Η συνθήκη αυτή θυμίζει αρκετά τα πλέι οφ του 2014-15. Ο Παναθηναϊκός, με τον Δημήτρη Ανδρεόπουλο στην πρώτη του σεζόν στον πάγκο της ομάδας, επέστρεφε στα πλέι οφ και θα αντιμετώπιζε τον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά με μειονέκτημα έδρας. Βέβαια, τα δεδομένα ήταν πολύ διαφορετικά τότε καθώς το τριφύλλι είχε κάνει υπέρβαση για να φτάσει στην τετράδα, η οποία μάλιστα ήρθε με νίκη την τελευταία αγωνιστική στην Πυλαία, και με τη δυναμική των δύο ομάδων να δίνει σαφές προβάδισμα στον μετέπειτα πρωταθλητή ΠΑΟΚ. Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός είχε ξεκινήσει με μπρέικ στη Θεσσαλονίκη.
Η φετινή σεζόν έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Μπαίνοντας στα πλέι οφ είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι μιλάμε για δύο ομάδες που μοιάζουν σχεδόν ισάξιες. Το μοναδικό δεδομένο που δίνει προβάδισμα σε μια από τις δύο ομάδες είναι η έδρα κάτι που ο ΠΑΟΚ καλείται να αξιοποιήσει. Κατά τα άλλα, έχουμε δει και τις δύο ομάδες να έχουν υψηλές δυνατότητες αλλά και αδυναμίες. Σίγουρα οι πέντε νίκες του Παναθηναϊκού εις βάρος του ΠΑΟΚ φέτος δίνουν ένα σημαντικό ψυχολογικό πλεονέκτημα στους πράσινους αλλά αυτό ηχεί πολλά καμπανάκια στον Δημήτρη Ανδρεόπουλο. Αφενός είναι δύσκολο να κερδίσει ξανά και ξανά έναν τόσο δυνατό αντίπαλο, καθώς μια ομάδα του επιπέδου και της ποιότητας του ΠΑΟΚ είναι λογικό να βγάλει αντίδραση μετά από τόσες ήττες, και αφετέρου ο δικέφαλος του βορρά δείχνει αρκετά βελτιωμένος το τελευταίο διάστημα.
Όσο κοινοτυπο και αν μοιάζει, αυτά τα παιχνίδια τα αντιμετωπίζει κάθε ομάδα ως ξεχωριστά, ένα προς ένα. Κάθε παιχνίδι, κάθε σετ ακόμα και κάθε φάση έχει σημασία και δεν επιτρέπει χαλάρωση. Ο Παναθηναϊκός έχει φέτος άλλοτε κατάφερε να ανταποκριθεί και άλλοτε πάλι όχι σε τέτοια παιχνίδια. Μπορεί να «λύγισε» από τον Ολυμπιακό στο κρίσιμο παιχνίδι του Challenge Cup αλλά ας μην ξεχνάμε ότι για να φτάσει εκεί έδειξε εντυπωσιακά ψυχικά αποθέματα στο χρυσό σετ κόντρα στην Οριόν. Επιπλέον, στα ντέρμπι του πρώτου γύρου με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Φοίνικα παρουσίασε πειθαρχία όταν στριμώχτηκε κατά τη διάρκεια των αγώνων. Δεν είναι λίγες οι φορές, όμως, που δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει. Αυτό κάνει εμφανές το ότι όλα είναι ανοιχτά στο ζευγάρι των δύο ομάδων πόσω μάλλον όταν και ο ΠΑΟΚ έχει παρόμοια δείγματα όλη τη φετινή σεζόν.
Δεν είναι μυστικό το ότι οι πράσινοι θα προσπαθήσουν και πάλι να πιέσουν από το σερβίς τους και να χαλάσουν την υποδοχή του Ράπτη. Ούτε, από την άλλη, είναι κρυφό πως ο Γιόσκο Μιλενκόσκι θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τον… φρέσκο και δυναμικό Σκεντράου από τη μπροστά ζώνη αλλά και την ικανότητα του ΠΑΟΚ να χτυπάει με επιτυχία από την πάιπ. Μετά από τόσες πολλές αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων είναι δύσκολο να εμφανιστούν «κρυφά χαρτιά» από τους δύο προπονητές. Δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να δούμε διαφορετικές βασικές εξάδες από αυτές που έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν οι δύο ομάδες και αυτό σημαίνει ότι η προσωπικότητες και η καλή τους μέρα θα κρίνουν τα παιχνίδια.
Ο Παναθηναϊκός θέλει όσο τίποτα αυτό το πρωτάθλημα από τη στιγμή που το ευρωπαϊκό όνειρο έσβησε και άπαντες φουλάρουν για αυτό το στόχο. Φυσικά και στον ΠΑΟΚ υπάρχει επίσης μεγάλη επιθυμία καθώς ο δικέφαλος αγνοεί τον τίτλο από το 2017. Ο κόουτς Ανδρεόπουλος έχει προσπαθήσει το τελευταίο διάστημα να αξιοποιήσει κάθε παίκτη του ρόστερ ώστε όλοι να είναι έτοιμοι στα ημιτελικά. Μπορεί η βασική επτάδα να έχει ποιότητα και εμπειρία αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που από τον πάγκο μπορεί να έρθει μια αναπάντεχη αλλά πολύτιμη λύση. Έτσι, στους πράσινους υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ όπου ο Μιλενκόσκι προσπάθησε περισσότερο να δώσει ρυθμό στους βασικούς.
Η διάρκεια των πλέι οφ δεν είναι μικρή καθώς η πρόκριση κρίνεται στις τρεις νίκες. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα να δούμε αρκετά μπρέικ σε αυτό το ζευγάρι. Ίσως, μάλιστα, να είναι και το αναμενόμενο. Η έδρα του ΠΑΟΚ ισορροπείται από την αυτοπεποίθηση του Παναθηναϊκού από τα μεταξύ τους παιχνίδια. Μένει να δούμε τώρα ποιος έχει περισσότερες δυνάμεις στην τελική ευθεία και φυσικά ποιες είναι οι προσωπικότητες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.