MENU

Ήταν μία είδηση με μεγάλη σημειολογική σημασία. Μετά από τρία χρόνια στο τιμόνι της ανδρικής ομάδες βόλεϊ, ο Ολυμπιακός διέρρευσε χθες Πέμπτη σε δικά του Μέσα, την αποχώρηση του πολύ ικανού (και ακριβού) Ισπανού προπονητή Φερνάντο Μουνιόθ, ο οποίος έχει συμφωνήσει για την επόμενη χρονιά με την Εθνική ομάδα του Βελγίου.

Προσέξτε. Μία ημέρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία των ομάδων που θα αποφάσιζαν για το μέλλον της σεζόν, ο Ολυμπιακός που... ήθελε πάση θυσία όπως είχε ανακοινώσει να παίξει τους αγώνες στο γήπεδο, έβγαζε προς τα έξω ότι προχωρά στο τέλος της συνεργασίας του με τον αρχιτέκτονα της ομάδας του. Πληροφορία που φυσικά δεν διαψεύστηκε ποτέ και από κανέναν. Εξαιρετικά περίεργη κίνηση, σε εξαιρετικά περίεργο τάιμινγκ με δεδομένο ότι υπήρχε -έστω και απειροελάχιστη πιθανότητα- να συνεχιστεί η σεζόν, όπως και έγινε. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με το, αν και εφόσον, πεισθεί ο Ισπανός να συνεχίσει πλέον μέχρι τις 15 Ιουλίου, όσο με τη σημειολογία της κίνησης, λίγες ώρες πριν την... πολυαναμενόμενη ανακήρυξή τους σε πρωταθλητές της σεζόν. 

Όπως είναι πλέον γνωστό στους περισσότερους, το βόλεϊ αποφάσισε να χαράξει διαφορετικό δρόμο από το χάντμπολ και το μπάσκετ και να μην διακόψει την σεζόν και να ανακηρύξει πρωταθλητή την ομάδα που προπορευόταν στην βαθμολογία.

Αν γινόταν κάτι τέτοιο, αν προέκυπτε «χάρτινος» πρωταθλητής θα ήταν εξ’ ορισμού μία σκανδαλώδης απόφαση, αφού με την βαθμολογία στο 41-39-38 δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε, οι τρεις ομάδες που διεκδικούσαν το πρωτάθλημα (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός) έμοιαζαν να έχουν ελάχιστες αγωνιστικές διαφορές, κάτι που δεν συνέβαινε για παράδειγμα στο βόλεϊ γυναικών, το μπάσκετ ανδρών και γυναικών ή ακόμα και στο χάντμπολ, όπου όλοι έβλεπαν και μαρτυρούσαν μία ξεκάθαρη αγωνιστική υπεροχή των πρωτοπόρων.

Ο Ολυμπιακός πήγε στην ψηφοφορία του ΕΣΑΠ σχεδόν σίγουρος πως θα πάρει το πρωτάθλημα στα χαρτιά. Τρανή απόδειξη η παρουσία στην τηλεδιάσκεψη του Προέδρου του Ερασιτέχνη, Μιχάλη Κουντούρη, κάτι που έγινε για πρώτη φορά, αφού στις προηγούμενες τον Ολυμπιακό εκπροσωπούσε ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ, Παντελής Ταρνατώρος, ο οποίος είχε διττό ρόλο.

Η παρουσία του Μιχάλη Κουντούρη ερμηνεύτηκε από πολλούς ως η τρανύτερη απόδειξη της σιγουριάς του Ολυμπιακού, πως θα έπαιρνε το πρωτάθλημα στα χαρτιά, με τον Πρόεδρο του Ερασιτέχνη να φεύγει θριαμβευτής από το «πεδίο της μάχης». 

Η εισαγωγική του ομιλία στην τηλεδιάσκεψη μαρτυρά πολλά: «Είμαι τόσα χρόνια Πρόεδρος κι έρχομαι πρώτη φορά γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό». Τόσα χρόνια Προέδρος του Ερασιτέχνη και πρώτη φορά έδωσε το παρόν σε σύσκεψη του ΕΣΑΠ. Δεν το λες και τυχαίο το γεγονός.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν πιθανότατα όπως τα περίμενε.

Παρότι ο Ολυμπιακός είχε φροντίσει να έχει ένα συμπαγές και αρραγές μπλοκ ομάδων (ανάμεσα τους ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης με τον οποίο ασχολήθηκε εκτενώς το SDNA, αλλά και ο Ηρακλής που για λόγους αρχής ψηφίζει πάντα το αντίθετο από τον ΠΑΟΚ) που αποφάσιζαν με «κομματική πειθαρχία» κάθε του πρόταση, εντούτοις αυτή τη φορά, δεν κατάφερε να περάσει το δικό του. 

Κι αυτό το 80% των ψήφων που απαιτούνταν για να πάει ο τίτλος άνευ αγώνων στον Ολυμπιακό, δεν συγκεντρώθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα στο τέλος να ψηφιστεί η πρόταση του Παναθηναϊκού (και μάλιστα με ψήφος 9-1) που ήρθε κυριολεκτικά στις… καθυστερήσεις.

Για να γίνει αντιληπτό το τι έγινε ας περάσουμε στα διαδικαστικά μιας μαραθώνιας σύσκεψης που κράτησε πάνω από 3 ώρες. Το πρώτο ερώτημα που τέθηκε στις ομάδες ήταν αν θέλουν να συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Εκεί, οι ομάδες απάντησαν αρνητικά. Το δεύτερο ερώτημα που τέθηκε ήταν αν οι ομάδες επιθυμούν να απονεμηθεί τίτλος στον πρωτοπόρο. Με το σκορ στο 7-2 υπέρ της στέψης του Ολυμπιακού απέμενε η κρίσιμη τελευταία ψήφος της Ελπίδας Αμπελοκήπων, που τελικά έριξε λευκό, ακυρώνοντας ουσιαστικά τα όνειρα των ερυθρόλευκων για απονομή στα γραφεία.

Με άλλα λόγια, ο Ολυμπιακός και εκπρόσωπος του, Μιχάλης Κουντούρης μπήκαν στην σύσκεψη θεωρώντας τον τίτλο δεμένο και δεδομένο και βγήκαν από αυτή, με μία μεγάλη στρατηγική ήττα με μεγάλη σημασία (θα εξηγήσουμε παρακάτω τους λόγους).

Την ώρα λοιπόν, που όλα έδειχναν πως οι προτάσεις του Ολυμπιακού πέφτουν στο κενό, ήρθε η πρόταση του Παναθηναϊκού για Final-4, με τον εκπρόσωπό του Παναγιώτη Μπόμη, να προτείνει Final 4 στο ΟΑΚΑ, πρόταση που έγινε αποδεκτή με ψήφους 9-1!

Ήταν η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός διαπίστωσε στην πράξη ότι υπάρχουν ισχυροί αντίπαλοι, τόσο εντός, όσο κι εκτός αγωνιστικών χώρων. Το πρώτο σχέδιο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στα χαρτιά έπεσε σε τοίχο, τώρα πρέπει να βρει κάτι εναλλακτικό. Και να επεξεργαστεί την εσωτερική κρίση μετά από έναν βέβαιο θρίαμβο.

Διότι όταν θέλεις να παίξεις (όπως λες) κι όταν πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να γίνει πράξη, δεν «τελειώνεις» τον προπονητή σου, με διαρροές από καλά πληροφορημένους ρεπόρτερ του βόλεϊ, μία μέρα πριν παρθούν οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της σεζόν, όπως δεν το έκανε καμία άλλη ομάδα από τις τέσσερις πρώτες της κατάταξης. Εκτός, αν ο Ολυμπιακός είχε τόσο δεμένο ότι θα περάσει το δικό του όπως διέρρεε από τις φίλα προσκείμενες φωνές του, που δεν υπολόγισε στο ενδεχόμενο της… στραβής. Ο Ολυμπιακός πήγε με το ισχυρό χαρτί της πλειοψηφίας στα χέρια του, αλλά τελικά ο Παναθηναϊκός κρατούσε το ψαλίδι...

Ο Ολυμπιακός πήγε με (ισχυρό) χαρτί, ο Παναθηναϊκός κρατούσε ψαλίδι
EVENTS