MENU
ΑΝΑΛΥΣΗ LIVE LIVE

Συνέντευξη για τα επεισόδια στου Ρέντη, στον πρόσφατο αγώνα με τον Παναθηναϊκό, που είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός αστυνομικού έδωσε ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός τον οποίο εκπροσώπησε ο Δημήτρης Νάκος. γενικός γραμματέας και νομικός εκπρόσωπος του συλλόγου.

Σε αυτήν, ο Δ. Νάκος υπαινίχθηκε ότι τα σοκαριστικά επεισόδια στο «Μ. Μερκούρη» έγιναν 500 μέτρα μακριά και τα έριξε όλα σε... 50 μπαχαλάκηδες που δεν συνελήφθησαν τονίζοντας ότι ο δράστης δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που συνελλήφθησαν αρχικά.

Ακόμη έκανε λόγο για ομηρία και βασανισμό των κρατουμένων και έκανε λόγο για "λογική του παραλόγου, καταλύεται κάθε έννοια της δημοκρατίας ερχόμαστε σε άλλες εποχές. Ένα γήπεδο περικυκλώθηκε από την αστυνομία, κάνοντας αλόγιστη χρήση χημικών. Αποφασίζει η αστυνομία να περικυκλώσει το γήπεδο συνεχίζοντας τη χρήση δακρυγόνων, κάλεσε ότι η αστυνομική δύναμη υπάρχει στην Αττική. Κατέβασαν δυνάμεις και από το ΟΑΚΑ  που έπαιζε ο Παναθηναϊκός με τη Ρεάλ  χωρίς να έχει καταλάβει κανείς το γιατί".

Αναλυτικά τα όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Δ. Νάκος. 

Τα επεισόδια τουλάχιστον 500 μέτρα μακριά από το γήπεδο μας, κατά τη διάρκεια του 2ου σετ, μια ομάδα 50 μπαχαλάκηδων, αυτοί οι γνωστοί άγνωστοι που επιτίθονται στους αστυνομικούς εκμεταλλευόμενη μαζικές συναθροίσεις και αθλητικές εκδηλώσεις. Αυτό το φαινόμενο της έξαρτης της βίας είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Πρόκειται για κακοποιά στοιχεία. Δηλαδή την ευθύνη δεν την έχει το κράτος, ούτε η Αστυνομία, την έχουν οι ομάδες. Αυτοί οι 50 μπαχαλάκηδες επιτέθηκαν σε διμοιρία 500 μέτρα μακριά από το γήπεδο, προξένησαν ότι προξένησαν και οι περισσότεροι από αυτούς εξ’ αυτών τράπηκαν σε φυγή. Αν κάποιοι μπήκαν στο γήπεδο εμείς σαν ερασιτέχνης δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε.

Στο 2ο σετ, χωρίς να γίνεται τίποτα, η Αστυνομία έκανε αλόγιστη χρήση δακρυγόνων στο πάρκινγκ. Χωρίς να γίνεται το παραμικρό επεισόδιο. Έχουμε την μαρτυρία του διαιτητή ότι δεν μπορούσε να διακόψει τον αγώνα, καθώς τα επεισόδια δεν έγιναν στο περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου και δεν κινδύνεψαν αθλητές οι παράγοντες. Βέβαια στη συνέχεια κι ενώ η αστυνομία συνέχιζες να κάνει χρήση δακρυγόνων, αναγκάστηκε να διακόψει τον αγώνα.

Για ποιο λόγο η αστυνομία δεν σταμάτησε τους δράστες, δεν τους συλλάβανε όταν τράπηκαν σε φυγή και τους άφησαν να διαφύγουν και γιατί κάναν χρήση δακρυγόνων έξω από το γήπεδο.

Προκαλούμε την αστυνομία να βγάλει τις συνομιλίες των αστυνομικών όταν είδαν αυτούς του 50 μπαχαλάκηδες, αν κάνουν κάτι, αν λένε κάτι. Εφόσον έχει λήξει το επεισόδιο αυτό υπήρχε διμοιρία στο πάρκινγκ του γηπέδου να πει βγείτε στον δρόμο και περικυκλώστε αυτούς τους 50 μπαχαλάκηδες. Το κάνανε; Θα αποδειχθεί μέσα από τους διαλόγους.

Από εκεί και πέρα, έχει ξεκινήσει η λογική του παραλόγου, καταλύεται κάθε έννοια της δημοκρατίας ερχόμαστε σε άλλες εποχές. Ένα γήπεδο περικυκλώθηκε από την αστυνομία, κάνοντας αλόγιστη χρήση χημικών. Αποφασίζει η αστυνομία να το περικυκλώσει το γήπεδο συνεχίζοντας τη χρήση δακρυγόνων, κάλεσε ότι η αστυνομική δύναμη υπάρχει στην Αττική. Κατέβασαν δυνάμεις και από το ΟΑΚΑ  που έπαιζε ο Παναθηναϊκός με τη Ρεάλ  χωρίς να έχει καταλάβει κανείς γιατί.

Επειτα από 1-2 ώρες δόθηκε εντολή να φύγουν τα γυναικόπαιδα και τα παιδιά μέχρι 14-15 ετών, χωρίς να καταλαβαίνουμε αυτό τον διαχωρισμό. Δεν ξέρω αυτός ο διαχωρισμός γυναίκα - άντρα που υφίσταται. Δηλαδή η γυναίκα δεν μπορεί να πετάξει μια φωτοβολίδα ναυτική όμως στην τραγωδία της marfin οι αυτόπτες μάρτυρες είδαν μια γυναίκα να σπάει το τζάμι και να ρίχνει μέσα το υλικό και να καούν αυτοί που κάηκαν και δεν έχει τιμωρηθεί κανείς.

Είχε πιάσει μια εστία φωτιάς εντός του γηπέδου, αλλά δεν μπορούσε να πλησιάσει πυροσβεστική. Όταν το αναφέραμε σε αξιωματικό της αστυνομίας ότι έχει πιάσει φωτιά μας είπαν «δεν μας νοιάζει να καείτε ζωντανοί» και περιμέναμε να έρθουν οι δυνάμεις για να πάρουν όμηρους 424 άτομα.

Εδώ και πολλές μέρες, παρακολουθούμε μία προσπάθεια δημοσιογράφων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση με κάποιους εκπροσώπους της αστυνομίας να κάνουν το άσπρο μαύρο και να συγκαλύψουν αυτό το φιάσκο. Υπάρχει δήλωση του Κ. Μπαλάσκα, εκπρόσωπου της Αστυνομίας  ότι κάποιοι φίλοι του Ολυμπιακού έφυγαν από το γήπεδο με φόρμες της ομάδας, που πήραν από τα αποδυτήρια. Κάποιος πρέπει να τον πληροφορήσει ότι ή είναι αδαής, η δεν τον ενημέρωσαν σωστά και θα πρέπει να τα αποδείξει αυτά. Σε τέτοια παιχνίδια οι φιλοξενούμενοι έρχονται με πούλμαν συνοδεία αστυνομίας και οι γηπεδούχοιο με τα δικά τους αμάξια και με τις οικογένειες του στο γήπεδο. Αρα με τη λογική του κ. Μπαλάσκα κάποιοι από τους δράστες φόρεσαν φόρμες του Ολυμπιακού, μπήκαν στην αποστολή του Παναθηναϊκού, όπως ακριβώς σας το λέω, συνοδεύτηκαν από αστυνομικό περιπολικό, και κάποια στιγμή κατεβήκαν και πήγαν στα σπίτια τους. Αυτό θέλει να μας πει.

Επίσης, οι δημοσιογράφοι αυτοί, δεν είδαν να αναδεικνύουν την επίθεση στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ. Δεν άκουσα τίποτα, το βίωσα όμως.

Δεν μας νοιάζει αν υπήρξε ο δράστης μέσα στους προσαχθέντες ή όχι. Μας νοιάζει ότι υπήρξε ένα πρωτόγνωρο γεγονός για την ελληνική κοινωνία να περικυκλώσουν ένα γήπεδο, να απαγάγουν  και να προσαγάγουν 424 άτομα χωρίς λόγο και αιτία. Ψέμα ασύστολο ότι από την προσαγωγή συνελήφθη ο δράστης. Έμειναν ελεύθεροι όλοι εκτός από έναν Γεωργιανό για μία απόφαση που εκκρεμούσε εις βάρος του. Αρα και αυτός που λένε ότι συλλάβανε από αυτή την διαδικασία αφέθηκε ελεύθερος. Μετά από δύο ημέρες έγιναν και άλλες προσαγωγές, μαζέψανε στοιχεία, πήραν κάποιες πληροφορίες και μετά από δύο ημέρες βρέθηκε ο δράστης. Μην μας κουνάνε το χέρι ότι από αυτή την επιχείρηση, υτό το φιάσκο, βρέθηκε ο δράστης.

Μία συγγνώμη από τους αξιωματικούς της Αστυνομίας δεν έχουμε ακούσει. Δεν μιλάμε για προσαγωγή, μια προσαγωγή έχει διάρκεια 3-4 ώρες. Εδώ μιλάμε για μια διάρκεια 30 ωρών, για μία απαγωγή, ομηρία, βασανιστήρια. Στην Πέτρου Ράλλη, ήμουν ο πρώτος που μπήκα και είδα τους προσαχθέντες. Ενας από τους αστυνομικούς, είδε ένα παιδάκι που καθόταν σε καρέκλα και τον χτύπησε στο κεφάλι, χωρίς λόγο και αιτία. Είμασταν 5 δικηγόροι που ξεσηκωθήκαμε, φωνάξαμε τους ανώτατους αξιωματικούς, ενημερώσαμε του δικηγορικό σύλλογο και πήρε την Εισαγγελία. Οι αξιωματικοί επιβεβαίωσαν το γεγονός, απομακρύνθηκε ο αστυνομικός και θεωρούμε ότι η εισαγγελία και η αστυνομία θα πράξει τα δέοντα από εδώ και πέρα.

Έχουμε καταγγελίες από προσαχθέντες ότι τους βαρέσανε και τους βασάνισαν ασύστολα όλο το βράδυ. Καλούμε τα παιδιά που συνελήφθησαν και τους πατεράδες τους να μας ενημερώσουν για τον βασανισμό που υπέστησαν από τους αστυνομικούς. Θα κάνουμε αγωγές και αναφορές για τον βασανισμό των αθώων ανθρώπων. Θα σας διαβάσω κάποια μηνύματα που ήρθαν. «25 ώρες χωρίς τουαλέτα, φαγητό τίποτα, χωρίς νερό, κλωτσίδια στα μούτρα και βιαιοπραγίες». Γι’ αυτά έχουν ενημερωθεί οι δημοσιογράφοι, οι ανώτατοι αξιωματικοι? θα γίνει κάποια ΕΔΕ?

Μας έχουν ενημερώσει οι χορηγοί μας ότι θα μας σταματήσουν τη συνεργασία μας για του χρόνου και ίσως και από φέτος; Αν καταλάβατε αυτοί που προσήχθησαν δεν ήταν οι μπαχαλάκηδες, αυτοί είχαν φύγει, οι περισσότεροι από αυτούς, ήταν οι χορηγοί του ερασιτέχνη, της ΚΑΕ ως προσκεκλημένοι μας, μέλη του ΔΣ και οι οικογένειες τους, δημοσιογράφοι που έκαναν το λάθος να έρθουν ξεχνώντας τη δημοσιογραφική τους ταυτότητα και 15 χρονών παιδία που βρέθηκαν στο γήπεδο με τον πατέρα τους και μετά πήγαν στο τμήμα σαν σεσημασμένοι και θα είναι στιγματισμένοι για όλοι τους την ζωή. 

Ακούσαμε ότι τα πολεμοφόδια τα είχαν κρύψει από την προηγούμενη ημέρα και έδωσαν χαρτζιλίκι σε φύλακες της διοίκησης του Ολυμπιακού να τα φυλάνε. Τα ψέματα πρέπει να τελειώσουν, δεν θα δεχθούμε παιχνίδια στις πλάτες μας, πολιτικά πλέον παιχνίδια. Θα προβούμε σε μυνητήριες αναφορές και αγωγές.

Εμείς αυτούς τους μπαχαλάκηδες δεν τους θέλουμε στο γήπεδο μας. Η Πολιτεία με αυτά που κάνει πάει να διώξει τους υγιείς φιλάθλους από το γήπεδο. Τους μπαχαλάκηδες δεν είναι δουλειά μας να τους πιάσουμε. Είναι η δουλειά του κράτους και της αστυνομίας. Εμείς θέλουμε και έχουμε τιους υγιείς φιλάθλους στο γήπεδο και αυτοί συνελήφθησαν.

Θα προβούμε σε αγωγές και σε μηνύσεις και καλούμε όλους όσους υπέστησαν βία από τους αστυνομικούς να έρθουν μαζί μας. Όταν ξαναγίνουν επεισόδια, η αστυνομία πως θα αντιδράσει. Αυτοί οι 50-100 εκμεταλλεύονται τις αθλητικές εκδηλώσεις και κάνουν επεισόδια. Αν ξαναγίνουν επεισόδια; Θα συλλάβουν 10.000 άτομα; Στα Εξάρχεια έχουν κάνει ποτέ τόσες μαζικές προσαγωγές;  Αν δεν το κάνουν θα ξεφτιλιστούν. Αν το κάνουν εμείς οι ίδιοι θα ζητήσουμε συγνώμη. Τους προκαλούμε στην επόμενη φορά, στα επεισόδια να κάνουν το ίδιο πράγμα. Να περικυκλώσουν ένα ολόκληρο γήπεδο και να τους προσαγάγουν όλους. Η αστυνομία της αθλητικής βίας, μπήκανε στην μέση των παιδιών και των ματατζήδων για να ηρεμήσουν την κατάσταση. Υπήρχαν αστυνομικοί που έκαναν καλά της δουλειά τους.

Επιμένει στο ψέμα ο Ολυμπιακός: «500 μέτρα μακριά τα επεισόδια από 50 μπαχαλάκηδες»