MENU

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις και αναβολές το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA ενέκρινε σήμερα τους κανονισμούς για τα power units, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ από το 2026. Τα επόμενης γενιάς μονοθέσια της Formula 1 θα είναι εξίσου δυνατά με τα σημερινά, αλλά θα καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια και θα παράγουν καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2.

Με την σημερινή ανακοίνωση της FIA ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την είσοδο του VW Group στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, μέσω των Audi και Porsche. Οι νέοι κανονισμοί αναφέρουν ότι θα υπάρχει 50% αύξηση της ηλεκτρικής ισχύς, οι κινητήρες θα καταναλώνουν 100% βιώσιμα καύσιμα, ενώ καταργείται η MGU-H.

Τα επτά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την επόμενη γενιά των power units της Formula 1
Καύση 100% βιώσιμων καυσίμων

Οι νέες μονάδες ισχύος της F1 θα λειτουργούν με πλήρως βιώσιμα καύσιμα χάρη στην εντατική έρευνα και δοκιμές από τη Formula 1 και την Aramco. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα καίγεται κανένας νέος ορυκτός άνθρακας, αλλά ο άνθρακας θα προέρχεται από μη τροφικές πηγές, αστικά απόβλητα ή ακόμη και από την ατμόσφαιρα.

Τριπλάσια ηλεκτρική ισχύ

Ο σημερινός 1,6-λίτρων V6 turbo κινητήρας εσωτερικής καύσης θα εξελιχθεί ώστε να συνδυάζεται με μια πολύ πιο ισχυρή MGU-K. Αυτή θα έχει σχεδόν τριπλάσια ηλεκτρική ισχύ, που θα παράγεται από τα τρέχοντα υβριδικά εξαρτήματα.

Επιπλέον, θα ανακτάται περισσότερη ενέργεια κατά την πέδηση, και ως εκ τούτου, ο στόχος είναι η MGH-K να παράγει περίπου 350 kW (476 άλογα) το 2026, όταν σήμερα οι MGU-K και MGU -Η παράγουν 120 kW (163 άλογα).

1.000+ ίπποι, με λιγότερο καύσιμο

Με την μεγαλύτερη ηλεκτρική ισχύ, οι κινητήρες θα καταναλώνουν συνολικά λιγότερο καύσιμο, αλλά το υβριδικό σύνολο θα παράγει πάνω από 1.000 ίππους. Το 2013, χρησιμοποιούνταν 160 κιλά καυσίμου κατά την διάρκεια ενός αγώνα, ενώ το 2020, αυτό το νούμερο ήταν στα 100 κιλά. Από το 2026, η F1 στοχεύει κάθε μονοθέσιο να χρησιμοποιεί μόλις 70 κιλά καυσίμου κατά τη διάρκεια ενός Grand Prix.

Επιπλέον, η F1 δεν θα ελέγχει της ροή καυσίμου μέσω ενός μέγιστου ρυθμού ροής μάζας, αλλά τον μέγιστο ρυθμό ροής ενέργειας.

Καλύτερη ασφάλεια

Με την MGU-K να τοποθετείται εντός του carbon monocoque πλαισίου, δίπλα στην μπαταρία και τα ηλεκτρονικά ελέγχου, όλος ο εξοπλισμός υψηλής τάσης θα περιέχεται πλέον μέσα σε μια ασφαλή μονάδα, δημιουργώντας ένα πιο ασφαλές μονοθέσιο.

Χαμηλότερο κόστος, αλλά συνεχής καινοτομία

Θα υπάρχει ανώτατο όριο κόστους για τους κινητήρες, ενώ η απαγόρευση χρήσης ακριβών υλικών, η κατάργηση της MGU-H και η χρήση τυποποιημένων εξαρτημάτων θα συμβάλει στη μείωση του κόστους. Οι ώρες στο δυναμόμετρο θα είναι επίσης περιορισμένες, με τους μηχανικούς των ομάδων να είναι σε θέση να καινοτομούν γύρω από τα ηλεκτρικά συστήματα. Ακόμα, διατηρείται ο περιορισμός στη χρήση τριών μονάδων ισχύος ανά μονοθέσιο, ανά σεζόν.

Μεγαλύτερες προκλήσεις για τους οδηγούς

Με την αφαίρεση της MGU-H, το turbo lag λογικά θα επιστρέψει και αυτό θα μπορούσε να κάνει τα μονοθέσια πιο δύσκολα στις εξόδους των στροφών, κάτι που θα αποτελέσει μεγαλύτερη πρόκληση για τους οδηγούς.

Πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνη

Η Formula 1 στοχεύει στην περιβαλλοντική της ευθύνη, με τις επιλογές ανακύκλωσης να γίνονται υποχρεωτικές για τις μπαταρίες, ενώ, στο τέλος της ζωής τους οι MGU-K και υλικά, όπως το κοβάλτιο θα ανακυκλώνονται.

Πηγή: autoblog.gr 
 

Επίσημο: Οι νέοι κανονισμοί της F1 από το 2026
EVENTS