MENU

Η εικόνα του πρώτου σετ έδειχνε πως το παιχνίδι θα είναι ένα «ναυάγιο» για τον Ολυμπιακό και ένας θρίαμβος για το Φοίνικα. Ο δρόμος ήταν πολύ μακρύς, όμως, και τα δεδομένα άλλαξαν ξανά και ξανά. Ο Φοίνικας παρουσίασε αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα από το μπλοκ. Η ομάδα του Γιόσκο Μιλενκόσκι είχε μεγάλη δύναμη σε αυτό το κομμάτι και σε μεγάλο βαθμό εκεί κρίθηκε το πρώτο σετ.

Είναι γεγονός πως η μετάβαση του Ζουπάνη από κεντρικό σε διαγώνιο έχει «φρεσκάρει» τον Ολυμπιακό σε αυτή τη θέση. Ο Ζουπάνη ξέρει τη θέση του κεντρικού αλλά ως διαγώνιος μπορεί να δώσει περισσότερα από ότι σαν κεντρικός. Ωστόσο η αδυναμία του Ολυμπιακού στη θέση του κεντρικού παραμένει και αυτό φάνηκε. Όσο το παιχνίδι εξελίσσονταν τόσο πιο δυνατός εμφανίζονταν ο Φοίνικας πάνω στο φιλέ «χαλώντας» επιθέσεις του Ολυμπιακού και κερδίζοντας τις κόντρα μπάλες.

Ο Τζούριτς, ο οποίος έχει ακολουθήσει το ίδιο δρομολόγιο, δηλαδή από διαγώνιος σε κεντρικό, έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια σε αυτή τη θέση. Ως αποτέλεσμα αυτού, η κυριαρχία του Τζούριτς στο φιλέ, είτε στο μπλοκ είτε στον πρώτο χρόνο, ήταν ξεκάθαρη και προβλημάτισε τον Ολυμπιακό. Αυτό ήταν ένα στοιχείο που έδωσε μεγάλη ενέργεια στο Φοίνικα και που άλλαξε τα δεδομένα προβληματίζοντας τον Τζουλιάνι. Ο Ιερεζουέλο εκμεταλλεύτηκε σε μεγάλο βαθμό τους κεντρικούς του παίζοντας αρκετά και με τον Κόστα κάτι που λειτούργησε εποικοδομητικά για την ομάδα της Σύρου ενώ παράλληλα ο πασαδόρος του Φοίνικα μείωσε στο ελάχιστο τις επιθετικές του πρωτοβουλίες και αυτό λειτούργησε θετικά όπως αποδείχθηκε.

Επιπλέον, ο Ζίγκα Στερν έπαιξε καθοριστικό ρόλο από τη θέση του σερβίς. Μάλιστα τα συνεχόμενα τάιμ άουτ του κόουτς του Ολυμπιακού όχι μόνο δεν έβγαλαν τον Στερν από το ρυθμό του αλλά ανάγκασαν τους ερυθρόλευκους σε συνεχείς αλλαγές ώστε να βρεθεί η λύση στην υποδοχή. Ο Σλοβένος είχε γενικότερα καλή παρουσία ακόμα και αν υπέπεσε σε κάποια εύκολα λάθη. Παράλληλα, μεγάλη ήταν η βοήθεια του Τζιουμάκα που ήρθε από τον πάγκο και έδωσε λύσεις στην ομάδα του, στο ντεμπούτο του με τη φανέλα του Φοίνικα.

Ο Ολυμπιακός, από την πλευρά του, βρήκε ενέργεια και πόντους από το κατά διαστήματα καλό του σερβίς, κυρίως με από τον Μιχαΐλοβιτς αλλά και από τον Πέριτς. Όσο καλό και αν είναι το σερβίς βέβαια όταν υπάρχει από την άλλη πλευρά ο Καρασαββίδης αλλά κυρίως ο Φράγκος η υποδοχή βγάζει σιγουριά και ασφάλεια. Ο Ανδρέας Φράγκος έκανε εμφάνιση MVP καθώς έμοιαζε να βρίσκεται παντού στο γήπεδο και να δίνει λύσει σε ότι χρειάζεται η ομάδα του, επιθετικά και αμυντικά. Ο Έλληνας ακραίος, επιπλέον, είναι ένας κόουτς αγωνιστικού χώρου που σε συνεχή βάση καθοδηγεί τους συμπαίκτες του και δίνει συμβολές για κάθε φάση.

Το δεδομένο που κράτησε τους Πειραιώτες ζωντανούς στο δεύτερο και το τέταρτο σετ αλλά και σε μεγάλο μέρος του τάι μπρέικ ήταν η αμυντική λειτουργία. Από εκεί… άντλησαν ενέργεια και έδειξαν σημεία ζωής, ασχέτως αν τελικά αυτό δεν ήταν αρκετό. Ο Τζουλιάνι δεν παράτησε ποτέ το παιχνίδι, έψαξε στον πάγκο του και δοκίμασε παίκτες όπως ο Εφραιμίδης, ο Δαλακούρας αλλά και ο Στιβαχτής. Ο Ανέστης Δαλακούρας ενίσχυσε την αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού και αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι ερυθρόλευκοι στην επίθεση. Ωστόσο το δυνατότερο χαρτί του ήταν σχεδόν αποκλειστικά ο Ζουπάνη με βοήθειες κατά διαστήματα από τον Μιχαΐλοβιτς και αυτό ήταν κάτι που τελικά διάβασε ο Σκοπιανός κόουτς του Φοίνικα.

Από τη μία, ο Φοίνικας σταδιακά ανεβάζει τη δυναμική του και αποδεικνύει πως στο πρώτο μισό της σεζόν αδίκησε τον αυτό του. Από την άλλη, ο Τζουλιάνι προσπαθεί να συμμαζέψει τον Ολυμπιακό και είναι διατεθειμένος να κάνει αλλαγές, να δοκιμάσει παίκτες και να ρισκάρει όσο χρειαστεί. Επειδή ο αγωνιστικός χώρος είναι ο καθρέφτης, όμως, φαίνεται αυτή τη στιγμή πως παρά το χαμένο έδαφος ο Φοίνικας Σύρου βρίσκει σταθερότητα και πως στο υπόλοιπο της σεζόν αλλά και στο δεύτερο γύρο θα διεκδικήσει τις πιθανότητές του. Ο Ολυμπιακός έχει να αντιμετωπίσει πρωτίστως τον κακό του εαυτό και να ανασυνταχτεί και μάλιστα άμεσα καθώς με αυτό το παιχνίδι έχασε ακόμα περισσότερο έδαφος σε σχέση με τους φορμαρισμένους Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ.

Ο εγωισμός του Φοίνικα και ο πεισματάρης Ολυμπιακός
EVENTS