MENU

Κάθε πολιτικός ενδιαφέρεται για την γνώμη των πολιτών. Σε αυτούς στηρίζει την ύπαρξή του στο χώρο. Ειδικά όταν προκύπτει οσμή σκανδάλου ή εξωφρενική άσκηση πολιτικής, δεν περνά ούτε λεπτό μέχρι να έρθει αντίδραση. Μια εξήγηση, έστω με αμυντική διάθεση προκειμένου να μην αιωρείται το θέμα. 

Ο Λευτέρης Αυγενάκης η αλήθεια είναι πως δεν μοιάζει πολιτικός. Σε πολλά επίπεδα. Τόσο στην ικανότητα να κάνει τα απλά, όσο και στο ενδιαφέρον του για την άποψη που έχει ο κόσμος γι’ αυτόν. Πιθανότατα γνωρίζει πως πιθανή εκλογή του θα στηριχτεί κάπου αλλού κι όχι στην γνώμη του κόσμου που πηγαίνει στις κάλπες. 

Κανείς υφυπουργός στην ιστορία, δεν… έγραφε εκεί που δεν πιάνει μελάνι, όλα τα ζητήματα που τον ρεζιλεύουν πολιτικά, μέχρι και ηθικά λόγω του χώρου που κινείται. Διαφορετικά θα αισθανόταν την τεράστια ανάγκη να βγει να πει κάτι. Να εξηγήσει στους πολίτες. Απ’ το ένα αυτί μπαίνει, απ’ το άλλο βγαίνει. Άντε να συναντήσει κάποιον δημοσιογράφο σε καμιά εκδήλωση κι εκεί να αντιδράσει με επιθετικό τρόπο. Όπως συνέβη στην Κρήτη. 

Χωρίς να αναλύουμε το σύνολο της πορείας του ως υφυπουργός αθλητισμού, μόνο τον τελευταίο καιρό το όνομά του έχει εμπλακεί σε υποθέσεις ντροπιαστικές για οποιοδήποτε πολιτικό. Οσμή σκανδάλου είναι η πρεμούρα γνωστού επιχειρηματία και μεγαλοπαράγοντα του ποδοσφαίρου, να τον υπερασπιστεί και να αναγκάσει τους πάντες να κάνουν το ίδιο. Όχι μόνο αθλητικά, αλλά και πολιτικά. Η αναφορά για την κριτική που πρέπει να σταματήσει σε όσα ΜΜΕ την ασκούν, εκλαμβάνεται ως πρόκληση της κοινής γνώμης. 

Δημόσια τον κατηγορούν πως κόβει λεφτά απ’ το ποσοστό του στοιχήματος, για να πληρώσει διοργανώσεις με τις οποίες δεν ασχολείται κανείς. Στο Ηράκλειο φυσικά. Ούτε που ίδρωσε το αυτί του να βγει να πει κάτι. 

Εδώ δεν το έπραξε χρόνια τώρα όταν δεκάδες διοργανώσεις τις έχει «πασάρει» στο Ηράκλειο, χωρίς κανείς να εξηγεί πόσα λεφτά κόστισαν, ποιο το κέρδος που προέκυψε από αυτές, γιατί δεν τις μοίρασε σε άλλους νομούς της χώρας πέρα απ’ την εκλογική του περιφέρεια. Απάντηση δεν έκρινε ποτέ σκόπιμο πως πρέπει να δώσει. 

Το θέμα ΟΑΚΑ επίσης πρόσφατο. Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός τον ανέφερε ως βασικό υπεύθυνο που πάει να «τινάξει» στον αέρα την παραχώρηση του κλειστού στους Πράσινους. Η οποία έγινε νόμος απ’ την κυβέρνηση που εκπροσωπεί ο Αυγενάκης. Δεν απάντησε ποτέ σε αυτές τις κατηγορίες, ούτε καν όταν έγινε ξεκάθαρο πως άλλα κυβερνητικά στελέχη διαφωνούν μαζί του και σχεδόν τον «αδειάζουν». Έστω να εξηγούσε τι το θέλει το πάρκινγκ που επέμενε να βγει απ’ τη συμφωνία. 

Κι επειδή είμαστε σε μέρες παγωνιάς, έρχονται στο μυαλό οι πρόσφατες επιστολές προπονητών, αθλητών, που δεν μπορούσαν να γυμναστούν στο ΟΑΚΑ. Πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες μας. Νερά παντού, κρύο περισσότερο μέσα παρά έξω. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση. 

Για να μιλήσει κάποιος, πρέπει να έχει να πει κάτι. Πρέπει να έχει την ικανότητα να καλυφθεί, ειδικά αν είναι πολιτικός. Ο Αυγενάκης έχει κάνει τόσα «εγκλήματα» πολιτικά, τα οποία με λόγια δεν μαζεύονται. Οπότε απλά κάθεται, δεν ασχολείται και προκαλεί με τη στάση του τους πολίτες της χώρας. Φιλάθλους ή μη. 

Ξεκάθαρα ποντάρει όλη την πολιτική του καριέρα, στους λίγους. Εκείνους που έχουν δύναμη. Όχι στους πολίτες. Όχι στον τρόπο που ασκεί πολιτική, απ’ τον οποίο πρέπει να κριθεί. Σκοπός του δεν είναι η εξυπηρέτηση της χώρας, του λαού της. Η προκλητική αδιαφορία έστω να δοκιμάσει να απαντήσει στα τόσα ζητήματα που έχει προκαλέσει μπάχαλο, λέει τα πάντα. 

Πολιτικά και ηθικά ο Αυγενάκης έχει τελειώσει για τους Έλληνες