MENU
Χρόνος ανάγνωσης 8’

Φιλίποφ στο SDNA: «Ο κύκλος μου στον ΠΑΟΚ δεν έκλεισε!» (pics)

0

Αναμφίβολα, δυο χρόνια πριν, η μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ... σήκωσε αρκετή κουβέντα, καθώς προερχόταν από τον Ολυμπιακό, όπου πρωταγωνιστούσε για αρκετά χρόνια. Δυο σεζόν μετά, ο Ντίμα Φιλίποφ ετοιμάζεται για τη νέα πρόκληση στη καριέρα του και μέσα από το SDNA μιλάει για όλα όσα έζησε στον Δικέφαλο, χωρίς τις... κλασικές δηλώσεις.

Ο έμπειρος πασαδόρος μίλησε τόσο για τα θετικά στον ΠΑΟΚ όσο και τα αρνητικά χωρίς δισταγμούς, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως ο κύκλος του στον Δικέφαλο δεν έχει κλείσει!

Φυσικά η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην αρχίσει με τα όσα έγιναν μέχρι να φτάσει στον ΠΑΟΚ και αν μετανιώνει για την επιλογή του, με τον ίδιο να είναι αφοπλιστικός: «Το μόνο σίγουρα είναι πως ναι, δεν το μετανιώνω. Η απόφαση ήταν πολύ ξεκάθαρη για εμένα. Ήξερα τι θα αντιμετωπίσω και τι θα ακούσω. Θα το έκανα όμως πάλι. Νιώθω πολύ χαρούμενους που αγωνίστηκα με τα ασπρόμαυρα χρώματα, γιατί ήταν τιμή μου. Εσύ ανέφερες για κύκλο, εγώ θα το πω πως είναι ημικύκλιο. Πιστεύω πως κάποια στιγμή, θα γυρίσω ξανά στην οικογένεια του ΠΑΟΚ. Ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς μου είναι εδώ. Είμαι σαν άνθρωπος τέτοιος χαρακτήρας, που δένομαι σε όποια ομάδα και αν παίζω, αφήνω ένα μεγάλο κομμάτι εδώ τώρα».

ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ

Ποια στιγμή κρατάς ως την πιο δυνατή μέσα σου;

«Τον τίτλο του κυπέλλου που πήραμε με προπονητή τον πατέρα μου. Θεωρώ ότι είναι η πιο δυνατή στιγμή στην καριέρα μου. Πάντα ένας γιος με έναν πατέρα όταν είναι στον χώρο του αθλητισμού, σκέφτονται να κερδίσουν έναν τίτλο στον ίδιο σύλλογο. Ευχαριστώ τον θεό γι’αυτό που έγινε και τους ανθρώπους που εμπιστεύτηκαν τότε τον πατέρα μου και ήρθε προπονητής στον ΠΑΟΚ. Είναι η πιο μεγάλη στιγμή της καριέρας μου».

Φυσικά όμως, σε κάθε σύλλογο, υπάρχουν και αρνητικά θέματα. Τι σκέφτεσαι πάνω σε αυτό;

«Κοιτάξτε, είναι λογικό να υπάρχουν και αρνητικά θέματα, έτσι είναι παντού. Για παράδειγμα, όταν έχεις πολλούς ανθρώπους σε μια ομάδα, είναι δύσκολη η επικοινωνία. Δεν θέλω να πω ότι δεν είχαμε, αλλά ήταν ένα θέμα, δεν είναι φυσικά εύκολο το οργανωτικό κομμάτι. Στο οργανωτικό και επικοινωνιακό θέμα, θα πρέπει να γίνει κάτι στον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Η επικοινωνία μεταξύ διοίκησης και παικτών, θα πρέπει να είναι καλύτερη. Θεωρώ πως μπορούν να το κάνουν, όταν γνωρίζουμε πως έχουν και την βοήθεια του κ. Σαββίδη. Ένα ακόμα παράδειγμα, είναι ότι κάποιες ημέρες υπήρχε θέμα με τη θερμοκρασία στο γήπεδο, κάτι που επηρεάζει και την ομάδα μπάσκετ. Αυτά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν».

Φέτος, έγινε μεγάλη κουβέντα για το αν θα έρθουν οι ξένοι αθλητές στους αγώνες αλλά στην ουσία κανείς δεν σκέφτηκε τους Έλληνες αθλητές...

«Εγώ από την αρχή είχα πει, πως η γνώμη μου ήταν να μην γίνει το πρωτάθλημα. Τώρα γιατί μείναμε μόνο οι Έλληνες αυτό θα πρέπει να το ρωτήσετε στην διοίκηση, εμείς ήμασταν κάθε μέρα στο γήπεδο για να κάνουμε προπονήσεις. Πιστεύω πως ήταν απόφαση της Λίγκας. Αυτή δεν σκέφτηκε καθόλου τους Έλληνες αθλητές. Δεν μπορούν να μας... πετάνε έτσι και να μας λένε παίξτε. Αμα γινόταν κάποιος τραυματισμός, όχι μόνο στον ΠΑΟΚ, γενικά, ποιος θα έδινε στον αθλητή... ψωμί για την επόμενη χρονιά; Εδώ βλέπουμε τώρα οι ομάδες σιγά σιγά να ετοιμάζονται να αρχίσουν προετοιμασία αλλά την ίδια ώρα δεν ξέρουμε καν ποιες ομάδες θα συμμετέχουν τη νέα χρονιά».

Παρά το γεγονός ότι οι ξένοι αθλητές του ΠΑΟΚ δεν επέστρεψαν, δείξατε ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο στους ημιτελικούς με τον Παναθηναϊκό:

«Στη ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αν ήταν οι ξένοι μαζί μας θα είχαμε πάει τελικό. Θα ήμασταν πιο ανταγωνιστική ομάδα. Πως οι άλλες ομάδες κατάφεραν και τους κράτησαν και εμείς όχι, αυτό δεν το ξέρω. Αν ήταν ο Σωτηρίου στα επόμενα παιχνίδια, πιστεύω θα είχαμε ευκαιρία. Με τους ξένους θα είχαμε ευκαιρία για το πρωτάθλημα».

Στον πρώτο αγώνα, υπήρξε και ένα σκηνικό το οποίο έφερε μεγάλο εκνευρισμό στον κόσμο του ΠΑΟΚ, όταν το μετέφεραν στην κρατική τηλεόραση. Αναφέρομαι στη δήλωση αθλητή του Παναθηναϊκού, που είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι «το παιχνίδι θα τελειώσει στις 18:15».

«Κοιτάξτε... Αυτά καταρχάς είναι μέσα στο παιχνίδι. Τώρα, ξέρω ποιος το έκανε και τι παιδί είναι. Κατά πόσο το έλεγε σοβαρά δεν το ξέρω. Ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ, ο Παναγιώτης Πελεκούδας. Αμα είσαι πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ, πιστεύω πως δεν θα έπρεπε να το πει. Εγώ τον γνωρίζω αρκετά χρόνια, σίγουρα θα το είπε για πλάκα, δεν πιστεύω ότι το εννοούσε. Έπρεπε απλά να το διαχειριστεί καλύτερα γιατί δεν ήταν ωραίο και είναι πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ. Και εγώ στο παρελθόν έχω πει πράγματα που ίσως τώρα να τα άλλαζα».

Ένα ακόμα μεγάλο θέμα, είναι και τα όσα έγιναν με τον πατέρα σου στον ΠΑΟΚ. Πως βίωσες εσύ το θέμα με τους Κουβανούς που είχε γίνει και τον χαρακτηρισμό των εκπροσώπων τους προς το πρόσωπο του πατέρα σου;

«Ο πατέρας μου είναι ένας χαρακτήρας, που όσοι το ξέρουν και είναι πολλοί αυτοί στην Ελλάδα, δεν έχει δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα. Τώρα επειδή θέλω να μιλάμε ανοικτά, αναφέρεσαι στο θέμα ρατσισμού που ανέφεραν οι πρώην Κουβανοί αθλητές της ομάδας. Εμείς ζούσαμε σε μια χώρα, την Σοβιετική Ένωση, που έχει 15 χώρες στο σύνολο. Για ποιο ρατσισμό μιλάμε; Δέχτηκε άδικη κριτική και θεωρώ πως με όσα εξελίχθησαν αργότερα με το εν λόγω θέμα, φάνηκε και τελικά ποιοι έφταιγαν για το σκηνικό που δημιουργήθηκε. Τώρα για το πως έφυγε από την ομάδα, είναι κάποιοι άνθρωποι που ξέρουν καλύτερα. Εμένα ο πατέρας μου παραιτήθηκε γιατί αυτά που έλεγαν, δεν τα άκουσε ποτέ στην καριέρα του από κανέναν, έφυγε με το κεφάλι ψηλά. Για μένα ήταν σωστή η κίνηση του αυτή και θεωρώ ο κάθε άνθρωπος θα έκανε το ίδιο στη θέση του».

Στη θέση σου και μετά το παραπάνω γεγονός, θα περίμενε κάποιος να μην αγωνιστείς στον ΠΑΟΚ για 2η σεζόν...

«Πάντα το λέω αυτό και θα το λέω σε όλη μου τη ζωή. Άλλο η οικογένεια και άλλο η δουλειά, εμείς είμαστε στη δουλειά. Φυσικά δεν σου κρύβω πως μου πέρασε από το μυαλό μου να φύγω γιατί αυτά που έγιναν δεν ήταν σωστά προς το πρόσωπο του πατέρα μου. Μίλησα όμως και μαζί του, σκέφτηκα καλύτερα και έμεινα στον ΠΑΟΚ. Βέβαια με επηρέασε όλο αυτό το θέμα ψυχολογικά, αλλά το προσπέρασα για να προσφέρω ότι καλύτερο μπορούσα στην ομάδα».

Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν συνεχίζεις φέτος στον ΠΑΟΚ;

«Επικοινώνησε ο μάνατζερ μου με τον προπονητή της ομάδας (σ.σ. Κώστας Δεληκώστας) και είπε ότι δεν με θέλει στην ομάδα και από εκεί, τις επόμενες τρεις ημέρες έκλεισα στο εξωτερικό. Είχα απορρίψει κάποιες άλλες προτάσεις γιατί εγώ περίμενα τον ΠΑΟΚ να δω τι θα γίνει αλλά από τότε που έμαθα ότι δεν υπολογίζομαι στα πλάνα του κόουτς, αποφάσισα να φύγω στο εξωτερικό».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο ΤΣΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ποιους ανθρώπους θέλεις να πεις το δικό σου... ευχαριστώ για αυτά τα δυο χρόνια εδώ στον ΠΑΟΚ και την Θεσσαλονίκη;

«Θέλω να αρχίσω με αυτούς που βλέπεις όταν φτάσεις στο γήπεδο. Με τους φύλακες που προσέχουν το Παλατάκι και τρέχουν για εμάς, κρατούσαν τα αποδυτήρια σε τέλεια κατάσταση. Φυσικά, όλους τους προπονητές που συνεργάστηκα και τους συμπαίκτες μου και εννοείται τον κ. Τσαλόπουλο. Προσωπικά θεωρώ πως είναι κεφάλαιο για τον ΠΑΟΚ. Αυτός ο άνθρωπος για μένα είναι κύριος με κεφαλαίο, πρέπει να είναι στον ΠΑΟΚ και να έχει μια αντιμετώπιση ανάλογη. Πρέπει αυτό τον άνθρωπο να τον προσέχουν σαν... χρυσό. Το λέω αυτό γιατί κουβαλάει με την καλή έννοια, μια τρέλα για τον σύλλογο, βάζει τα προσωπικά του λεφτά για να κρατήσει τον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ ψηλά και πρέπει να έχει ανάλογη αντιμετώπιση. Ελπίζω να μείνει για πολλά χρόνια στον ΠΑΟΚ, τον ευχαριστώ για όσα έκανε για εμένα και την οικογένεια μου. Μέχρι την τελευταία στιγμή προσπάθησε να πείσει τον πατέρα μου να μείνει στην ομάδα αλλά σε έναν Ρώσο, είναι λίγο δύσκολο να του αλλάξεις άποψη στο μυαλό. Επίσης ευχαριστώ τον Κώστα Αυγητίδη καθώς με βοήθησε πολύ αλλά και τα φιλαράκια μου, από το «BIKEIT!», που μοιραστήκαμε ευχάριστες και δύσκολες στιγμές και ειδικά τον Δημήτρη Τριάντη, που τόσο αυτός όσο και η οικογένεια του, μου πρόσφεραν τα πάντα».

Παράλληλα όμως, στάθηκε στους οπαδούς του ΠΑΟΚ, λέγοντας πως: «Είναι κάποιοι άνθρωποι που ήταν σχεδόν κάθε μέρα στο γήπεδο. Στα παιχνίδια ήταν πάντα μαζί μας, ειδικά αυτούς θέλω να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα. Γιατί με έχουν βοηθήσει και εμένα και τον ΠΑΟΚ. Ο λαός του ΠΑΟΚ είναι τεράστιος, τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για όλα. Τίμησα τη φανέλα της ομάδας, πάλεψα, έριξα ιδρώτα και είναι τιμή για εμένα που αγωνίστηκα με τον Δικέφαλο στο στήθος».

Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΨΗΛΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

Με την ευκαιρία που μου δίνετε, θέλω να σταθούμε και σε ένα ποδοσφαιρικό θέμα. Εσύ γνωρίζεις αρκετά καλά την οικογένεια Σαββίδη. Φέτος στο ποδόσφαιρο έγιναν πολλά, ποια πιστεύεις θα είναι η συνέχεια στον ΠΑΟΚ;

«Αρχικά θέλω όμως να τους ευχαριστήσω για ότι έχουν κάνει για εμένα και την οικογένεια μου, είναι πάρα πολλά αυτά. Δεν θέλω να αναφερθώ σε ποιους τομείς, έχουν κάνει πολλά και πάντα θα έχουν την εκτίμηση μου. Δεν ξεχνάω την βοήθεια τους. Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, εγώ θεωρώ πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν προσφέρει γενικά στην Ελλάδα, στην πόλη, στον ΠΑΟΚ, στον κόσμο της ομάδας, σε όλους. Η κριτική φυσικά είναι και αυτή πάντα μέσα στο παιχνίδι. Ωστόσο, η κακοπροαίρετη κριτική είναι μέγα λάθος. Εύχομαι και προσωπικά το πιστεύω, πως για πολλά χρόνια ακόμα, η οικογένεια Σαββίδη θα κρατάει ψηλά τον ΠΑΟΚ. Γιατί ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα, έχει τον λαό του από πίσω και αυτοί έχουν την ίδια τρέλα για την ομάδα».

Πλέον ακολουθεί για εσένα η Ελβετία και η ομάδα της Άμρισβιλ, που θα σε βρει φυσικά και στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ. Πες μου δυο λόγια την μεταγραφή σου.

«Στην πρώτη κουβέντα με την ομάδα, ήμουν αρνητικός. Πέρασαν 2-3 μέρες, υπήρχε μια πρόταση που με ικανοποιούσε τόσο οικονομικά όσο και οργανωτικά. Το σκέφτηκα ότι ίσως είναι καλό βήμα για εμένα στην Ελβετία, υπάρχει καλή οργάνωση, ενώ γνωρίζω τον κόουτς αρκετά χρόνια. Θα είναι μια καλή εμπειρία, γιατί η ομάδα βρίσκεται και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά κανείς δεν ξέρει τι γίνεται. Η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη δεν εξαρτάται από εμένα, πάντως ο κύκλος μου στον ΠΑΟΚ δεν έχει κλείσει, δεν ξέρω τι σκέφτονται οι άνθρωποι του Ερασιτέχνη, εγώ θα ήθελα να γυρίσω στον ΠΑΟΚ».

*Ευχαριστούμε το «BIKE IT!» για την φιλοξενία του στη συνέντευξη του Ντίμα Φιλίποφ στο SDNA.

 

Φιλίποφ στο SDNA: «Ο κύκλος μου στον ΠΑΟΚ δεν έκλεισε!» (pics)
EVENTS