MENU

«Ναζί», «φασίστες», είναι μόνο δύο απ’ τους χαρακτηρισμούς με τους οποίους… στολίζει ο επίσημος Ολυμπιακός την αστυνομία. Τους αστυνομικούς που οπαδοί του Ολυμπιακού επιχείρησαν να σκοτώσουν. 

Προσθέτοντας στην ανακοίνωσή του και επιχειρήματα επιπέδου ταινίας Νίκου Ξανθόπουλου και Βασιλάκη Καϊλα. Απλά και μόνο για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, προκαλώντας σύγχυση και φυσικά να εκμεταλλευτούν το φαινόμενο της άποψης που έχει διαμορφωθεί για την αστυνομία σε μεγάλη μάζα των πολιτών. 

Με απλά λόγια, αντί να τολμήσει το σωματείο να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και να αναλάβει τις αμέτρητες ευθύνες του, πάλι ανακαλύπτει εχθρούς, πάλι βάζει απέναντι την αστυνομία και μάλιστα κάνει υποδείξεις για το πώς θα κάνει σωστά τη δουλειά της. 

Σε περίπτωση που δεν υπήρχε η στεναχώρια και η πανελλήνια αγωνία για τον 31χρονο αστυνομικό, μόνο ως κωμικές αναφορές θα εκλαμβάνονταν οι δακρύβρεχτες σημειώσεις πως: «Ζήσαμε πραγματικά τραγικές στιγμές, με παιδιά να αποχαιρετούν τους πατεράδες με λυγμούς και φιλιά, γυναίκες να αγκαλιάζονται με τους συντρόφους και φίλους τους!». 

Περισσότερο μοιάζει με αγωνία του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού μήπως ανάμεσα σε όλους αυτούς, βρεθεί τελικά ο ένοχος ή οι ένοχοι. Οπότε τότε θα πάψει να υφίσταται η δικαιολογία πως τα επεισόδια δημιουργήθηκαν από υπαλλήλους λούνα παρκ, ή κοινών μπαχαλάκηδων που έτυχε να περνούν απ’ το σημείο εκείνη τη στιγμή. Προφανώς όλη εκείνη η μετακίνηση των οπαδών που φαίνεται ακόμη κι απ’ τη μετάδοση της αναμέτρησης, δεν ήταν για τα επεισόδια. Ήταν για να προλάβουν κάποιο τρένο. Ίσως κάποιο τρενάκι στο Allou Fan Park. Από δικαιολογίες που ξεφτιλίζουν τον σύλλογο στα πέρατα της χώρας, άλλο τίποτα… 

Αποκορύφωμα της προκλητικότητας του Ολυμπιακού, είναι το σημείο όπου ρωτά την αστυνομία: «Αλήθεια σκοπεύετε να εφαρμόσετε στο μέλλον την ίδια τακτική ομηρίας σε κάθε κλειστό ή ανοιχτό χώρο συνάθροισης κόσμου σε περίπτωση τραυματισμού αστυνομικού; Αλήθεια θα εφαρμόσετε την ίδια τακτική και σε περίπτωση τραυματισμού οποιουδήποτε φιλάθλου;». 

Ακριβώς εκεί είναι το ζήτημα. Δεν υπάρχει πρωτόκολλο διαχείρισης τέτοιων κρίσεων σε αθλητικούς χώρους, επειδή ειδικά τα πρόσφατα χρόνια δεν υπάρχει ανάλογη σοβαρή κατάσταση. Δηλαδή δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικού ο οποίος να χαροπαλεύει κι ενώ ΠΑΙΖΟΤΑΝ το ματς! Και προφανώς οφείλει η αστυνομία να ενεργήσει έτσι αν δυστυχώς συμβεί κάτι ανάλογο με φίλαθλο. Κανένας αθώος εξάλλου δεν έχει να φοβάται τίποτα αν μπορεί η έρευνα και σε αυτόν να συμβάλει στην αποκάλυψη των ενόχων. 

Εδώ βέβαια υπάρχει και πρόσφατο θλιβερό παράδειγμα. Δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Κατσούρης στα επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας. Η αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες Κροάτες και κάποιους Έλληνες. Φυλακίστηκαν. Προφανώς και δεν ήταν όλοι τους υπεύθυνοι για το φόνο του άτυχου Μιχάλη. Αυτό σημαίνει πως κακώς συνελήφθησαν εκείνη την στιγμή; Έπρεπε να τους αφήσει στην ησυχία τους η αστυνομία, μέχρι να βρεθεί ο ένοχος; 

Άρα σε περίπτωση δολοφονικής ενέργειας κατά φιλάθλου, έχει ουσιαστικά τηρηθεί η ίδια ακριβώς στάση. Η ανακοίνωση του Ολυμπιακού, έρχεται να ενεργήσει απλά σαν το μελάνι που ρίχνει η σουπιά. Για να αποφύγουν την απόλυτη κατακραυγή της κοινωνίας, «δηλητηριάζοντας» άρρωστα μυαλά, το παίζει… Τσε Γκεβάρα. Μιλώντας για φασισμούς, δημοκρατίες, ναζισμό. 

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού δε σέβονται ούτε τη σοβαρότητα των στιγμών, ούτε την ίδια την κοινωνία. 

Ένα σωματείο που ηθικά έχει κριθεί απ’ την ιστορία και το πανελλήνιο, πλέον προσπαθεί να… προασπίσει την ηθική που έτσι κι αλλιώς ποδοπατά χωρίς ίχνος τύψεων. Πλέον για να μην επωμιστεί τις ευθύνες του με σθένος, εξέδωσε μια ανακοίνωση που λειτουργεί σαν… πλύση στομάχου για όποιον τη διαβάσει. Τόσο σε επίπεδο επιχειρηματολογίας, όσο και σε επίπεδο λογικής. 

Η ανακοίνωση είναι τόσο θλιβερή που συνέβη το απίθανο: Υπουργός της κυβέρνησης να τους χλευάσει δημόσια. Κάτι δηλαδή που προ καιρού ήταν πιο απίθανο κι από το να δεις κριτική από τα media προς τον Ολυμπιακό…  
 

Μια ανακοίνωση που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα