MENU

Είστε μόλις λίγες εβδομάδες στην Ελλάδα. Ποια είναι τα πρώτα στοιχεία που κρατάτε από την ελληνική ομάδα; Μιλάμε για μια πολύ καινούργια ομάδα με αρκετές νεαρές αθλήτριες.

Η αλήθεια είναι πως δεν ήξερα καλά το τι θα συναντήσω εδώ. Η επιλογή των αθλητριών έγινε με πολύ απλά κριτήρια. Όποιες έχουν κίνητρο και θέλουν να παίξουν για την εθνική ομάδα είναι καλοδεχούμενες όποιες όχι δε χρειάζεται να έρθουν. Οι αθλήτριες που έχω τώρα στη διάθεσή μου έχουν μεγάλη θέληση και μαζί με άλλες πέντε που θα έρθουν στο δεύτερο μέρος της προετοιμασίας μπορούν να φτιάξουν ένα πολύ ενδιαφέρον σύνολο.

Δεν ξέρω αν συμφωνείτε αλλά συνήθως λέμε ότι όταν δεν έχουμε όλα τα «όπλα» στη διάθεσή μας είναι μια ευκαιρία για μια νέα αρχή και κάτι καινούργιο.

Ναι συμφωνώ. Συμφωνήσαμε με την ομοσπονδία να πάμε στους Μεσογειακούς Αγώνες με αρκετές κοπέλες οι οποίες δεν έχουν μεγάλη εμπειρία από την εθνική ομάδα. Αρκετές από αυτές δεν έχουν μεγάλη εμπειρία ούτε με τις ομάδες τους καθώς έχουν δευτερεύον ρόλο και μπαίνουν στο παιχνίδι από τον πάγκο. Είναι ευκαιρία να αποδείξουν στον εαυτό τους τι μπορούν να κάνουν και σε συνδυασμό με τις άλλες πέντε αθλήτριες που θα μπουν στο ρόστερ μας αργότερα να φτιάξουμε κάτι καλό.

Στην Ελλάδα ψάχνουμε συνήθως γρήγορα αποτελέσματα και διακρίσεις. Προφανώς και το πλάνο σας είναι μακροπρόθεσμο αλλά σε τι περιθώριο ελπίζετε να έχετε χτίσει την ομάδα που επιθυμείτε;

Πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβω τι αθλήτριες έχω. Είμαι λίγο καιρό εδώ και δεν έχουμε παίξει ούτε ένα φιλικό παιχνίδι. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έχω στα χέρια μου πολύ ελπιδοφόρες αθλήτριες με λαμπρό μέλλον αν συνεχίσουν να δουλεύουν με αυτό τον τρόπο τόσο στην εθνική ομάδα όσο και στους συλλόγους του. Αυτή τη στιγμή κανείς δε μιλάει για το μέλλον. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και πιστεύω μετά από 1-2 χρόνια θα μπορούμε να καταλάβουμε που μπορούμε να φτάσουμε.

Όπως είπαμε στο ρόστερ της εθνικής υπάρχουν πολλές νεαρές παίκτριες με μικρή εμπειρία από τις ομάδες τους και δευτερεύον ρόλο. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην Ελλάδα έχει να κάνει με τη δουλειά που γίνεται στις υποδομές και τις μικρές ηλικίες ώστε οι αθλήτριες να μην είναι απόλυτα έτοιμες να πάρουν ουσιαστικό ρόλο νωρίς;

Οι αθλήτριες δεν είναι «ολοκληρωμένες». Υπάρχουν αρκετά τεχνικά θέματα στα οποία δουλεύουμε. Προσπαθούμε σε μεγάλο βαθμό να βελτιώσουμε τεχνικά θέματα και μετά να δουλέψουμε πάνω σε συστήματα. Το τι κάνουν στους συλλόγους τους και τι έκαναν παλιότερα δεν είναι δουλειά μου να το κρίνω απλά κρίνω αυτό που βρήκα και αυτό που βλέπω και προσπαθώ να κάνουμε κάτι καλύτερο.

Οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι ένα καλό ζέσταμα ενόψει των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ώστε να πάρουν εμπειρίες και εικόνες όλες οι αθλήτριες;

Στις εθνικές ομάδες κάθε τουρνουά ξεκινάει και τελειώνει και μετά γυρίζει μια καινούργια σελίδα. Κάθε τουρνουά είναι ξεχωριστό και ανεξάρτητο και μέσα σε αυτό προσπαθείς να βελτιώνεσαι και να πετυχαίνεις το στόχο. Το ρόστερ θα είναι διαφορετικό στα προκριματικά αφού αυτές οι πέντε αθλήτριες θα δώσουν μεγάλη ποιότητα και θα κάνουν τη διαφορά. Η εθνική ομάδα πρέπει σε όλα τα τουρνουά να δώσει το 100%. Ο ρεαλιστικός μας στόχος ωστόσο είναι να βελτιωθούν οι αθλήτριές μας και να πετύχουμε ότι καλύτερο γίνεται.

Φαντάζομαι ότι παρακολουθήσατε αρκετούς αγώνες από το ελληνικό πρωτάθλημα το τελευταίο διάστημα. Θεωρούμε ότι το φετινό ελληνικό πρωτάθλημα ήταν το καλύτερο των τελευταίων χρόνων και το πιο ανταγωνιστικό. Αυτή η διαφορά έγινε κατά βάση λόγω των μεταγραφών καλών αθλητριών πιστεύετε;

Ναι σίγουρα αλλά κυρίως έπαιξε ρόλο η παρουσία καλών ξένων προπονητών. Αυτό βοηθάει στο να μπει στη χώρα σας μια διαφορετική νοοτροπία και ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης και προς τους Έλληνες προπονητές και προς τις αθλήτριες.

Και το θέμα της νοοτροπίας το βλέπουμε και από τις πολλές αθλήτριές μας που παίζουν πλέον στο εξωτερικό.

Ακριβώς, αυτό προσφέρει μια καλύτερη νοοτροπία και πολύ σημαντικές εμπειρίες. Δημιουργείται μια σύνδεση με το εξωτερικό και ανεβάζει το επίπεδο των Ελλήνων αθλητών.

Είστε Ιταλός οπότε οι διαφορές στη νοοτροπία με τους Έλληνες δεν είναι πολύ μεγάλες. Αυτό σας βοηθάει στο να έχετε μια καλύτερη επικοινωνία με τις αθλήτριές σας;

Δεν υπάρχει πολύς χρόνος για να προλάβουν να με κατανοήσουν οπότε θεωρώ ότι αυτό βοήθησε στο να έρθουμε πιο κοντά. Είναι μικρές και χωρίς μεγάλη εμπειρία οπότε ήταν πολύ σημαντικό να βρούμε μέθοδο επικοινωνίας άμεσα.

Το γεγονός ότι επιτρέπετε στους Έλληνες προπονητές και σε ανθρώπους των ομάδων να βρίσκονται στις προπονήσεις σας και να τις παρακολουθούν είναι κάτι καινούργιο για εμάς. Προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια σύνδεση και μια επικοινωνία μεταξύ των προπονητών;

Το βόλεϊ είναι για όλους οπότε αυτό είναι κάτι θετικό για όλους και μας βοηθάει να βελτιωνόμαστε. Πιστεύω ότι όλοι οι προπονητές έχουν το δικαίωμα να βλέπουν τις αθλήτριες των συλλόγων τους πως προπονούνται και πως βελτιώνονται μέσα από την εθνική ομάδα. Πιθανώς να κάνω κάτι καλό ή κάτι κακό οπότε μπορούμε να το βλέπουμε και να βελτιωνόμαστε όλοι μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Αμποντάνσα στο SDNA: «Η ομάδα έχει μεγάλη θέληση»
EVENTS