MENU

Ακόμα και αν δεν κατακτούσε τον τίτλο της MVP η Ανθούλη θα ήταν και πάλι μία από τις αθλήτριες που ξεχωρίζουν τη φετινή σεζόν. Το δείγμα του ταλέντου και της αξίας της φαίνεται στο γεγονός ότι σε μια χώρα που τα ταλέντα «ωριμάζουν» και παίρνουν ουσιαστικό χρόνο συμμετοχής μετά τα 22 τους ανεξαρτήτως αθλήματος η Ανθούλη και πέρυσι αλλά και φέτος έχει βασικότατο ρόλο. Μάλιστα δεν παίρνει χρόνο συμμετοχής σε μια ομάδα που στερείται στόχων αλλά τόσο στον περσυνό Άρη, που μέχρι τη διακοπή του πρωταθλήματος έκανε πορεία πρωταθλητισμού, όσο και στη φετινή Θέτιδα σηκώνει το βάρος της βασικής διαγώνιας σε μια ομάδα που στοχεύει σε διακρίσεις.

Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Ανθούλη αρκεί να κάνουμε μια απλή σύγκριση. Όλες οι ομάδες που βρίσκονται πάνω από τη Θέτιδα στη βαθμολογία (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρης) και που από το ξεκίνημα της σεζόν είχαν ως απόλυτο στόχο τη διάκριση και την κατάκτηση τίτλων έχουν επιλέξει για την πολύ σημαντική θέση της διαγώνιας ξένες και έμπειρες αθλήτριες. Ουσιαστικά, η μοναδική ομάδα πέραν της Θέτιδας που στο ξεκίνημα της σεζόν επέλεξε να πορευτεί με βασική διαγώνια Ελληνίδα ήταν ο Πανναξιακός με την πολύ έμπειρη Νάσια Λιάγκη.

Για τους φίλους του ποδοσφαίρου θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε την ανάγκη που έχει το ελληνικό γυναικείο βόλεϊ για διαγώνια όπως το ελληνικό ποδόσφαιρο αναζητά απεγνωσμένα ικανούς κεντρικούς επιθετικούς. Η Ανθή Βασιλαντωνάκη είναι μια σπουδαία διαγώνια, με αξιοθαύμαστες ικανότητες και μεγάλη καριέρα. Ωστόσο μετά τη Βασιλαντωνάκη δεν υπήρχε αντάξια διάδοχος. Τα σωματικά προσόντα της Ανθούλη είναι μοναδικά όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά ικανά να την οδηγήσουν στα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης και όχι μόνο. Η δουλειά και η καθοδήγηση είναι απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδό της αλλά αυτό που μέχρι τώρα αποδεικνύεται «κλειδί» είναι τα συνεχή παιχνίδια. Τόσο ο κόουτς Δράμπας όσο και ο κόουτς Ρούσης μπορούν να πιστωθούν το γεγονός ότι εμπιστεύτηκαν τη νεαρή και την «έψησαν» μέσα από παιχνίδια, χωρίς να την φέρνουν από τον πάγκο για λίγες και συγκεκριμένες φάσεις.

Βέβαια δε γίνεται αυτό να συμβαίνει σε κάθε περίπτωση και όλες οι αθλήτριες και οι αθλητές να γίνονται βασικοί από τα 16 τους. Η Ανθούλη κέρδισε τη θέση της όχι μόνο με της σωματικές της αρετές και το ταλέντο της αλλά και με την ουσία και την ωριμότητα που έδειξε. Σε έναν Άρη που δειλά δειλά πέρυσι ανέβαινε και έδειχνε να πατάει γερά στα πόδια του δυσκολεύοντας κάθε αντίπαλο η Μάρθα Ανθούλη έδειχνε μεγάλη σοβαρότητα και πειθαρχία στο παιχνίδι και όχι μόνο καθιερώθηκε αλλά κέρδισε θέση και στην εθνική ομάδα. Φέτος στα 17 της μοιάζει σαν να παίζει μια πενταετία στη μεγάλη κατηγορία και αποτελεί την… αιχμή του δόρατος για την ομάδα των νοτίων προαστίων. Το πιο εντυπωσιακό από όλα, όμως, είναι η σταθερότητα στην απόδοσή της. Σίγουρα δεν είναι άψογη σε όλα τα παιχνίδια αλλά σχεδόν σε όλα η απόδοσή της ήταν τουλάχιστον θετική και σε αρκετά από αυτά ήταν ο καθοριστικός παράγοντας του αγώνα.

Το πιο σημαντικό όλων, βέβαια, ήταν το περιβάλλον της ομάδας. Η Ανθούλη κούμπωσε απόλυτα σε μία ομάδα η οποία ήταν ακριβώς για τα «κυβικά» της, ήταν μια προσθήκη σε ένα σύνολο που είχε ήδη ομοιογένεια και συμπλήρωσε κενό το καλοκαίρι που μας πέρασε και ταυτόχρονα που η πίεση του πρωταθλητισμού δεν ήταν ίδια όπως θα ήταν για παράδειγμα στον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό. Η ομάδα ταίριαξε με την αθλήτρια και η αθλήτρια ταίριαξε με την ομάδα και όλο αυτό αποτυπώθηκε στον αγωνιστικό χώρο τόσο στις εγχώριες διοργανώσεις όσο και στη σύντομη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα πορεία στο Challenge Cup.

Υπάρχουν αρκετές ταλαντούχες νεαρές διαγώνιες όπως η Τσιτσιγιάννη, η Ζιώγα, η Σπανάκη και άλλες αλλά η Ανθούλη έχει την ευτυχή συγκυρία να έχει χώρο και χρόνο στη βασική εξάδα της ομάδας της και αυτό είναι πολύτιμο προνόμιο. Η προσωπική της δουλειά και η ορθή αξιοποίησή της είναι τα δεδομένα που θα μπορέσουν να την οδηγήσουν πολύ ψηλά. Η σύντομη μέχρι τώρα πορεία της δείχνει πως υπάρχουν καλές βάσεις και μεγάλα περιθώρια εξέλιξης. Ο χρόνος θα δείξει εάν η νεαρή αθλήτρια θα καταφέρει να σπάσει τα όρια της και να ξεχωρίσει ή όχι.

Μάρθα Ανθούλη, μια διαγώνια είδος προς εξαφάνιση
EVENTS