MENU

Ο σχεδιαστής, Νίκος Μανάφης, μιλάει στο SDNA για τα όνειρά του, για τον λόγο που επέστρεψε στην Ελλάδα και με ποιες εταιρίες θα ήθελε να συνεργαστεί στο μέλλον.

Αριάδνη: Πες μας λίγα λόγια για εσένα. Πως προέκυψε να σχεδιάζεις τόσο ιδιαίτερες κατασκευές; Πότε ξεκίνησε όλο αυτό;

Νίκος Μανάφης: Ακούγεται κλισέ, αλλά όσο θυμάμαι τον εαυτό μου σχεδίαζα αυτοκινητάκια όπου μπορούσα - ειδικά σε θρανία. Αλλά δεν περιοριζόμουν εκεί.

Ξεκινούσα από ένα όχημα (αυτοκίνητο, μηχανή, διαστημόπλοιο) και σχεδίαζα (μάλλον ζωγράφιζα) ολόκληρες πόλεις ή αποικίες στον Άρη!

Τελειώνοντας το σχολείο, μπήκα στην Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ αλλά συνέχισα να ονειρεύομαι οχήματα. Κατά τη διάρκεια του Erasmus μου στο Παρίσι βρήκα χρόνο να ασχοληθώ λίγο πιο σοβαρά και έτσι κέρδισα την πρώτη μου διάκριση, το 3ο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Daihatsu για τα 100 χρόνια της εταιρίας!

Μετά την αρχιτεκτονική, έκανα το μεταπτυχιακό μου στο TU Delft, στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό προϊόντων με ειδίκευση στα οχήματα.

Προτιμάς να σχεδιάζεις σκάφη, αυτοκίνητα ή δυκίνητα;

Οτιδήποτε κινείται (κατά προτίμηση γρήγορα και με στιλ) μου εξάπτει τη φαντασία. Οι προτιμήσεις μου έγκεινται στις παραμέτρους των πρότζεκτ.

Για εμένα πρέπει να υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση - σύνδεση μεταξύ οχήματος και χρήστη, οπότε προτιμώ να σχεδιάζω οχήματα γύρω από τον χρήστη και τη θέση οδήγησής του.

Μου αρέσει η ύπαρξη του οχήματος να εξυπηρετεί έναν ξεκάθαρο σκοπό και εάν είναι δυνατόν να προσφέρει κατι νεό και καινοτόμο.

Η δουλειά σου έγινε γνωστή κυρίως στο εξωτερικό. Γιατί επέστρεψες στην Ελλάδα;

Η αλήθεια είναι ότι στο εξωτερικό είχα κάποιες επαφές και διακρίσεις από την εποχή που ήμουν ακόμα φοιτητής, αλλά ουσιαστικά ξεκίνησα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία στην Ελλάδα.

Μετά από το μεταπτυχιακό, επέστρεψα για τον στρατό. Όταν απολύθηκα, έπρεπε να πάρω μια απόφαση. Είχα τότε μια πρόταση να δουλέψω στη McLaren, ενώ είχα και μια πρόταση να σχεδιάσω το πρώτο μου σκάφος για μια ελληνική εταιρία.

Αποφάσισα λοιπόν αντί να περάσω μερικά χρόνια σχεδιάζοντας καθρέφτες και πόμολα να βουτήξω στα βαθιά και να ανοίξω δικό μου γραφείο μου εδώ. Το σκεπτικό ήταν να κυνηγήσω το όνειρο μου. Αυτό ένος έλληνικού σχεδιαστικού κέντρου και παράλληλα να βοηθήσω ελληνικές εταιρίες προσφέροντας σχεδιασμό υψιλού επιπέδου και κάνοντας τα προϊόντα τους ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες επάνω στο επάγγελμα που έχεις επιλέξει;

Οχι ιδιαίτερα, αλλά μαθαίνεις να τις ψάχνεις ή να τις δημιουργείς.

Πλέον έχω κρατήσει ελάχιστους πελάτες στην Ελλάδα και δουλεύω κυρίως με πελάτες από το εξωτερικό. Η Ελλάδα μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω ένα ξεκίνημα που φάνταζε αδύνατο στο εξωτερικό. Το internet μου δίνει την ευκαιρία να μην περιορίζομαι στην Ελλάδα!

Έχεις σκοπό να επιστρέψεις στο εξωτερικό πάλι;

Ήδη περνάω ολοένα και περισσότερο χρόνο στο εξωτερικό για εκθέσεις, παρουσιάσεις και επιβλέψεις. Ωστόσο, κρατάω τη βάση μου στην Ελλάδα.

Ποιο θα έλεγες πως είναι το πιο σημαντικό "έργο" σου;

Νομίζω πως είναι πόλυ νωρίς για αυτή την ερώτηση. Γενικά είμαι υπερήφανος για τις περισσότερες δουλείες μου.

Η σημαντικότητα για μένα όμως συνίσταται στο κατα πόσο ένα σχέδιο προσφέρει στη κοινωνία, το περιβάλλον ή βελτιώνει τη ζωή του χρήστη. Γι' αυτό, πέρα από τα πρότζεκτ πελατών παρουσιάζουμε κατα καιρούς και concept στα οποία προσπαθούμε να αγγίζουμε τέτοιες πτυχές.

Τι θα ήθελες να σχεδιάσεις - κατασκευάσεις στο μέλλον;

Τα πάντα! Υπάρχουν ιδέες για σκάφη, μηχανές, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, drones, διαστημόπλοια!

Όλα στην ώρα τους, όταν και εάν έρθει. Το επόμενο βήμα είναι μια σειρά από μικρά ηλεκτρικά οχήματα πόλης.

Ποιο είναι το πιο τρελό σου όνειρο;

Η δουλεία μου ουσιαστικά περιλαμβάνει το να ονειρεύομαι. Αν θεωρούσα τα όνειρα μου τρελά κάτι θα έκανα λάθος!

Με ποια εταιρία θα ήθελες να συνεργαστείς και γιατί;

Σε αυτοκίνητα με τη Renault. Θαυμάζω την avant-garde προσέγγιση της στα concept που παρουσιάζουν

Σε μηχανές με τη Bimota. Δύσκολο πια, αλλά το σύστημα της Tesi είχε απίστευτες δυνατότητες που δεν εξερευνήθηκαν ποτέ.

Στα σκάφη έχω ήδη ξεκινήσει μια συνεργασία με την εταιρία που ονειρευόμουν να συνεργαστώ. Δυστυχως όμως δεν μπορώ να πώ περισσότερα για την ώρα!

Ποια είναι τα επόμενα άμεσα σχεδία σου;

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε ένα πρότζεκτ για μια έκθεση στο Miami. Παράλληλα επεκτείνουμε το τμήμα του prototyping στο γραφείο. Εγκαθιστούμε εξοπλισμό που θα επιτρέψει το σχεδιασμό, τον έλεγχο και την υλοποίηση πιο πολύπλοκων και καινοτόμων μορφών στα οχήματα που σχεδιάζουμε, αλλά και μια μικρή παραγωγή προϊόντων. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η επέκταση θέλουμε να παρουσιάσουμε ένα concept όχημα ώς showcase των νέων δυνατοτήτων του γραφείου.

Πως βλέπεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από τώρα;

Προτιμώ να το κρατήσω για τον εαυτό μου ακόμα. Ελπίζω πάντως να έχουμε αρκετά οχήματα να δοκιμάσεις μέχρι τότε!

*Οι φωτογραφίες αποτελούν προσωπικό αρχείο του σχεδιαστή Νίκου Μανάφη.

Συνέντευξη - Νίκος Μανάφης: Ο σχεδιαστής που διαπρέπει στο εξωτερικό!
EVENTS