MENU

Τα αυτοκίνητα πλέον διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες - αυτή τη στιγμή τουλάχιστον. Η μία αφορά αυτά που λειτουργούν με θερμικούς κινητήρες και η έτερη που λειτουργούν με ηλεκτρισμό. Η αρχή βεβαίως είναι η ίδια. Σε αμφότερα, βρίσκεσαι σε μια καμπίνα, κάθεσαι, πατάς το πεντάλ του γκαζιού ή του φρένου και το όχημα των τεσσάρων τροχών αναπτύσσει ταχύτητα ή τη μειώνει. Όσον αφορά στις κινητήριες μονάδες, λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο, με το ένα να χρειάζεται καύσιμο για να κινηθεί και το άλλο φόρτιση σε πρίζα. Αυτή αποτελεί προφανώς την πρώτη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους αυτοκινήτων, αλλά για πάμε να δούμε και μερικές άλλες.

Τα EV απαιτούν λιγότερη συντήρηση

Σε διάστημα πέντε ετών ιδιοκτησίας, το κόστος στα ηλεκτρικά ανέρχεται στα περίπου 4.000 ευρώ, τη στιγμή που στα συμβατικά, το ποσό αυτό σταματά στα περίπου 4.300.

Στα συμβατικά απαιτείται αλλαγή λαδιών και αλλαγή φίλτρου λαδιού

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν λάδι για τη λίπανση των εμβόλων και των κυλίνδρων, πολύ απλά διότι δεν έχουν. Άρα, οι κάτοχοι των συμβατικών αυτοκινήτων αναγκάζονται να αλλάζουν λάδια, αλλά και φίλτρο λαδιού.

Στα συμβατικά υπάρχουν και άλλου είδους υγρά

Το σύστημα μετάδοσης ενός EV δεν χρειάζεται λιπαντικό, εν αντιθέσει με το συμβατικό που έχει ανάγκη τις γνωστές σε όλους μας βαλβολίνες. Το μόνο που χρειάζεται σε ένα ηλεκτρικό, είναι η αλλαγή ενός φίλτρου, όπως για παράδειγμα στα μοντέλα της Tesla.

Κάποιοι οδηγοί χρησιμοποιούν ειδικά υγρά καυσίμων

Αυτά τα υγρά καθαρίζουν τα μπεκ, κάτι πολύ σωστό για την εξίσου σωστή συντήρηση του κινητήρα, με τα ηλεκτρικά να μην τα χρειάζονται αυτά για ευνόητους λόγους.

Τα νέα αυτοκίνητα χρειάζονται περισσότερα ηλεκτρονικά

Μπορεί κάτι τέτοιο να φαντάζει υπερβολή, αλλά μεταφορικά πρόκειται για ηλεκτρονικούς υπολογιστές με ρόδα. Τα EV χρειάζονται πολύ λογισμικό και αναβαθμίσεις μέσω ΟΤΑ, δηλαδή ασύρματα.

Τα EV βελτιώνονται με χαμηλότερο κόστος

Είναι κι αυτό μια αλήθεια και ως παράδειγμα την Tesla, εκ των πρωτοπόρων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, προκειμένου να βελτιωθεί, το μόνο που χρειάζεται είναι ενημέρωση μέσω ΟΤΑ και αυτό ισχύει και για την ιπποδύναμη.

Τι γίνεται με την μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Η νέα εποχή της αυτοκίνησης δεν έχει έρθει οριστικά ακόμα, αλλά η αλήθεια είναι πως αν χαλάσει η μπαταρία, το κόστος αλλαγής της δεν είναι μικρό. Ανέρχεται στα περίπου 15.000 ευρώ, ανάλογα με το αυτοκίνητο. Για να ξέρετε κι εσείς τι γίνεται, η μπαταρία ενός EV κοστίζει περίπου όσο το 1/3 του οχήματος. Πάντως, οι νέες μπαταρίες δεν χρειάζονται ποτέ αντικατάσταση και μπορούν να ωφελήσουν τον ιδιοκτήτη καθόλη τη διάρκεια της ζωής του αυτοκινήτου.

Μια μπαταρία αντικαθίσταται όταν το όχημα περνά σε δεύτερο χέρι

Η υγεία της μπαταρίας, όπως προαναφέρθηκε, διαρκεί πάρα πολλά χρόνια, έως και 10. Άρα, αν ένα αυτοκίνητο περάσει σε δεύτερο, τρίτο ή ακόμα και σε τέταρτο ιδιοκτήτη, λογικά δεν θα έχει πρόβλημα.

Λιγότερη φθορά στα τακάκια και τους δίσκους των φρένων

Τα τακάκια των συμβατικών αυτοκινήτων αλλάζονται κάθε 35.000 χιλιόμετρα και οι δίσκοι κάθε 70.000. Όμως, επειδή τα EV διαθέτουν σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το άφημα του γκαζιού, τα εν λόγω εξαρτήματα διατηρούνται περισσότερο.

Οι μικροζημιές στα ηλεκτρικά είναι πιο κοστοβόρες

Εδώ κερδίζουν τα συμβατικά, καθώς οι... ανταγωνιστές τους απαιτούν ειδικά εργαλεία και τεχνικές, ενώ οι τεχνίτες που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτά, είναι λίγοι. Τα EV έχουν περισσότερους αισθητήρες, άρα το κόστος αυξάνεται, κάτι που σημαίνει πως ένα ηλεκτρικό χρειάζεται 1.650 ευρώ σε διάστημα 5ετίας για αντικαταστάσεις κ.τλ., ενώ την ίδια ώρα το συμβατικό απαιτεί κάτι λιγότερο.

Τα ελαστικά είναι διαφορετικά

Και σε αυτό το σημείο υπερτερεί ένα συμβατικό. Τα ηλεκτρικά είναι πιο βαριά οχήματα και έχουν ανάγκη πιο εξελιγμένων ελαστικών, ειδικά για αυτά. Έχουν να διαχειριστούν το βάρος της μπαταρίας εκτός των άλλων, το οποίο αγγίζει κι αυτό σχεδόν το 1/3 του οχήματος και αφού είναι πιο ακριβά σε σχέση με αυτά των συμβατικών, ακριβότερη είναι και η αντικατάστασή τους.

Χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση

Οι κατασκευαστές δίνουν τη δυνατότητα εκμάθησης το πώς φτιάχνεται ένα αυτοκίνητο με θερμικό κινητήρα μέσω των εξουσιοδοτημένων συνεργείων τους, τα διάφορα ιδιόκτητα συνεργεία ή τις προσφορές σε aftermarket. Στα ηλεκτρικά, η βλάβη πρέπει να διαγνωστεί με τηλεματική τεχνολογία, μόνο, όμως, αν ο κατασκευαστής ή ο αντιπρόσωπος έχει πρόσβαση. Άρα, στα EV οι επιλογές είναι περιορισμένες.

Το βάρος επηρεάζει και την ανάρτηση

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το βάρος των αυτοκινήτων με ηλεκτρικό κινητήρα, είναι σαφώς μεγαλύτερο συγκριτικά με τα συμβατικά. Άρα, δεν ταλαιπωρούνται περισσότερο μόνο τα ελαστικά, αλλά και οι αναρτήσεις. Άρα κι εκεί τα συμβατικά συμφέρουν περισσότερο.
 

Μερικές από τις διαφορές των ηλεκτρικών με τα συμβατικά αυτοκίνητα
EVENTS