Ο Μαρκ Μάρκεθ ήταν υπεύθυνος για το ατύχημα ανάμεσα σε αυτόν και τον Ολιβέιρα στο Πορτιμάο της Πορτογαλίας στον πρώτο αγώνα της σεζόν. Ο Ισπανός οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, τιμωρήθηκε από την FIM με 2 long laps, ωστόσο δε θα τρέξει στην Αργεντινή λόγω επέμβασης που θα κάνει στο χέρι.
Η FIM αποφάσισε πως ο αναβάτης της Honda θα εκτίσει την ποινή του όποτε ξανατρέξει έπειτα από τον τραυματισμό του, αυτό ωστόσο δεν άρεσε στην Honda που έκανε έφεση, καθώς όπως τονίζει είναι εκτός των κανονισμών η ποινή του Μάρκεθ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Σε σχέση με την ποινή που επέβαλε η FIM στον Μαρκ Μάρκεθ για το περιστατικό που συνέβη στο Grand Prix της Πορτογαλίας, η Repsol Honda Team θεωρεί ότι η τροποποίηση της ποινής συνίστατο σε αλλαγή κριτηρίων σχετικά με το πότε έπρεπε να εφαρμοστεί η ποινή και ότι αυτή η τροποποίηση εκδόθηκε από τη FIM δύο ημέρες αφότου η αρχική κύρωση ήταν οριστική και οριστική και δεν συνάδει με τους ισχύοντες κανονισμούς της FIM για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP.
Για το λόγο αυτό, η Repsol Honda Team σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα προσφυγής που προσφέρονται από τους ισχύοντες κανονισμούς για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντά της, τα οποία θεωρεί ότι παραβιάζονται ως αποτέλεσμα του τελευταίου ψηφίσματος, και ειδικότερα έχει υποβάλει δεόντως Έφεση ενώπιον των εφετείων της FIM».