MENU

Χαμός, ο: (οικείο) φασαρία ή μεγάλη αναστάτωση ή μεγάλη ανακατωσούρα- παράδειγμα: Στο σπίτι του επικρατούσε πάντα ένας χαμός.

Ή, απλούστερα, αυτό που έγινε σήμερα στη Βαλένθια: με τις συνθήκες ν’ αμφιρρέπουν μεταξύ «Ναι μωρέ, ας τον κάνουμε τον αγώνα» και «Ρε πάτε καλά, δείτε πόσο νερό έχει!», το τελευταίο grand prix της χρονιάς ξεκίνησε κανονικά στις 15.00, με τον poleman Βινιάλες να τα κάνει πιο μούσκεμα κι από την βροχή και να μένει πολύ πίσω, με τον εκπληκτικό Άλεξ Ρινς να οδηγεί την κούρσα και τον Αντρέα Ντοβιτσιοζο να τον ακολουθεί.

Από τα πρώτα περάσματα και μετά, ωστόσο, ξεκίνησαν οι πτώσεις: κάτω ο Μάρκεθ, κάτω ο Πετρούτσι, κάτω και ο Μίλερ, με τον Βαλεντίνο Ρόσι να κάνει μυθικά πράγματα και από 16ος να έχει ανέβει στην 3η θέση, περνώντας και τον Μάβερικ Βινιάλες, πριν ο Ισπανός πέσει και αυτός!

https://twitter.com/hashtag/MotoGP?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Σ’ εκείνο το σημείο του αγώνα- στο μέσο περίπου, δηλαδή- ο «Γιατρός» ήταν εμφανώς ο πιο γρήγορος απ’ όλους τους αναβάτες, πέρασε τον Ρινς (2ος) και μετά βρέθηκε δίπλα στον Ντοβιτσιόζο για την πρωτοπορία, όμως ο πιλότος της Ducati σήκωσε (ως δικαιούται) το χέρι του στους αγωνοδίκες για να τους τονίσει πως οι συνθήκες στην πίστα είναι επικίνδυνες και αυτοί, ολόσωστα, σήκωσαν κόκκινη σημαία με αποτέλεσμα να διακοπεί το grand prix για περισσότερα από 40 λεπτά.

Όταν υπήρξε επανεκκίνηση ο Ρινς (μιας και δεν είχε ολοκληρωθεί ο γύρος πριν τη διακοπή, όταν και τον πέρασαν Ντόβι- Βάλε) θα ξεκινούσε από την pole, με Ντοβιτσιόζο και Ρόσι πίσω του.

Οι δύο Ιταλοί πέρασαν εύκολα τον οδηγό της Suzuki, με την Ducati μπροστά και την Yamaha πίσω. Ωστόσο, αντί για μάχη για την καρό σημαία, ο «Γιατρός» έπεσε για 2ο συνεχόμενο αγώνα και... χάρισε τη 2η θέση στον Ρινς, πίσω από τον άπιαστο Ντοβιτσιόζο που πήρε τη νίκη και ανέβασε τις συνολικές καρό σημαίες της «Κόκκινης» στις 7 φέτος, αποδεικνύοντας πως η Ducati μάλλον ήταν (και) φέτος η κορυφαία μηχανή σ’ ολόκληρο το γκριντ.

https://www.youtube.com/embed/53K7ViKLznE?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Νακαγκάμι, Ζαρκό (φεύγει από τη δορυφορική Yamaha και πάει στην ΚΤΜ), Σμιθ, Μπράντλεϊ και Σιαρίν συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα, από την οποία απουσίαζε ο Χόρχε Λορένθο που ήταν 12ος στον ακροτελεύτιο αγώνα του με την Ducati, πριν πάει στην Honda του χρόνου. Ο Ρόσι, για την ιστορία, επέστρεψε στην πίστα και κατάφερε να πάρει στο τέλος την 13η θέση, διασφαλίζοντας την (τιμητικότατη, για την ηλικία του και το φετινό χάλι της Yamaha…) 3η θέση στο πρωτάθλημα.

Κάπως έτσι, μ’ έναν άκρως επεισοδιακό αγώνα, ολοκληρώθηκε και η φετινή σεζόν του MotoGP, η οποία βρήκε γι’ ακόμα μία φορά τον Μάρκεθ στο θρόνο του Βασιλιά για 5η φορά στη μεγάλη κατηγορία.

Το 2019 θα βρει τον Χόρχε Λορένθο στο πλευρό του στην Honda και τον Ντοβιτσιόζο ως ξεκάθαρο νούμερο 1 στην Ducati, ενώ αναμένεται και η αντίδραση της M1 με Βινιάλες (κυρίως) και Ρόσι.

Αν μη τι άλλο, ακούγεται ενδιαφέρον πακέτο.

Τόσο που στο μυαλό έρχεται ένα και μόνο σύνθημα: «Δεν μπορώ, δεν μπορώ να περιμένω…»

Tελική βαθμολογία αναβατών

1) Μάρκεθ 321

2) Ντοβιτσιόζο 245

3) Ρόσι 198

4) Βινιάλες 193

5) Ρινς 169

6) Ζαρκό 158

7) Κράτσλοου 148

8) Πετρούτσι 144

9) Λορένθο 134

10) Ιανόνε 133

Grand Prix Βαλένθια: Ο Αντρέα Ντοβιτσιόζο πήρε τη νίκη
EVENTS