MENU
Χρόνος ανάγνωσης 7’

Ο αρχιτέκτονας των ακαδημιών βόλεϊ του Παναθηναϊκού στο SDNA: «Βγάζουμε παίκτες-πρωταθλητές!»

0

Ο Δημήτρης Μαρκάκης δεν είναι απλά ένας προπονητής της ακαδημίας του Παναθηναϊκού. Δεν είναι ένας άνθρωπος που κάνει μονάχα αυτό που πρέπει και σταματάει. Είναι ο πραγματικός αρχιτέκτονας των ακαδημιών του τριφυλλιού. Είναι ο άνθρωπος που ήρθε πριν από 7 χρόνια στο τριφύλλι και όπως αποκαλύπτει στο SDNA δεν είχε... γήπεδο να κάνει προπόνηση και αναγκαζόταν να κάνει σε ανοιχτά γήπεδα ακόμα και με βροχές.

Μπορεί να μην είναι στο προσκήνιο, αλλά όλοι στον Παναθηναϊκό γνωρίζουν ότι έχει μερίδιο σε όλες τις επιτυχίες του συλλόγου. Από τα δύο πρωταθλήματα στους Εφήβους μέχρι και την κατάκτηση των δύο τίτλων στους Άνδρες.

Ο Δημήτρης Μαρκάκης μιλάει στο SDNA και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από όλη αυτή την πορεία στον Παναθηναϊκό ενώ τονίζει ότι τα καλύτερα έρχονται.

Επιπλέον αποκαλύπτει και την είδηση ότι ο 17χρονος Άγγελος Μάρκου θα είναι ο δεύτερος διαγώνιος της πρώτης ομάδας τη νέας σεζόν.

Όλα στη συνέντευξη που ακολουθεί:

Πως αισθάνεστε για αυτή την επιτυχία;

«Είναι ο δεύτερος συνεχόμενος τίτλος. Από την αρχή της χρονιάς προετοιμαστήκαμε με σκοπό να φτάσουμε στους τελικούς και αν ήταν εφικτό να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, πράγμα που έγινε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που πετύχαμε τον στόχο μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι φτάσαμε υγιείς ως εδώ, αν σκεφτεί κανείς την όλη κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο τον τελευταίο καιρό λόγω της πανδημίας. Επίσης μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός κατέκτησε και τα τρία κύπελλα που διεξήχθησαν φέτος στο βόλεϊ».

Φοβόσασταν ότι θα επηρεάσει τους παίκτες σας το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός ήταν φαβορί;

«Όλοι μας θεωρούσαν το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο η αλήθεια είναι. Εμείς όμως ήμασταν συγκρατημένοι και βλέπαμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Όλες οι ομάδες έχουν αξιόλογα παιδιά. Ταλέντα στις ηλικίες τους. Οπότε ήθελε ιδιαίτερη προσοχή. Το αν φτάνεις πιο εύκολα στο αποτέλεσμα απ΄ ότι περιμένεις, είναι απόρροια της πίεσης που βάλαμε στον αντίπαλο. Χρησιμοποιήσαμε όλα τα δυνατά μας όπλα: Το σέρβις, την επίθεση και το μπλοκ. Οπότε αν δεν αφήσεις περιθώρια να αντιδράσει ο αντίπαλος κερδίζεις πιο εύκολα».

Έχουμε δει από φέτος ότι στην ανδρική ομάδα συμμετείχαν αρκετά παιδιά από τις ακαδημίες. Θα ήθελα να μου πείτε για τη γενικότερη δουλειά που κάνετε όλα αυτά τα χρόνια στις ακαδημίες.

«Έχουμε ξεκινήσει αυτή τη δουλειά, αυτό το στυλ της προπόνησης που κάνουμε τα τελευταία 7 χρόνια που είμαι εγώ στην ομάδα. Όταν ξεκίνησα στον Παναθηναϊκό βρήκα 6-7 παιδιά. Χρόνο με το χρόνο και βήμα – βήμα προσπαθήσαμε να προχωρήσουμε όλο αυτό το πρότζεκτ. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτού τα είδατε πέρυσι και φέτος, με τις κατακτήσεις των πρωταθλημάτων Ελλάδος. Δεν είναι εύκολο όλο αυτό. Ειδικά τα αγόρια είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς δεν ασχολείται πολύς κόσμος με το βόλεϊ ανδρών. Γνωρίζουμε ότι πολλά αγόρια πηγαίνουν στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, οπότε έχουμε πολύ μικρό αριθμό παικτών για να αξιολογήσουμε, να προπονήσουμε και κατ΄επέκταση να... ανεβάσουμε στην πρώτη ομάδα. Ο Χαράλαμπος είναι ένα παιδί που είναι τα τελευταία 7 χρόνια στον Παναθηναϊκό, όπως είναι και ο Παλαιολόγος που ξεκίνησε την καριέρα του με την ομάδα. Όλοι οι υπόλοιποι ενσωματώνονταν χρονιά με τη χρονιά. Το τμήμα στελεχωνόταν συνεχώς με καλούς παίκτες από τις γύρω γύρω ομάδες και μετά από 3-4 χρόνια όλη αυτή η προσπάθεια δικαιώθηκε καθώς πανηγύρισαν δύο πρωταθλήματα Ελλάδος. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους, γιατί αποδεικνύεται ότι όλη αυτή η δουλειά αποδίδει».

Όταν ξεκινήσατε όλη αυτή την προσπάθεια από το μηδέν πιστεύατε ότι ο Παναθηναϊκός θα φτάσει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να βγάζει παίκτες – πρωταθλητές;

«Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε να βγάλουμε παίκτες-πρωταθλητές, αλλά μόνο εύκολο δεν είναι αυτό, όπως είπα και πριν. Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι έρχονται παιδιά στην ομάδα, καθώς φαίνεται ότι όλοι θέλουν να μπουν στην ανδρική ομάδα του Παναθηναϊκού. Η ανδρική ομάδα λοιπόν μπορεί να στελεχωθεί από παίκτες των ακαδημιών. Δηλαδή τα παιδιά να αποτελέσουν στην αρχή μια εναλλακτική λύση και στη συνέχεια να έχουν και βασικό ρόλο. Όπως συμβαίνει με τους Ανδρεόπουλο και Ράπτη. Όπως γίνεται με τον Ρουσόπουλο, που είναι ο δεύτερος πασαδόρος.Όπως ήταν ο Παλαιολόγος ο δεύτερος διαγώνιος. Δεν είναι εύκολο. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετά παιδιά, τα οποία προσπαθούν να το πετύχουν αυτό. Το δύσκολο είναι να επιλέξουμε ποια παιδιά θα... προωθήσουμε και ποια όχι».

Τι δυσκολίες συναντήσατε στην πραγματοποίηση του έργου σας αυτού;

«Η πιο μεγάλη δυσκολία αφορούσε τη διαθεσιμότητα των γηπέδων. Ξέρουμε ότι στο βόλεϊ δεν σου δίνει κάποιος εύκολα ελεύθερη ώρα σε γήπεδο να προπονηθείς, καθώς ας μην κρυβόμαστε το μπάσκετ είναι το υπ΄ αριθμών 1 άθλημα στον Παναθηναϊκό, το οποίο έχει και τις περισσότερες ώρες. Εμείς ξεκινήσαμε λοιπόν να κάνουμε προπονήσεις ακόμα και σε ανοιχτά γήπεδα μέχρι να φτάσουμε σε ένα σημείο να εξασφαλίσουμε ώρες στο κλειστό της Λεωφόρου. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο στην αρχή να κρατήσεις 10 παιδιά και η μία ή οι δύο προπονήσεις να είναι σε ανοιχτό γήπεδο. Ειδικά το χειμώνα ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Με κρύο, με βροχή ακόμα και με προπονήσεις που δεν γίνονταν επειδή έβρεχε πολύ. Με τον φόβο πάντα να μην χτυπήσει κάποιος αθλητής. Φτάσαμε σε ένα σημείο μετά από τρία χρόνια να εξασφαλίσουμε 3-4 φορές την εβδομάδα προπόνηση, γεγονός που έδινε στα παιδιά και το κίνητρο να συνεχίσουν το άθλημα που διαλέξαν».

Ποιο ήταν το μυστικό για να κρατήσετε τα παιδιά στην ομάδα, κάτω από τις δύσκολες αυτές συνθήκες των πρώτων χρόνων;

«Δεν είναι κάποιο μυστικό. Είναι καθαρά η σχέση που έχουμε αποκτήσει με τα παιδιά και τα παιδιά με εμάς. Το γεγονός ότι ο προπονητής είναι πρώτος στο γήπεδο ακόμα κι όταν βρέχει αποτελεί ένα κίνητρο για το παιδί, για να έρθει στο γήπεδο ακόμα και αν βρέχει, ακόμα και αν έχει κρύο, ακόμα και αν στερείται μια βόλτα με τους φίλους του, με σκοπό να πετύχει το στόχο του».

Πίσω από τη φουρνιά αυτή λέγεται ότι έρχεται μια καλύτερη φουρνιά παικτών. Θεωρείται ότι θα μπορούσε να στελεχώσει ακόμα περισσότερα την πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού;

«Όντως έχουμε μια φουρνιά 7-8 παιδιών που έρχονται να στελεχώσουν το παιδικό και το εφηβικό τμήμα. Είναι παιδιά που αγωνίζονται στις εθνικές ομάδες. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουν παιδιά αυτών των ηλικιών τον Παναθηναϊκό για να συνεχίσουν την καριέρα τους. Εμείς πρέπει να είμαστε εκεί, να υποδεχτούμε αυτά τα παιδιά, να δουλέψουμε και να στελεχώσουμε όσο δυνατόν περισσότερο την αντρική ομάδα. Αυτός είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε και να συνεχίσουμε να ποντάρουμε εκεί».

Θα ήθελα να μου πείτε δύο λόγια για τη συνεργασία με τον Δημήτρη Ανδρεόπουλο

«Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μια συνεργασία με τον κόουτς Ανδρεόπουλο. Είναι και αυτός της ίδιας φιλοσοφίας. Είναι πάντα δίπλα μας και όποτε μπορεί βοηθάει στις προπονήσεις. Αγαπάει αυτό που κάνει και θέλει να δουλέψει με παιδιά αυτών των ηλικιών, προκειμένου να στελεχώσουν μετά την ανδρική ομάδα».

Στην προετοιμασία του Παναθηναϊκού συμμετέχει ο 17χρονος διαγώνιος Μάρκου, ο οποίος ακούγεται ότι είναι πολύ ταλαντούχος. Τι έχετε να πείτε για το παιδί αυτό;

«Ο Μάρκου είναι ένα παιδί που θέλουμε να προωθήσουμε στην πρώτη ομάδα. Φέτος θα είναι ο δεύτερος διαγώνιος στην ανδρική ομάδα. Είναι ένα δυνατό παιδί. Έχει όλα τα προσόντα και νομίζω ότι είναι στην καλύτερη φάση της καριέρας του αυτή τη στιγμή για να βρεθεί στην ανδρική ομάδα. Είναι ένα παιδί που έχει έρθει από τη Σάμο και η χρονιά που μας πέρασε ήταν η πρώτη του χρονιά σε υψηλό επίπεδο. Από την άλλη πέρυσι έπαιζε στην ομάδα ο Παλαιολόγος στη θέση αυτή, τον οποίο φυσικά και θέλαμε στην ομάδα, αλλά επέλεξε να πάει κάπου με σκοπό να αγωνίζεται ως βασικός. Τα παιδιά πρέπει να παίζουν σε αυτή την ηλικία και να παίζουν βασικοί στις ομάδες τους, καθώς περνάνε τα χρόνια. Εμείς είμαστε κοντά και στα παιδιά που έρχονται και επιλέγουν να φύγουν για μια άλλη ομάδα και σε αυτά που θέλουν να δοκιμάσουν να μετέχουν στην ανδρική ομάδα του Παναθηναϊκού. Ο Άγγελος είναι ένα παιδί που θα δούμε φέτος αν θα τα καταφέρει σε αυτό το επίπεδο. Το σίγουρο είναι ότι έχει όλα τα φόντα να το κάνει».

Ποιους στόχους θα βάζατε για την επόμενη τριετία ;

«Το πιο δύσκολο πράγμα στον αθλητισμό είναι να παραμείνεις στην κορυφή. Αυτό είναι γνωστό. Εμείς προσπαθούμε να διατηρηθούμε στην κορυφή. Φέτος το κάναμε. Θέλω να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Η κορυφή δεν είναι πάντα το χρυσό μετάλλιο. Υπάρχουν ομάδες που βρίσκονται σε τελικές φάσεις, όπως ο Μίλωνας, τόσο σε παιδικό όσο και σε εφηβικό επίπεδο. Θέλουμε να το φτάσουμε και εμείς σε αυτό το σημείο. Ο δεύτερος στόχος που έχουμε είναι να στελεχώσουμε ακόμα πιο πολύ την πρώτη ομάδα, πράγμα που θεωρώ εφικτό. Για ποιο λόγο να έρχονται ξένοι παίκτες στην Ελλάδα και να υπάρχουν Έλληνες; Ο στόχος είναι αυτός».

 

Ο αρχιτέκτονας των ακαδημιών βόλεϊ του Παναθηναϊκού στο SDNA: «Βγάζουμε παίκτες-πρωταθλητές!»