MENU

Χρονικά προηγήθηκε ο τελικός των γυναικών όπου είχαμε αλλαγή στην κορυφή της Ευρώπης. Η Βάκιφμπανκ πήρε μια άτυπη εκδίκηση από τον περσυνό τελικό και επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης μετά το 2018. Μπορεί η Κονελιάνο να ήταν κοντά στο σκορ αλλά ουσιαστικά δεν κατάφερε ποτέ να πάρει το πάνω χέρι στο παιχνίδι. Ακόμα και το νικηφόρο τρίτο σετ δεν ήταν ικανό να πείσει ότι οι Ιταλίδες είχαν τη δυνατότητα να κυριαρχήσουν.

Από την άλλη πλευρά, η Βακίφμπανκ του κόουτς Γκουιντέτι είχε εντυπωσιακή συνέπεια και τακτική προσέγγιση. Το δίδυμο Χάακ και Γκιμαράες πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση επιθετικά. Η Βραζιλιάνα Γκιμαράες, μάλιστα, ήταν η πιο ενδεδειγμένη λύση στην υποδοχή αγγίζοντας το 67% και δικαίως αναδείχθηκε MVP του τελικού. Κυρίως, όμως, δύο άλλα στοιχεία έκαναν τη διαφορά. Τα 36 λάθη από πλευράς Κονελιάνο, σε αντίθεση με τα μόλις 18 της Βάκιφμπανκ, αλλά και το μονοδιάστατο παιχνίδι έκριναν εν πολλοίς το παιχνίδι.

Η Εγκόνου, στο τελευταίο παιχνίδι της με την ιταλική ομάδα πριν μεταβεί στην Βακίφ, ήταν ασταμάτητη με 39 πόντους. ταυτόχρονα, όμως, ήταν και απελπιστικά μόνη καθώς έμοιαζε η μοναδική σίγουρη λύση στην επίθεση. Η Βόλοζ αντιμετώπισε πρόβλημα στη δημιουργία και δεν κατάφερε να βάλει στο παιχνίδι τις υπόλοιπες παίκτριες της ομάδας της με ελάχιστα ξεσπάσματα.

Το τελικό 3-1 υπέρ της Βακίφμπανκ ήταν μια απόλυτα λογική επικράτηση σύμφωνα με τη ροή του αγώνα και μια κυριαρχία της τουρκικής ομάδας. Η έλευση της Εγκόνου στη Βακίφ θα δώσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην επόμενη σεζόν ενώ ενδεχόμενη μεταγραφή της Χάακ στην Κονελιάνο θα μας προσφέρει μια άκρως ενδιαφέρουσα σεζόν.

Στον αντρικό τελικό δεν είχαμε αλλαγή στέψης καθώς η ΖΑΚΣΑ έκανε το back to back. Ο πολωνική υπεροχή ήταν ξεκάθαρη αφού η Τρεντίνο άργησε πολύ να μπει στη διεκδίκηση του παιχνιδιού. Η Τρεντίνο δυσκολεύτηκε πολύ να βρει λύσεις από το μπλοκ ενώ ο Μικελιέτο ήταν η μοναδική σημαντική απειλή στα δύο πρώτα σετ. Η ΖΑΚΣΑ είχε σε πολύ καλή μέρα τον Σεμένιουκ που έκανε τη διαφορά.

Οι Πολωνοί είχαν πολύ υπομονή και εκμεταλλεύτηκαν τις κόντρα μπάλες. Τα μεγάλα ράλι πήγαν κατά κύριο λόγο στην πλευρά της ΖΑΚΣΑ και αυτό έφθειρε τους παίκτες της Τρεντίνο. Ο Σλίβκα έκρινε κομβικές φάσεις υπέρ της ΖΑΚΣΑ ενώ το σερβίς των Πολωνών μπορεί να μην έδωσε πολλούς άσσους αλλά ήταν ικανό με τακτικό τρόπο να προβληματίσει την αντίπαλη υποδοχή.

Η Τρεντίνο διεκδίκησε κάτι από το παιχνίδι μόνο στο τρίτο σετ και αυτό γιατί πέρα από το καλό σερβίς έβαλε στο ρεπερτόριό της και το μπλοκ. Τα ντουμπλαρίσματα και η δεύτερες ευκαιρίες έδωσαν τη λύση για τη ΖΑΚΣΑ και το καθαρό μυαλό όταν η μπάλα έκαιγε έκανε τη διαφορά. Το τρίτο σετ ήταν ατελείωτο και χρειάστηκε να φτάσουν στο 30-32 οι δύο ομάδες για να κριθεί το σετ και το παιχνίδι.

Οι δύο αυτοί τελικοί υπενθυμίζουν το πόσο όμορφο είναι αυτό το άθλημα και πόσο θεαματικό μπορεί να γίνει στο υψηλότερο επίπεδο του. Οι Σλοβένοι διοργανωτές μετέτρεψαν το Super Finals σε μια υπέροχη γιορτή από οργανωτικής πλευράς. Άλλωστε είναι μια χώρα που αγαπάει το βόλεϊ. Από τα show στις τελετές έναρξης και απονομής μέχρι τα τάιμ άουτ αλλά και το ενδιάμεσο κομμάτι μεταξύ των δύο τελικών δημιουργήθηκε μια μεγάλη γιορτή. Οι εικόνες αυτές μπορεί να μοιάζουν αρκετά μακριά από τα δικά μας δεδομένα αλλά σίγουρα μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα ώστε να δώσουν και στα μέρη μας κίνητρο ώστε και οι εγχώριες διοργανώσεις μας να γίνουν ακόμα πιο καλοστημένες και απολαυστικές για τον κόσμο.

Μια μεγαλοπρεπής γιορτή του βόλεϊ
EVENTS