MENU

Ο δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Mark Goldsmith, στο Ντιτρόιτ, αποδέχθηκε την ομολογία ενοχής της ιαπωνικής κατασκευάστριας φορτηγών και κινητήρων, επιβάλλοντάς της πρόστιμο 482 εκατομμυρίων ευρώ και πενταετή περίοδο επιτήρησης, κατά την οποία η εταιρεία θα απαγορεύεται να εισάγει στις ΗΠΑ πετρελαιοκινητήρες που κατασκευάζει. Το δικαστήριο επέβαλε επίσης δήμευση χρηματικού ποσού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

"Οι εταιρείες που παραβιάζουν εσκεμμένα τους περιβαλλοντικούς μας νόμους, συμπεριλαμβανομένης της παραποίησης δεδομένων για να εμφανίζονται ως συμμορφούμενες, αξίζουν τιμωρία και θα λογοδοτήσουν ποινικά", δήλωσε ο Jeffrey Hall, προσωρινός επικεφαλής επιβολής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA).

Η Toyota αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Hino δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για δήλωση.

Τον Ιανουάριο, η Hino είχε ανακοινώσει ότι θα δηλώσει ένοχη για υπερβολικές εκπομπές κινητήρων σε περισσότερα από 105.000 οχήματα στις ΗΠΑ μεταξύ 2010 και 2022. Έρευνα που είχε παραγγείλει η ίδια η εταιρεία το 2022 αποκάλυψε ότι είχε παραποιήσει δεδομένα εκπομπών σε ορισμένους κινητήρες ήδη από το 2003.

Η συμφωνία διακανονισμού περιλαμβάνει πρόγραμμα αντιστάθμισης των υπερβολικών εκπομπών, αξίας 144 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω αντικατάστασης ναυτικών και σιδηροδρομικών κινητήρων, καθώς και πρόγραμμα ανάκλησης, αξίας 134 εκατομμυρίων ευρώ, για την επισκευή κινητήρων σε βαρέα φορτηγά του 2017-2019, σύμφωνα με την EPA.

Η Hino παραδέχθηκε ότι μεταξύ 2010 και 2019 χρησιμοποίησε "παράνομα τεχνάσματα" και υπέβαλε ψευδείς αιτήσεις για έγκριση πιστοποίησης κινητήρων, αλλοιώνοντας δεδομένα δοκιμών εκπομπών, διεξάγοντας δοκιμές με λανθασμένο τρόπο και παραποιώντας στοιχεία χωρίς πραγματικές μετρήσεις.

Ο πρόεδρος της Hino, Satoshi Ogiso, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η εταιρεία έχει βελτιώσει την εσωτερική της κουλτούρα, την εποπτεία και τις διαδικασίες συμμόρφωσης.

Η Hino είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι είχε καταγράψει έκτακτη ζημία 230 δισεκατομμυρίων γεν (περίπου 1,42 δισ. ευρώ) στα οικονομικά της αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου τον Οκτώβριο, για να καλύψει τα αναμενόμενα νομικά κόστη.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν παραδεχθεί ότι πούλησαν οχήματα με υπερβολικές εκπομπές ρύπων. Η Volkswagen πλήρωσε περισσότερα από 18,5 δισ. ευρώ σε πρόστιμα, κυρώσεις και διακανονισμούς, αφού παραδέχθηκε το 2015 ότι είχε εγκαταστήσει λογισμικό "παραποίησης" εκπομπών σε σχεδόν 11 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως.

Πηγή: Reuters-topgear.gr

Νέο σκάνδαλο με θυγατρική εταιρεία της Toyota