Οι τρεις εταιρείες αποφάσισαν να γίνουν πιο ισχυρές και ισότιμες η μία προς την άλλη, αλλά και να παρουσιάσουν διάφορα οχήματα, ειδικά για τις αγορές της Λατινικής Αμερικής, της Ινδίας και της Ευρώπης. Η αρχή, όμως, έγινε από κάπου αλλού. Καταρχάς οι Γάλλοι μείωσαν σημαντικά το ποσοστό μετοχών τους στη Nissan από το 43% στο 15%, που είναι το ίδιο που έχουν οι Ιάπωνες στη Renault. Η Nissan θα επενδύσει στο πρόγραμμα και το λογισμικό της Renault, που αναγνωρίζεται ευκολότερα με το όνομα Ampere, έχοντας κι εκεί ποσοστό 15%. Η Mitsubishi από τη μεριά της σκέφτεται κι αυτή τη συμμετοχή της στο Ampere, τη στιγμή που αμφότερες θα αποτελέσουν πελάτες στο Renault Group Horse πρότζεκτ που βασικό στόχο έχει την παραγωγή χαμηλών εκπομπών κινητήρων εσωτερικής καύσης και υβριδικών. Επίσης και οι τρεις φίρμες θα συνεργαστούν στους τομείς της τεχνολογικής ανάπτυξης, όπως είναι οι μπαταρίες στερεού τύπου, τα λογισμικό και η αυτόνομη οδήγηση.
Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το πρώτο τέταρτο του 2023 και όλα θα έχουν ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους. Ως εκ τούτου, όλα βαίνουν καλώς μετά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Renault και τη Nissan, ακολουθούμενες από μια δύσκολη περίοδο 24 ετών, μετά το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει με τον Κάρλος Γκον. Με αρχή λοιπόν την ισοτιμία, την επανάληψη του ρίσκου και πολλών άλλων παραγόντων, στη Λατινική Αμερική, θα παραχθεί για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια ένα αυτοκίνητο με το έμβλημα της Renault. Αυτό θα γίνει στο Μεξικό. Δεν έχει λάβει ακόμα ονομασία, θα παράγεται από τη Nissan και δεν έχει γίνει γνωστό σε ποια κατηγορία θα ανήκει.
Επίσης, θα ξεκινήσει η παραγωγή ενός νέου μισού τόνου pick-up στην Κόρδοβα της Αργεντινής. Τόσο η Renault όσο και η Nissan θα αποκαλύψουν τα δικά τους μικρά pick-up, που θα τοποθετηθούν κάτω από τα Nissan Frontier και Renault Alaskan. Η κατηγορία των οχημάτων του ενός τόνου πηγαίνει καλά, άρα η ανάπτυξη θα συνεχίσει. Επιπροσθέτως, οι δύο φίρμες σκέφτονται το λανσάρισμα δύο όμοιων ηλεκτρικών οχημάτων στην περιοχή, τα οποία θα ανήκουν στην Α κατηγορία (αυτοκίνητα πόλης), βασισμένα στην πλατφόρμα CMF-AEV.
Αναφορικά με την Ινδία, που σύντομα λογικά θα αποτελέσει μια από τις κορυφαίες αγορές του κόσμου, η Συμμαχία θα προσφέρει μεγαλύτερου αμαξώματος οχήματα, όλα εκ των οποίων θα χρησιμοποιούν πλατφόρμα των Γάλλων. Πέραν, όσων παρουσιαστούν, ξεχωρίζουν τα SUV, συμπεριλαμβανομένου μια έκδοσης Nissan του Renault Triber. Εκτός από τις δύο προαναφερθείσες αγορές, η Συμμαχία έχει ήδη καταστρώσει τα πλάνα της για την Ευρώπη. Ήδη είναι γνωστός ο ηλεκτρικός διάδοχος του Micra, που θα παράγεται στη μονάδα ElectriCity της Renault στη Γαλλία από το 2026. Θα έχει 80% όμοια εξαρτήματα με το νέο Renault 5, με συνέπεια τη μείωση κατά 40% του κόστους για τη Nissan. Θα «πατά» στην πλατφόρμα CMF B-EV και θα θυμίζει σε πολλά τον διάδοχό του, αλλά θα εμφανιστεί φυσικά πιο μοντέρνος.
Τα άλλα προϊόντα της Συμμαχίας αφορούν τα Mitsubishi Colt και ASX, τα οποία θα είναι εκδόσεις των Renault Clio και Captur, αλλά με διαφορετικό σήμα. Θα παράγονται στα εργοστάσια της Ισπανίας και της Τουρκίας, ενώ όσον αφορά στην κατηγορία των LCV, το FlexEVan θα ανοίξει τον χορό των αυτοκινήτων με αναβαθμισμένο λογισμικό της Renault. Φτάνει στην αγορά το 2026 και θα μοιράζεται πολλά στοιχεία από τη Nissan. Επίσης, ένα άλλο μοντέλο που θα λανσαριστεί μετά το 2026, ανήκει στην κατηγορία C. Τέλος, Renault και Nissan δεν θα μείνουν μόνο εκεί, καθώς η συνεργασία τους θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως διανομές, aftersales, οικονομία, μπαταρίες και μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις που θα βοηθήσουν τους αντιπροσώπους τους σε όλη την Ευρώπη.