MENU

Είναι από τους παίκτες που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομα του με έναν σύλλογο και με τις επιτυχίες. Ήταν μέλος των καλύτερων συνόλων των «κυανόλευκων», με συμμετοχές σε Ελλάδα και Ευρώπη, γνωρίζοντας την αποθέωση. Αποτελεί αυτό που λέμε παίκτη-σημαία της ομάδας και σήμερα (29/11) που ο Ηρακλής συμπληρώνει τα 113 χρόνια ζωής και σε έναν νέο ρόλο στο «Γηραιό», μιλά στο SDNA για τις αξέχαστες στιγμές που έζησε με την «κυανόλευκη» φανέλα, τι το ξεχωριστό έχει ο σύλλογος, αλλά και για το νέο ξεκίνημα του τμήματος βόλεϊ.

Ο Αντρέι Κράβαρικ αγωνίστηκε σε VKP Μπρατισλάβας, ΠΑΟΚ, Εθνικό Αλεξανδρούπολης, Ηρακλή, Άρη και Μοντικιάρι. Τα περισσότερα χρόνια της αθλητικής του πορείας, τα πέρασε στον Ηρακλή -15 σε σύνολο (συν ένα και ως προπονητής αφότου σταμάτησε)- έζησε μεγάλες στιγμές με την κατάκτηση πέντε πρωταθλημάτων, έξι Κυπέλλων και συμμετείχε και σε πέντε final Four στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ είπε «αντίο» στο βόλεϊ, φορώντας τα «κυανόλευκα».

 Η χρονιά που διανύουμε τον βρίσκει στην αγαπημένη του ομάδα, σε ένα διαφορετικό ρόλο, καθώς ηγείται της προσπάθειας για αναγέννηση των τμημάτων βόλεϊ ανδρών και γυναικών του συλλόγου, την ώρα που και ο Ερασιτέχνης μοιάζει να αναγεννάται καθώς αποτίναξε τα χρέη από πάνω του.

«Ξαναγύρισα σε αυτό το σύλλογο με μία πολύ μεγάλη πρόκληση».

«Χαίρομαι που σε αυτή τη γιορτή βρίσκομαι στο σύλλογο με μία προσπάθεια που ξεκίνησε από το καλοκαίρι, όχι με πολύ καλά νέα, καθώς ο Ηρακλής αποφάσισε να ξεκινήσει από τις τελευταίες κατηγορίες και έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο έργο. Εύχομαι όμως, όπως τώρα γιορτάζει ο σύλλογος, όταν θα τελειώνει η αγωνιστική χρονιά, που θα τελειώσει το πρωτάθλημα, να γιορτάζουμε τις ανόδους των ομάδων ανδρών και γυναικών. Η προσπάθεια είχε ήδη ξεκινήσει πριν μου γίνει η πρόταση. Θέλουμε πολύ να συνεχίσει ο Ηρακλής στην ανώτερη κατηγορία, αλλά δυστυχώς με την κατάσταση που υπήρχε στο σύλλογο δε θα αντέχαμε οικονομικά κι έτσι αποφασίστηκε να ξεκινήσει το τμήμα από το μηδέν.

Όλη την καριέρα μου την έκανα στον Ηρακλή και χαίρομαι που ξαναγύρισα σε αυτό το σύλλογο με μία πολύ μεγάλη πρόκληση. Θα ήθελα πολύ να ξαναφτάσουμε στην ανώτερη κατηγορία. Αρχίσαμε έτσι να δουλεύουμε από τον Μάιο, ξεκινώντας πρώτα από τα αναπτυξιακά τμήματα, γιατί χωρίς τα παιδιά δεν θα υπάρχει μέλλον. Δίνουμε προσοχή στα παιδιά. Είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά μας λείπουν να κάνουμε κάποιες μεταγραφές αθλητών που ήταν στον προηγούμενο σύλλογο. Αυτό θα γίνει σύντομα και πρέπει να πετύχουμε αυτή την ανάπτυξη. Είναι το πρώτο και το βασικό πράγμα και το δεύτερο είναι ότι χωρίς οικονομική στήριξη δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα σωματείο και να έχει και επιτυχίες αυτό το πλάνο που έχουμε σχεδιάσει εμείς.

Αυτό που πρέπει να φτιαχτεί στον Ηρακλή είναι η οικονομική κατάσταση και να βρούμε χορηγούς. Να στηρίζει ο κόσμος την ομάδα, γιατί χωρίς καλά οικονομικά δεν μπορείς να κάνεις πρωταθλητισμό».

 

Η πρόταση για να αναλάβει την αναδιοργάνωση των τμημάτων, του έγινε πριν λίγους μήνες, κάτι που του προκάλεσε χαρά καθώς ήθελε να είναι μέλος αυτής της ομάδας. Ο νέος Ηρακλής που δημιουργήθηκε είναι κράμα έμπειρων και νέων παικτών που ξεκίνησε από τη Β’ Εθνική με στόχο να φτάσει στη μεγάλη κατηγορία υγιής.

«Ήταν μια σκέψη των προπονητών και στο τμήμα ανδρών και στο τμήμα γυναικών, ότι αν θέλουμε να πετύχουμε θέλουμε εμπειρία από παίκτες που έχουν το επίπεδο να κάνουν νίκες και να ανεβάσουν την ομάδα στη μεγάλη κατηγορία. Αν ανέβει η ομάδα, πρέπει να είναι έτοιμη για τη μεγάλη κατηγορία.

Είχα μείνει και μία χρονιά ως προπονητής στον Ηρακλή, αλλά ήταν δύσκολη χρονιά, καθώς σωθήκαμε τότε μεν, αλλά πέσαμε διοικητικά. Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα ήθελα πάντα να έχω ένα μέρος σε αυτή την ομάδα. Είναι αξέχαστα όσα έχουμε κάνει. Είμαι χαρούμενος που ήρθε αυτή η πρόταση, υπάρχει πολύ καλό κλίμα στις σχέσεις των παραγόντων και του προπονητικού  τιμ και γι’ αυτό πιστεύω ότι η ομάδα θα λειτουργήσει καλά, αλλά θέλει πάρα πολύ υπομονή από όλους μας και από τον κόσμο. Είμαστε τώρα στην τελευταία κατηγορία και θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά».

«Να σκεφτόμαστε θετικά και να βλέπουμε προς το μέλλον».

Ο Αντρέι Κράβαρικ παραμένει μέλος της ομοσπονδίας βόλεϊ της Σλοβακίας και όπως λέει ακόμη στην Ευρώπη ρωτούν για τον Ηρακλή.

«Μόνο χαρές έχω πάρει από τον Ηρακλή, αν και υπήρξαν πράγματα που μας πλήγωσαν καθώς είχαμε τόσες ευκαιρίες για να πάρουμε έναν ευρωπαϊκό τίτλο και δεν το πήραμε. Οι πληγές αυτές όμως δεν είναι τόσο άσχημες, ούτε πολλές, οι περισσότερες είναι χαρές για το σύλλογο, τους παίκτες, τον κόσμο, για όλη την Ελλάδα, γιατί παρουσιάσαμε έργο όχι μόνο εδώ, αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Έχει φτιάξει όνομα η ομάδα στην Ευρώπη αν και τώρα είμαστε εκεί που είμαστε.  Είμαι ακόμη μέλος της ομοσπονδίας της Σλοβακίας και βρίσκομαι σε διεθνείς διοργανώσεις και μιλάω με παράγοντες και όλοι με ρωτούν πότε θα παίξει ξανά ο Ηρακλής σε αυτό το επίπεδο και εγώ λέω αργά η γρήγορα θα φτάσει εκεί που ήταν.

Ελπίζω ότι αυτές οι μεγάλες χαρές θα συνεχίσουν. Πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά και να βλέπουμε προς το μέλλον  για τα καλύτερα πράγματα και αν τα κυνηγάς η τύχη θα είναι κοντά σου».

«Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη μας περίμενε 3.000 κόσμος»

Ο Αντρέι Κράβαρικ μέτρησε πολλές επιτυχίες και χαρές στον Ηρακλή, ξεχωρίζει όμως τρεις ιδιαίτερες στιγμές…

«Η πρώτη ήταν το πρώτο πρωτάθλημα για τον Ηρακλή στην ιστορία του, που έχουμε κερδίσει τον Ολυμπιακό 3-2 στα παιχνίδια και γυρίζοντας πίσω στη Θεσσαλονίκη, μας περίμενε 3.000 κόσμος στο αεροδρόμιο. Όλα αυτά είναι αξέχαστα και ήταν κάτι που θα ευχόμουν να το ζήσει κάθε αθλητής.

Δεύτερη είναι το 2007 που είχαμε φτιάξει μια μέτρια ομάδα μεν στο πρωτάθλημα αλλά έκανε το «μπαμ» απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό με Βραζιλιάνους, είχε σπάσει και την έδρα του όπως και του Ολυμπιακού και τελικά πήρε το πρωτάθλημα και αυτό είναι αξέχαστο!

Τρίτον είναι το ότι φέραμε και τον κόσμο στο γήπεδο. Ήταν συνεχώς κοντά μας και στα πρωταθλήματα και στην Ευρώπη, ήταν φανταστικά. Ο Ηρακλής τότε που ήταν ψηλά ήταν μια πραγματική οικογένεια και ό,τι προβλήματα βρίσκονταν μπροστά δεν τα άφηναν να πάνε στην τύχη τους. Και τώρα βέβαια. Πραγματικά ό,τι μικρό προβληματάκι υπάρχει, πάντα βρίσκουμε τους ανθρώπους που προσπαθούν να δώσουν λύση.  Είμαι χαρούμενος καθώς είτε οι παράγοντες είτε οι φίλοι του Ηρακλή δεν μας αφήνουν να πνιγόμαστε στα προβλήματα, είναι όλοι κοντά μας».

Τι ήταν όμως αυτό που έκανε τον Ηρακλή εκείνης της εποχής, για δέκα και περισσότερα χρόνια να έχει επιτυχίες (ο πρώτος τίτλος ήρθε το 2000) και παράλληλα και διάρκεια;

«Ήταν εποχές που ήταν διαφορετικά τα πράγματα και στον Ηρακλή και στον αθλητισμό. Τα οικονομικά και οι ακαδημίες ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, είχαμε χορηγούς που μπορούσαν να στηρίξουν την ομάδα και να έρθουν οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου. Αυτό ήταν ένα φαινόμενο. Μας έδινε λύσεις για να κάνουμε πρωταθλητισμό, όπως και κάναμε. Να χτυπάμε και την πρώτη θέση στην Ελλάδα και Τσάμπιονς Λιγκ σε υψηλό επίπεδο».

Ο Ηρακλής έχει τα γενέθλια του και σβήνει 113 κεράκια, με τον Αντρέι Κράβαρικ να εύχεται σε ένα σύλλογο που έχει τεράστια ιστορία, αλλά παράλληλα έχει περάσει και πολλά… υγεία.

«Πρώτα από όλα να μείνει ο Ηρακλής υγιής από όλες τις πλευρές και όλα τα πλάνα που έχουμε βάλει σε όλα τα αθλήματα να πραγματοποιηθούν».

Κράβαρικ στο SDNA: «Μόνο χαρές έχω πάρει στον Ηρακλή, είναι αξέχαστα όσα έχουμε κάνει»
EVENTS