MENU

Είναι προφανές πως μια ομάδα που είναι πρώτη στη βαθμολογία και μάλιστα με διαφορά πέντε βαθμών από τη δεύτερη θέση είναι ανώτερη και κυριαρχεί πλήρως μετά από οκτώ αγωνιστικές. Σαφώς και η χρονιά είναι μεγάλη, έχουμε πολύ δρόμο μέχρι το τέλος και βεβαίως τα πλέι οφ μπορούν να φέρουν εκπλήξεις και μάλιστα όταν υπάρχει το παράδειγμα του περσυνού Παναθηναϊκού που απώλεσε διαφορά 7 βαθμών και έχασε την πρώτη θέση της regular season κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα. Η εικόνα, όμως, μέχρι στιγμής είναι ξεκάθαρη και επιβεβαιώθηκε μετά το ντέρμπι της Πυλαίας.

Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που όχι απλά παραμένει αήττητη αλλά έχει χάσει μόλις δύο σετ σε οκτώ αγώνες. Σίγουρα τα εύσημα ανήκουν σε μεγάλο βαθμό στον Μάρκο Φενόλιο που στη φετινή σεζόν δείχνει τις πραγματικές του ικανότητες. Και είναι λογικό άλλωστε αφού έχει να διαχειριστεί μια ομάδα που είναι ξεκάθαρο δημιούργημά του. Πιθανώς αν συγκρίνουμε μεμονωμένες αθλήτριες του ΠΑΟΚ με αθλήτριες άλλων ομάδων ίσως και να βρούμε καλύτερες αλλά η συνολική εικόνα του δικεφάλου είναι σαφώς ανώτερη. Αυτό δε σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ έχει τυχαίες αθλήτριες, έχει παίκτριες με προσωπικότητα και πολλές από αυτές έχουν καταφέρει σπουδαία πράγματα στην καριέρα τους. Στο παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό, όμως, φάνηκε πως οι επιλογές του Φενόλιο έγιναν με τρόπο ώστε η ομάδα να ανεβάσει τις αθλήτριες και όχι οι αθλήτριες να ανεβάσουν την ομάδα.

Παίκτριες όπως η Γουίντερς, η Σάλας, η Χριστοδούλου, η Όλμπρεχτ δεν είναι τυχαίες. Έχουν τα καλά τους και τα άσχημά τους ωστόσο έγινε ξεκάθαρο πως σε ένα τόσο κομβικό παιχνίδι (όπως και κόντρα στον Παναθηναϊκό) όλες πήραν βαθμό κάτω από τη βάση. Το καλό τρίτο σετ των ερυθρολεύκων είχε να κάνει κυρίως με ατομική ποιότητα αλλά και στη δυναμική παρουσία της Κούμπουρα αλλά επ' ουδενί ο Ολυμπιακός δεν έπεισε ότι σαν σύνολο έχει τη χημεία ώστε να αξιοποιήσει την ποιότητα των αθλητριών του.

Ο ΠΑΟΚ, με τη σειρά του, σίγουρα πήρε κάτι παραπάνω από την Κρολ και την Κάφρεϊ αλλά γενικότερα είχε να πάρει θετικά στοιχεία από όλες τις παίκτριες. Ακόμα και η Στράντζαλη που η στατιστική λέει μόλις 28% υποδοχή και 7 πόντους έδωσε βοήθεια από αμυντικές λειτουργίες αλλά και πιέζοντας στην επίθεση δημιουργώντας προβλήματα στον Ολυμπιακό. Ξέρουμε καλά, βέβαια, πως δεν εξηγούνται όλα με τα στατιστικά. Η Πολυνοπούλου έχει καθιερωθεί ως μια δυναμική παρουσία στη μπροστά ζώνη, ακόμα και αν έχει δίπλα της μια πολύ ισχυρή παρουσία όπως η Μπλάνκο, και ο ΠΑΟΚ γίνεται όλο και πιο δυνατός πάνω στο φιλέ.

Αλλά το μυστικό της επιτυχίας ξεκινάει από την Ξανθοπούλου. Η νεαρή λίμπερο γίνεται όλο και καλύτερη και προσφέρει πολλά στο αμυντικό κομμάτι της ομάδας της. Πιθανώς η παρουσία της ως βασική στην εθνική ομάδα το καλοκαίρι να της έδωσε ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και κίνητρο και στις 8 αγωνιστικές που έχουμε δει ως τώρα διεκδικεί τον τίτλο της καλύτερη λίμπερο του πρωταθλήματος. Όταν η υποδοχή, και γενικότερα η άμυνα, λειτουργεί τόσο καλά όλα γίνονται πιο εύκολα όταν υπάρχει μια πασαδόρος σαν την Βεργίδου.

Η εικόνα του δικεφάλου δείχνει μια ομάδα πλήρη και απόλυτα συγκεντρωμένη. Το κλισέ «παιχνίδι με παιχνίδι» βρίσκει απόλυτη εφαρμογή καθώς φαίνεται πόσο καλά προετοιμασμένος είναι ο Φενόλιο σε κάθε παιχνίδι χτυπώντας στις αδυναμίες κάθε αντιπάλου και καταφέρνει να κερδίζει τα παιχνίδια χωρίς ιδιαίτερο άγχος. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός φάνηκε ασυνεπής και ότι δεν πλήρωσε σε παιχνίδια όπως με την ΑΕΚ, τη Θέτιδα και τον Άρη το πλήρωσε τώρα. Το πλάνο και η μεθοδικότητα πάντα ανταμείβονται και αυτό αποδεικνύει ο δικέφαλος του βορρά στο ξεκίνημα της σεζόν.

Είναι αετός με… φτερά
EVENTS