MENU

Στους δρόμου τα μισά μπορούμε να πούμε πως το φετινό πρωτάθλημα είναι σαφώς πιο ανταγωνιστικό από τα προηγούμενα και πως το θέαμα είναι ιδιαίτερα αξιόλογο. Η αρχική αστάθεια του ΠΑΟΚ σύντομα αποκαταστάθηκε ενώ αντίθετα ο Ολυμπιακός «έχασε το δρόμο του» και πλέον ψάχνει τον τρόπο να ξαναβρεί ρυθμό. Η ψυχρή αλήθεια είναι πως η διαφορά του πρωτοπόρου Παναθηναϊκού με τον δεύτερο Ολυμπιακό είναι η ελάχιστη, ένας βαθμός, και επίσης ένα βαθμό απέχει ο Ολυμπιακός από τον τρίτο ΠΑΟΚ. Βέβαια, με ανακατατάξεις στο ρόστερ και χωρίς να έχει αποκτηθεί προπονητής κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή.

Αντίθετα, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ είναι ιδιαίτερα πειστικοί και όσο περνάει ο καιρός μειώνουν τις αδυναμίες τους και βελτιώνονται όλο και περισσότερο. Παρότι έχει μείνει αρκετά πίσω αποτελεί ερωτηματικό και η πορεία του Φοίνικα Σύρου. Η ήττα στη Θεσσαλονίκη πήγε πίσω την ομάδα μετά από σημάδια βελτίωσης από τον ερχομό του Μιλενκόσκι αλλά μετά από ένα μέτριο ξεκίνημα μόνο προς τα πάνω μπορεί να πάει η ομάδα της Σύρου. Η προσθήκη του Τζιουμάκα είναι πολύ καλή κίνηση αλλά ο Έλληνας διαγώνιος προορίζεται για backup του Μιχάλοβιτς, ο οποίος είναι από τους παίκτες που έχουν θετικό πρόσημο μέχρι στιγμής. Ωστόσο, ο Τζιουμάκας στην καλή του μέρα μπορεί να είναι μια πολύ καλή λύση ως διαγώνιος και επίσης να πιέσει από το σερβίς. Όπως και να ‘χει ήταν μια μεταγραφή χωρίς μεγάλο ρίσκο που μόνο καλό μπορεί να κάνει στο Φοίνικα.

Τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο ΠΑΟΚ έχουν ένα κοινό στοιχείο που τους δίνει σταθερότητα, οι πασαδόροι τους. Και αν ο Άξελ Γιάκοπσεν μας ήταν λίγο πολύ γνωστός αφού διανύει την τέταρτη σεζόν του στα πράσινα, ο Ουόλς αποδεικνύει στην πράξη ότι ήταν μια πολύ καλή επιλογή για το δικέφαλο. Τόσο ο Γιάκοπσεν όσο και ο Ουόλς έχουν πολλαπλή συνεισφορά στο παιχνίδι των ομάδων τους αφού όχι μόνο είναι καλοί στο μοίρασμα αλλά ανεβάζουν τις ομάδες τους με το μπλοκ, την ενέργεια και το τελείωμα των φάσεων.

Ένα πολύ εντυπωσιακό ποσοστό, επίσης, είναι τα μπλοκ. Η λίστα με του καλύτερους μπλοκέρ μέχρι τώρα στη σεζόν δείχνει πως στις 7 πρώτες θέσεις υπάρχουν μόνο παίκτες του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού. Πετρέας, Ντερ Ντρις, Ραγκέλ, Μπράουν, Ουόλς, Ούντρις και Στάλεκαρ είναι αυτοί που κυριαρχούν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Όχι μόνο οι κεντρικοί των δύο ομάδων κάνουν πολύ καλή δουλειά στο μπλοκ δίνοντας τεράστια βοήθεια στην άμυνα αλλά και οι υπόλοιποι συμπαίκτες τους βοηθούν σε αυτό. Οι κεντρικοί είναι αυτοί που σε μεγάλο βαθμό έχουν ανεβάσει την ποιότητα των ομάδων αυτών. Ακόμα και αν ο Στάλεκαρ δεν έχει αποδείξει τα αναμενόμενα ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος βλέπει τον Ραγκέλ να διανύει πολύ καλή σεζόν και να έχει απόλυτη χημεία με τον πασαδόρο του. Από την άλλη, ο Γιάννης Καλμαζίδης βλέπει και τους δύο κεντρικούς του να αποδίδουν πολύ καλά καθώς ήταν δύο δοκιμασμένες λύσεις. Τόσο ο πολύ έμπειρος Πετρέας όσο και ο Μπράουν ήταν δύο από τους βασικούς πυλώνες στους οποίους ήθελε να βασιστεί ο Καλμαζίδης και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η ομάδα του έχει πολύ καλή απόδοση.

Τέλος, τίποτα από αυτά δε θα αξιοποιούνταν χωρίς τους παίκτες κλειδιά. Ο ΠΑΟΚ έχει την ευτυχία να έχει στο ρόστερ του τον Ράφα Κουμεντάκη ο οποίος βρίσκεται στην πιο ώριμη και παραγωγική περίοδο της καριέρας του. Ο Έλληνας ακραίος είναι απόλυτα υγιής και αυτό τον οδηγεί σε εξαιρετικές εμφανίσεις τη φετινή σεζόν. Με κομβικό ρόλο και ποικιλία στο παιχνίδι του δίνει βοήθειες τόσο στην υποδοχή όσο και στην επίθεση ενώ παράλληλα γεμίζει ενέργεια την ομάδα του. Περίπου το ίδιο συμβαίνει και στο Παναθηναϊκό με τον Χαράλαμπο Ανδρεόπουλο. Μπορεί να υπάρχουν δύο πολύ αξιόλογοι ακραίοι δίπλα του όπως ο Πρωτοψάλτης και ο Ράπτης ωστόσο ο Ανδρεόπουλος JR όσο περνάει ο καιρός τόσο καλύτερος γίνεται και τόσο πιο σημαντικός για την ομάδα του. Ο Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος έχει την πολυτέλεια να μην έχει την ίδια πίεση με τους πιο έμπειρους και πρωτοκλασάτους συμπαίκτες του και πατάει αγωνιστικό χώρο για να κάνει όλη τη… βρώμικη δουλειά. Όσο καλύτερα τα πηγαίνει στην υποδοχή και την άμυνα τόσο περισσότερο ανεβαίνει επιθετικά ενώ με το καλό του σερβίς σαν μπόνους είναι ο παράγοντας Χ που ενισχύει το φετινό Παναθηναϊκό.

Ένα πρωτάθλημα σαν και αυτό θα κριθεί στις λεπτομέρειες και είναι κρίμα να μην υπάρχουν πλέι οφ ώστε να δούμε γεμάτες σειρές με ημιτελικούς και τελικούς. Η ευρωπαϊκή συνέχεια θα είναι ένας επιπλέον παράγοντας που ίσως παίξει το ρόλο του είτε ανεβάζοντας την ψυχολογία είτε προσθέτοντας κόπωση. Παρόλα αυτά Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ μοιάζουν λίγο πιο έτοιμοι από τους υπόλοιπους ώστε να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα μέχρι το τέλος.

Μια «μάχη» ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ
EVENTS