MENU

Ένα 7θέσιο, off-road πολυτελές ηλεκτρικό crossover ετοιμάζεται από την Porsche να φτάσει στις αγορές το 2027, έχοντας αντιμέτωπα τις Mercedes-Benz EQS SUV και BMW iX. Δεν θα έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε προηγούμενο μοντέλο της εταιρείας και θα «απλώνεται» σε πάνω από πέντε μέτρα μήκος, με το προφίλ του να θυμίζει μισό saloon, μισό crossover. Το όνομα που έχει λάβει προς στιγμής, είναι το Κ1 και όταν με το καλό ακολουθήσει τον δρόμο της παραγωγής, θα εφοδιάζεται με ένα προηγμένο σύστημα 4κίνησης και θα ηγείται όλων των εφάμιλλων μοντέλων του κατασκευαστή.

Επιπροσθέτως, θα περιλαμβάνει ηλεκτρικό μοτέρ σύγχρονου μαγνήτη, μπαταρία υψηλής απόδοσης και αρχιτεκτονική γρήγορης φόρτισης, κάτι το οποίο θα αναγκάσει την τιμή να ανέλθει πάνω από τις 120.000 ευρώ, ποσό που στοιχίζει η υπάρχουσα Porsche Cayenne Turbo GT, που διαθέτει κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ήδη μετά από τρία χρόνια ανάλυσης και μελέτης, το νέο μοντέλο της Porsche σκοπεύει να «χτίσει» επάνω στις επιτυχημένες Cayenne και Macan, ενώ με το σχεδιασμό και της χρηστικότητά του, σκοπεύει να προσελκύσει πολλούς αγοραστές, κυρίως από τις δύο μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Όταν με το καλό έρθει το 2027, θα αποτελεί το πέμπτο ηλεκτρικό όχημα των Γερμανών, μετά την Porsche Taycan, την επόμενη Macan του 2024, τις Boxster, Cayman και την ηλεκτρική Cayenne, που θα ντεμπουτάρει το 2026. Όσον αφορά στον σχεδιασμό του Κ1, θα διαθέτει αρκετά όμορφα στοιχεία, όπως κοντό καπό, παρμπρίζ με μεγάλη κλίση και καμπυλωτή οροφή που καταλήγει σε μια ουρά τύπου liftback. Προκειμένου να αναδειχτούν οι ικανότητές του στις εκτός δρόμου διαδρομές, θα προσφέρει εξαιρετικά μεγάλη απόσταση από το έδαφος στην πιο extreme λειτουργία, η οποία θα ρυθμίζεται από αερανάρτηση και διάφορα άλλα εξαρτήματα.

Η βάση του θα είναι η πλατφόρμα Premium Platform Electric (PPE) και αντικατέστησε εκείνη του Ομίλου VW, SSP Sport, καθώς από τη Volkswagen δήλωσαν πως καθυστερεί η κατασκευή της προς τα τέλη της 10ετίας. Η ΡΡΕ θα έχει αναβαθμιστεί όταν το Κ1 θα έρθει στην αγορά το 2027, θα ενσωματώνει τεχνολογίες που εμφανίστηκαν στο Mission R concept. Αναφορικά με τη φόρτιση, το Κ1 θα περιλαμβάνει αρχιτεκτονική 920V, κάτι που σημαίνει πως μειώνεται ο χρόνος της, αλλά και ψύξη λαδιού για τα ηλεκτρικά μοτέρ. Το πακέτο της μπαταρίας αναμένεται να είναι ενσωματωμένο στο σασί για περισσότερη δομική ακαμψία και με χωρητικότητα άνω των 100kWh βάση κύκλου WLTP, θα προσφέρει αυτονομία πάνω από 700 χιλιόμετρα στον πιο οικονομικό τρόπο οδήγησης.

Άλλα καινοτόμα συστήματα του Κ1 θα είναι η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη 4διεύθυνση που θα προσφέρει επιπλέον πέντε μοίρες κλίσης στους πίσω τροχούς, μειώνοντας τον κύκλο στροφής στις μικρές ταχύτητες και περισσότερη σταθερότητα στις μεγάλες, εκεί που φυσικά οι πίσω τροχοί θα έχουν την ίδια κλίση με τους εμπρός και όχι αντίθετη που συμβαίνει στις μικρές ταχύτητες. Το διαφορικό θα είναι ηλεκτρονικό και θα προσφέρει ιδανική κατανομή ροπή στους πίσω τροχούς ξεχωριστά.

Η παραγωγή του νέου EV της Porsche θα ξεκινήσει στο εργοστάσιο της Λειψίας, εκεί όπου κατασκευάζεται η ηλεκτρική Macan, αλλά και οι υπάρχουσες Macan, Cayenne και Panamera, οι οποίες λειτουργούν με συμβατικό μοτέρ.

Νέα ναυαρχίδα SUV της Porsche ενόψει 2027
EVENTS