Πάμε λοιπόν να βοηθήσουμε όλους όσους δεν γνωρίζουν, τι ακριβώς είναι το «στήσιμο αγώνα», που τόσο ακούμε τα τελευταία χρόνια στον παγκόσμιο αθλητισμό.
Διότι πολλοί μπερδεύονται ή αγνοούν ότι ένα παιχνίδι θεωρείται στημένο μόνο αν υπάρχει στοιχηματισμός.
Τι αναφέρεται ως match fixing στη Wikipedia;
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να πραγματοποιηθούν στημένοι αγώνες, συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας από πρακτορεία στοιχημάτων ή αθλητικών στοιχημάτων και εκβιασμούς . Οι αγωνιζόμενοι μπορεί επίσης να έχουν κακή απόδοση σκόπιμα για να αποκτήσουν ένα μελλοντικό πλεονέκτημα, όπως μια καλύτερη επιλογή στο ντραφτ [1] ή για να αντιμετωπίσουν έναν ευκολότερο αντίπαλο σε μεταγενέστερο γύρο ανταγωνισμού».
Τι λέτε, βρίσκετε κάτι… σχετικό με όλα τα παραπάνω τις τελευταίες μέρες;
Αν δεν κάνει ως πηγή η Wikipedia ας δούμε τι ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων.
Στο ΦΕΚ τεύχος Α 185/22.11.2019 σελίδα 4984 κεφάλαιο 1 άρθρο 3 παράγραφος 4.
«Ως Χειραγώγηση αθλητικών αγώνων νοείται μια σκόπιμη συμφωνία κτλ».
Αντιγράφουμε απευθείας από τη Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας:
«Μια σκόπιμη συμφωνία, δια πράξεως ή παραλείψεως που στοχεύει στην αθέμιτη αλλοίωση του αποτελέσματος ή της εξέλιξης του αθλητικού αγώνα με σκοπό να άρει εν όλω ή εν μέρει την απρόβλεπτη φύση του προαναφερθέντος αθλητικού αγώνα με σκοπό την απόκτηση αδικαιολόγητου πλεονεκτήματος για τον ίδιο ή για άλλους», αυτός είναι ο πρώτος όρος που βρίσκει κανείς μπαίνοντας στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.).
Οι πρώτοι που πρέπει να γνωρίζουν βέβαια στην Ελλάδα την έννοια του "match fixing", είναι ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού (Γιώργος Μαυρωτάς) και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού (Γιάννης Βρούτσης), ως καθ' ύλην αρμόδιοι στα θέματα του αθλητισμού. Και είμαστε σίγουροι πως έχουν κάνει τον κόπο να μπουν στην επίσημη ιστοσελίδα της Πλατφόρμας, αφού πρόκειται για έναν κρατικό φορέα.
Εκτός αν οι διαλέξεις που κατά καιρούς κάνουν στις ομάδες αυτοπροσώπως μάλιστα, είναι καθαρά θεωρητικές. Δεν το νομίζουμε γιατί τέτοια δικαιώματα δεν έχουν δώσει, ομολογουμένως, όπως ο προκάτοχος του κυρίου Βρούτση.
Όπως όλοι γνωρίζουν βέβαια, για να υπάρξει "στήσιμο αγώνα", είναι απαραίτητη και η «Εκ των έσω πληροφορία ή εσωτερική πληροφόρηση (inside information)», που ορίζεται από τον Ε.Π.ΑΘΛ.Α. ως: «Κάθε πληροφορία για αγώνα που κατέχει ένα άτομο λόγω της θέσης του/της σε σχέση με οιοδήποτε άθλημα ή αγώνα, με εξαίρεση τις πληροφορίες που έχουν ήδη δημοσιευθεί ή είναι γνωστές στο κοινό και είναι εύκολα προσβάσιμες στους ενδιαφερομένους ή αποκαλύπτονται σύμφωνα με τους κανόνες και κανονισμούς που διέπουν τη σχετική διοργάνωση».
Παρακάτω, οι κ.κ. Μαυρωτάς και Βρούτσης θα βρουν και άλλους ενδιαφέροντες όρους, που μπορεί να τους φανούν χρήσιμοι και ενδεχομένως να έβρισκαν στοιχεία που θα τους έβαζαν σε σκέψεις, αναφορικά με όσα συμβαίνουν στον ελληνικό αθλητισμό τις τελευταίες ώρες.
Όταν είσαι πολιτικός που ενδιαφέρεται για τα χρηστά ήθη του τόπου ή ηγείσαι οργανισμών που εγγυώνται την καθαρότητα των αθλητικών αναμετρήσεων, τότε από χθες το βράδυ κύριε Βρούτση, κύριε Μαυρωτά δε μπορείτε να πετάτε χαρταετό κλείνοντας τα μάτια.
Όλη η Ελλάδα βοά εδώ και τρεις μέρες. Όσα προέβλεπαν οι ειδικοί επιβεβαιώθηκαν, με τέτοια ακρίβεια, λες και ήταν μετεωρολόγοι που έβλεπαν τον καιρό δυο μέρες μετά. Αν δεν παρέμβετε, δεν έχετε πλέον δικαίωμα να έχετε ενεργή την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας. Εκτός αν δημιουργήθηκε για να κυνηγάτε μικρά ψάρια που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και για τους «μεγαλοκαρχαρίες» που λαμβάνουν εκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού ως επιδοτήσεις, ισχύει το επάρατο «άσε τώρα, που να μπλέκουμε».