MENU

Η πρόκριση στο Final 4 του κυπέλλου στις Σέρρες το 2019 ήταν μια τελείως διαφορετική ιστορία για την ΑΕΚ. Οι κιτρινόμαυρες τότε, όντας ομάδα Pre League, έχοντας αποκλείσει τον Παναθηναϊκό που επίσης έπαιζε στην Pre League είχε φτάσει στον ημιτελικό του κυπέλλου με στόχο να κρατήσει το κύρος και το όνομα της ομάδας ψηλά. Φυσικά ήταν δύσκολο για την ομάδα του Μανώλη Αποστολογιωργάκη τότε να τα βάλει με τον πολύ ισχυρό Ολυμπιακό.

Η φετινή ΑΕΚ δεν έχει καμία σχέση με εκείνη την ομάδα καθώς βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Μέσα σε λίγες μέρες η κιτρινόμαυρες νίκησαν δύο φορές τον ΠΑΟΚ, τον οποίο είχαν κερδίσει και στον πρώτο γύρο, έναν ΠΑΟΚ που φτιάχτηκε για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα άσχετα με το πως εξελίχθηκε η σεζόν. Και αν η πρώτη νίκη ήρθε πριν τον ερχομό των αδερφών Λι και η δεύτερη νίκη ήρθε με τον ΠΑΟΚ να έχει νέο προπονητή ο οποίος δοκίμαζε σχήματα και αθλήτριες η νίκη στο παιχνίδι του κυπέλλου επιβεβαίωσε ότι η ΑΕΚ είναι πιο ποιοτική, πιο γεμάτη και με πιο ξεκάθαρο πλάνο.

Ωστόσο στο χθεσινό παιχνίδι ο ΠΑΟΚ «ανάγκασε» την ΑΕΚ να ανεβάσει το επίπεδό της και να δείξει ακόμα καλύτερα στοιχεία. Ο Κώστας Αρσενιάδης έχει στα χέρια του ένα σύνολο πολύ αξιόλογων αθλητριών κάτι που, όμως, δεν αξιοποιείται πάντα. Το γεγονός ότι η Μπράουν δυναμώνει το μπλοκ, η Κοσμά και η Λίντσεϊ κρατάνε την υποδοχή και συμπληρώνουν την επίθεση και το ότι η Τέρελ κυριαρχεί στο επιθετικό κομμάτι είναι θετικό από τη μία αλλά από την άλλη τείνει να γίνει προβλέψιμο. Είναι δύσκολο να βγάλουμε συμπεράσματα από μια ομάδα που είχε πολλές απουσίες σε όλη τη διάρκεια της μέχρι τώρα χρονιάς ωστόσο είναι φανερό σε πολλές περιπτώσεις πως όταν η ΑΕΚ δεν έφτασε σε νίκες αυτό έγινε γιατί ήταν μονοδιάστατη.

Ο Αρσενιάδης αξίζει να πιστωθεί την αρκετά θετική πορεία της ομάδας μέχρι τώρα και το γεγονός ότι επιπλέον έχει κρατήσει τη διάθεση και το πάθος των αθλητριών του υψηλά. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, όπως για παράδειγμα στο παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό αλλά και τη Θέτιδα, έλλειψαν οι μεγάλες αποφάσεις και το… ανακάτεμα της τράπουλας. Στο παιχνίδι του κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ κομβικό ρόλο έπαιξαν αθλήτριες που ήρθαν από τον πάγκο όπως η Καββαδία και η Διώτη. Σε κρίσμιμες στιγμές όταν τα πάντα μπλοκάρουν το καθαρό μυαλό και η ποιότητα του πάγκου μπορούν να αλλάξουν τη ροή του αγώνα και αυτό είναι το «κλειδί» που χρειάζεται η ΑΕΚ για το βήμα παραπάνω.

Είναι πολυτέλεια για μια ομάδα να βάζει βασική την Τσόχατζη όταν απουσιάζει η Βεργίδου, να παίζει μια δύο λίμπερο (Γεωργιάδου και Μπελιά) που ξέρουν καλά τα δεδομένα της Volley League αλλά και να έχει ποικιλία στις ακραίες και τις κεντρικές. Η Μπράουν βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση φέτος με αποτέλεσμα το δίλημμα του Αρσενιάδη να είναι Γκουτιμένκο ή Καββαδία. Προφανώς και ο συνδυασμός τους, όσο αυτό είναι εφικτό, είναι ιδανικός καθώς προσφέρουν διαφορετικά στοιχεία. Η Γκουτιμένκο έχει τον πρώτο λόγο μέχρι στιγμής αλλά στο χθεσινό παιχνίδι η Καββαδία ήταν αυτή που στο κρίσιμο πέμπτο σετ έδωσε τις λύσεις γιατί ξέρει από τέτοια παιχνίδια, έχει μεγάλη δυναμική και κυρίως έχει καθαρό μυαλό και ευφυΐα. Την ώρα που η Γκουτιμένκο μπλοκάρει, κάτι που είναι λογικό και συμβαίνει σε όλες τις αθλήτριες και τους αθλητές, η Καββαδία μπορεί να… ξεμπουκώσει τη μπροστά ζώνη και αυτό λείπει από την ΑΕΚ.

Παρομοίως, η βοήθειες της Διώτη σε πολλαπλά επίπεδα όπως το μπλοκ, η υποδοχή αλλά και η επίθεση είναι ένα πολύτιμο στοιχείο για τον Κώστα Αρσενιάδη. Η Ελληνίδα διεθνής έχει την ποιότητα που απαιτείται για να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα και σαφώς να πάρει πιο ενεργό ρόλο και πρωτοβουλίες. Βέβαια, δεν είναι εύκολη η συνύπαρξη πολλών καλών παικτριών αλλά η έλλειψη ροτέισον και ευκαιριών μπορεί καταρχάς να χαλάσει την ψυχολογία του πάγκου και επιπλέον να περιορίσει τις λύσεις σε κάθε αγώνα που μπορεί να στραβώσει. Επιπλέον υπάρχει και ο παράγοντας κούραση καθώς με κλειστό ροτέισον είναι δύσκολο να αντέξει η ομάδα όλη τη χρονιά.

Η ΑΕΚ έχει ανοδική πορεία και ταυτόχρονα καλή ψυχολογία κάτι που επιτρέπει δικαίως παίκτριες και κόουτς να ονειρεύονται το κάτι παραπάνω. Ο αγώνας με τον ΠΑΟΚ ήταν ένα καλό μάθημα, το οποίο στο τέλος της μέρας δεν κόστισε, πως η ομάδα έχει βάθος πάγκου και το χρειάζεται. Ούτως ή άλλως υπάρχουν αγώνες στο πρωτάθλημα που επιτρέπουν ένα παραπάνω ρίσκο καθώς η δυναμική της ΑΕΚ με ομάδες από τη μέση και κάτω του βαθμολογικού πίνακα θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες ακόμα και με τον Κώστα Αρσενιάδη να κάνει ροτέισον.

Ο Αρσενιάδης και το βάθος του πάγκου