με τεχνολογία επικεντρωμένη στους εξεταζόμενους. Σημειώνεται ότι τα διαγνωστικά κέντρα Affidea έχουν βραβευθεί και περιλαμβάνονται στη λίστα “EuroSafe Wall of Stars” ως τα καλύτερα και ασφαλέστερα της Ευρώπης από πλευράς ακτινοπροστασίας, καθώς εφαρμόζουν κατ’ αποκλειστικότητα το πρόγραμμα διαχείρισης της δόσης ακτινοβολίας Dose Excellence κατά τη διενέργεια της αξονικής τομογραφίας.

Σχετικά με τον Όμιλο Affidea
Ο Όμιλος Affidea αποτελεί σήμερα τον κορυφαίο ιδιωτικό φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ευρώπη με δραστηριότητα σε 15 χώρες. Τα διαγνωστικά κέντρα Affidea λειτουργούν στην Ελλάδα από το 2005, μέσω ενός πανελλαδικού δικτύου, και είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, όλα τα δημόσια ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός της Affidea είναι ο νεότερος στην Ευρώπη, καθώς διαθέτει τα πιο εξελιγμένα συστήματα μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας, ψηφιακής μαστογραφίας 3D και υπερηχοτομογραφίας, με τεχνολογία επικεντρωμένη στους εξεταζόμενους. Όλα τα κέντρα είναι πιστοποιημένα κατά το διεθνές πρότυπο ISO 9001 και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) κατά το ISO 15189. Σημειώνεται ότι τα διαγνωστικά κέντρα Affidea έχουν βραβευθεί και περιλαμβάνονται στη λίστα “EuroSafe Wall of Stars” ως τα καλύτερα και ασφαλέστερα της Ευρώπης από πλευράς ακτινοπροστασίας, καθώς εφαρμόζουν κατ’ αποκλειστικότητα το πρόγραμμα διαχείρισης της δόσης ακτινοβολίας Dose Excellence κατά τη διενέργεια της αξονικής τομογραφίας.

Ο Όμιλος Affidea αναπτύσσεται δυναμικά επενδύοντας στην ανάπτυξη νέων κέντρων και επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών του. Στόχος της Affidea είναι η μετάβαση στο μοντέλο του «έξυπνου διαγνωστικού κέντρου» με ψηφιακές διαδικασίες, που θέτουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο και περιορίζουν το αποτύπωμα στο περιβάλλον.
Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα, σε LinkedIn, Facebook και Instagram.

Σχετικά με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας είναι το τριτοβάθμιο σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα συλλόγων και ομοσπονδιών ασθενών από ολόκληρη την Ελλάδα και όλο το φάσμα των θεραπευτικών κατηγοριών. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2019 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας, τη συμμετοχή τους στη χάραξη και αξιολόγηση των πολιτικών που τους αφορούν και τη συμβολή τους στην προαγωγή ενός βιώσιμου και δίκαιου συστήματος υγείας. Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας είναι αναγνωρισμένη δια νόμου συνομιλητής της Πολιτείας για ζητήματα που αφορούν τις πολιτικές της υγείας.

Affidea και Ένωση Ασθενών Ελλάδας λένε «όχι» στο κάπνισμα μέσω μιας ευφάνταστης καμπάνιας ενημέρωσης